Profa de română dă clasă la fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cati Mitrache
Cati Mitrache

Cati Mitrache predă limba şi literatura română la Colegiul Naţional Economic din Craiova şi în paralel scrie proiecte pentru un plus de bine în viaţa sa şi a elevilor. 

Invocă starea de normalitate atunci când i se cere să spună povestea reuşitei în accesarea fondurilor europene  pe educaţie. Este convinsă că nu face decât ceea ce fac în general oamenii care vor mai mult de la ei, care au poftă să înveţe continuu, refuză să îşi plângă de milă şi nu au o problemă cu asumarea regulilor stricte. Are deja în palmares 17 proiecte educaţionale europene, având drept scop mobilitatea elevilor, dar şi câteva proiecte individuale. Toate proiectele câştigate din 2007, în echipă cu profesori de la Colegiul Economic, însumează aproape 200.000 de euro.

„Eram pe dinafară“

Profesoara Cati Mitrache îşi aminteşte că dorinţa de a şti ce-i cu aceste fonduri i-au alimentat-o două colege din Liceul de Artă, unde a lucrat o bună bucată de vreme, pe care le invidia pentru că erau foarte active în domeniul finanţărilor europene. „Profesoarele Mara Nănău şi Doina Sîrbulescu aveau proiecte în programul «Comenius» şi mă întrebam cum au reuşit. Apoi a apărut un anunţ în şcoală despre un curs gratuit care se ţinea la universitate cu persoane de la Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare şi m-am dus şi eu să văd ce se întâmplă acolo. Era plină sala. Toţi ştiau câte ceva, iar eu eram pe dinafară. Era prima dată când nu mă documentasem înainte", povesteşte Cati Mitrache.

Informaţiile primite acolo i s-au părut inţial greoaie, dar foarte interesante. S-a folosit de faptul că îi place să ia lucrurile noi ca pe provocări, să îşi folosească timpul eficient şi a început lupta cu ceea ce părea misiune imposibilă. Două săptămâni s-a documentat zilnic patru-şase ore şi a aplicat pentru un proiect individual, la Besançon, în Franţa. A fost prima reuşită. Următoarea a fost tot un proiect individual, printr-un program "Comenius", în Italia. Au urmat Spania, apoi Polonia, printr-un proiect bilateral. Căpătând încredere şi dorindu-şi proiecte nu doar pentru sine, ci şi pentru şcoală, a trecut la accesarea programului de pregătire profesională "Leonardo da Vinci".

Experienţe care schimbă elevii

„Îmi place să fac educaţie, să monitorizez elevul de când intră în instruirea de dinaintea plecării din ţară şi până la momentul reîntoarcerii, când se văd rezultatele. Plec cu nişte oameni şi mă întorc cu altcineva. Sunt experienţe care pe ei îi schimbă radical. Elevii care au mers în Spania, Italia, anul trecut în Germania, au avut şansa să facă practică în instituţii de marketing sau în centre de formare şi să simtă pe pielea lor munca făcută cu profesionalism“, îşi continuă profesoara povestea.

Mărturiseşte că şi-a arătat mereu disponibilitatea de a-şi împărtăşi experienţa în accesarea fondurilor europene, a ţinut traininguri în şcoală şi oricine e curios să o ia la întrebări e bine venit în preajma sa. Nu şi cei care înainte de toate întreabă cât vor câştiga. 

"Elevii care au mers în Spania, Italia sau Germania au avut şansa să simtă pe pielea lor munca făcută cu profesionalism."
Cati Mitrache
profesoară

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite