FOTO şi VIDEO Monumentele istorice din Dolj zac în ruină şi anonimat. Majoritatea acestor bijuterii arhitectonice au căzut pradă localnicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numeroase imobile de patrimoniu din Dolj au fost lăsate în paragină
Numeroase imobile de patrimoniu din Dolj au fost lăsate în paragină

Monumentele istorice din judeţul Dolj, moşteniri istorice insetimabile au fost lăsate în paragină. Oamenii le-au lăsat în ruină şi nu au profitat absolut deloc de nicio oportunitate care ar fi putut atrage tot mai mulţi turişti.

Conacul din comuna Coţofenii din Faţă-Dolj, acolo uunde s-a turnat filmul „Tănase Scatiu“ a fost lăsat în paragină. Casa boierească construită în urmă cu 200 de ani a ajuns acum o ruină. Imobilul se află pe lista monumentelor istorice din anul 2004. „Conacul stă acum să cadă. Nimeni nu a mai făcut absolut nimic, iar după cum vedeţi hoţii şi-au făcut de cap. Este păcat că un imobil atât de valoros să fie lăsat în paragină. Din punctul meu de vedere putea fi un punct de atracţie pentru turişti, însă cred că nimeni nu şi-a dorit acest lucru“, a povestit Ioan Tică.   

Victor Rebenciuc a jucat în film

Regizorul Dan Piţa a venit în anul 1976 în zonă, iar cum locul se asemăna atât de mult cu cele descrise de Duliu Zamfirescu a decis să realizeze filmul „Tănase Scatiu“ în Dolj. Oamenii din comuna Coţofenii din  Faţă susţin că imobilul este exact ca un labirinit. „Are multe încăperi în care te poţi pierde. Ştiu că există şi un tunel secret, dar până acum nu a fost găsit. Este un imobil de patrimoniu, care din păcate a fost abandonat. Cred că dacă veniţi peste 10 ani la noi în localitate u o să îl găsiţi la fel“, a spus un localnic.

VIDEO 

Casa „Poenaru“ stă să cadă

Casa „Poenaru“ este situată în plin centrul oraşului, iar imobilul vechi de mai bine de 100 de stă să se dărâme. Imobilul are o suprafaţă utilă de 1.440 de metri pătraţi şi un teren de 670 de metri pătraţi în faţă şi în lateral, aferenţi construcţiei. Numeroasele cutremure care au avut loc pana acum au deteriorat construcţia şi cu toate acestea până acum s-au făcut doar reparaţii.

Imobilul scoas la vânzare 

Corpul vechi al Casei Studenţilor a fos scos la vânzare în anul 2011 de către proprietari. Craiovenii interesaţi de achiziţionarea Casei Poenaru, aşa cum este denumit imobilul în Lista monumentelor istorice, vor negocia direct cu aceştia. „Preţul este de 2,5 milioane de euro şi este negociabil“, ne-a spus una dintre moştenitoare.

Hanul Hurez, sau Hanul Nemţesc, cum era numit într-o vreme, este unul dintre ultimele vestigii ale Craiovei. A fost singura fortificaţie care a fost folosită de administraţia austriacă în perioada 1718-1739, cât a fost Oltenia sub ocupaţie. În timp hanul s-a ruinat, iar în anul 1889 zidurile înalte de zeci de metri au fost dărâmate. Odată cu trecerea anilor totul a fost lăsat în paragină. 

„Hanul Puţureanu“, clădirea monument din centrul oraşului este un adevărat pericol pentru localnici. Membrii comisiei au stabilit că:există riscul major ca o parte din elementele de construcţii (balcoane, galerie) de la etajul din curtea interioară cât şi elemente decorative de pe faţada de pe strada Matei Basarab să se prăbuşească, astfel încât să pună în pericol chiar viaţa unor locatari, a unor pietoni.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite