Infirmieră de la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova, la pensie după ce s-a îmbolnăvit de o formă periculoasă de tuberculoză. Medicii i-au scos o parte dintr-un plămân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurora Tudoran, de 35 de ani, fostă infirmieră la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Craiova, a fost operată la Bucureşti după ce s-a îmbolnăvit de o formă severă de tuberculoză. Angajata spitalului a ieşit la pensie pe caz de boală.

Aurora Tudoran (35 de ani), a ieşit la pensie anul trecut pe caz de boală, după ce în urmă cu trei ani s-a îmbolnăvit de tuberculoză, boală de care nu a scăpat la acest moment. Fostă infirmieră la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Craiova, aceasta nu este la primul diagnostic cu TBC. Anul trecut s-a operat la Bucureşti, unde medicii i-au scos o parte dintr-un plămân. Forma de TBC este deosebit de periculoasă, medicii spun că este chimiorezistentă, care nu dă rezultate la tratament, din această cauză apelând la bisturiu.

Asistentă, diagnosticată cu TBC

O altă angajată, Nicoleta C. (38 de ani), asistentă medicală la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova, este de anul trecut în tratament împotriva tuberculozei. În fiecare an, cel puţin un angajat de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Craiova este diagnosticat cu TBC. Lămpile cu ultraviolete din cabinetele cadrelor medicale, care distrug microbii, nu sunt eficiente, pentru că au tuburi vechi de trei decenii. Salariaţii spitalului spun că sunt depăşite. "Media lor de viaţă este cam de şase ani. Acestea sunt vechi", a explicat asistentul coordonator din cadrul unităţii medicale, Marian Pandelescu.

Asistentul Marian Pandelescu arată una dintre lămpile cu ultraviolete, care trebuiau schimbate.

image

Reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase din Craiova susţin că nu au avut bani ca să cumpere lămpi noi. "Nu există dintr-un singur motiv: ele (lămpile - n.r.) sunt pe investiţii, iar eu pe investiţii n-am avut niciun ban la buget. Anul acesta sunt prevăzute în planul de achiziţii şi le vom achiziţiona", a declarat conferenţiar doctor Iulian Diaconescu, managerul instituţiei. Pe holurile spitalului nu este nicio lampă care să distrugă microbii, iar bolnavii care ajung la spital cu diverse afecţiuni contagioase riscă astfel să capete şi altele, luate din unitate.

"Este un raport de monitorizare"

Aceste lipsuri nu au trecut neobservate de către specialiştii din Bucureşti. O comisie de la Institutul de Pneumoftiziologie "Prof.dr. Marius Nasta" a venit anul trecut în control la spitalul din Bănie, unde a sesizat aceste probleme. "Nu se respectă niciuna din regulile de control ale infecţiilor. Nu există lămpi UV (cu ultraviolete - n.r.)", a sesizat medicul Mădălina Burecu, din cadrul Compartimentului de monitorizare evaluare unitatea centrală de coordonare a programului naţional de control al tuberculozei. Medicul a spus că nici aerisirea într-o secţiune a spitalului nu se face cum trebuie, din cauza termopanelor care au fost puse greşit. "Nu se poate realiza ventilaţia naturală (fabricaţie defectuoasă a ferestrelor de termopan)", se arată în raportul întocmit de doctoriţa Burecu

Termopane puse greşit

Managerul spitalului spune că termopane au fost puse în spital în urmă cu doi ani, numai că nu au fost proiectate după norme.  "Dacă aş fi corect, ar trebui să arunc această întrebare (întrebarea reporterului, care viza realizarea defectuoasă a termopanelor - n.r.) în spatele meu, pentru că nu eu am făcut acele termopane, este o greşeală de proiectare. În departamentele de tuberculoză există nişte standarde, care nu au fost respectate acum doi ani, sau trei ani, când au fost făcute acele lucrări. Acum eu ar trebui să le dau jos din nou, este o nouă investiţie pe care nu aş putea să o suport", a adăugat managerul, conferenţiar doctor Iulian Diaconescu. Managerul a explicat că nu a fost asigurat un sistem de aerisire a saloanelor în care sunt internaţi bolnavii. "Ele (termopanele - n.r.) trebuiau să aibă o aerisire superioară, aerul trebuie să circule într-un anume sens. Dacă este o fereastră care nu se deschide deloc, aerisirea nu se poate face deloc. Deci a fost o greşeală de proiectare pe care nu am cum să o repar, pentru că dacă va veni Curtea de Conturi îmi spune că acum doi ani au fost puse termopane", a mai spus managerul unităţii spitaliceşti.

Raport depus la Direcţia de Sănătate Publică

Raportul comisiei din Bucureşti a fost depus la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj. "Este un raport de monitorizare. Au fost găsite şi lucruri pozitive şi nereguli", a fost declaraţia medicului Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj. Specialiştii de la Bucureşti au cerut reprezentanţilor unităţii din Craiova ca până la 30 decembrie 2011 să rezolve problema. Ieri, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Craiova a spus că situaţia nu a fost remediată.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite