Dacă mortul stă în carantină 14 zile, se poate evita înmormântarea sub protocol COVID-19. Premiera a avut loc la Craiova
0Cazul halucinant din Craiova în care o femeie a fost suspectată ca fiind pozitivă pentru că înainte de a deceda a tuşit s-a încheiat cel puţin bizar. Iniţial, DSP Dolj a dispus înmormântarea femeii în regim special, dar ulterior s-a râzgândit.
Aurelia Mădălina Stamate, în vârstă de 51 de ani, a decedat pe data de 1 august, femeia având multe probleme de sănătate: era cardiacă, avea o boală autoimună şi diabet.
Cu câteva ore înainte de deces, Aurelia Stamate a fost văzută de medicul de familie pentru că nu se simţea bine. "Doamna doctor a consultat-o şi ne-a spus că are o răceală puternică. Nici vorbă de Covid. Avea alte simptome. I-a dat un tratament, dar noaptea a murit. Cauza decesului a fost insuficienţă cardiacă", a declarat Ivona Stamate, fiica femeii.
Doar că atunci când la faţa locului s-au deplasat cadrele medicale de la Ambulanţă, deşi doar au constatat decesul, când au auzit că femeia a tuşit înainte de a muri, au trecut în documentaţia întocmită "suspect Covid".
Au urmat poliţiştii care, fiind vorba de un deces la domiciliu, au deschis un dosar pentru a stabili exact ce s-a întâmplat. Poliţiştii au văzut documentul parafat de medicul de la ambulanţă şi au cerut IML testarea decedatei.
Conform protocolului elaborat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, unei persoane decedate i se recoltează doar probe necroptice din plămâni.
Or, la Craiova lucrurile au stat altfel. Femeii i s-au recoltat nu una, ci două probe, atât din plămâni, cât şi din nas. După 70 de ore de la deces.
Rezultatul a ieşit negativ la plămâni, dar proba necroptică nazo-faringiană a avut rezultat pozitiv.
Chiar dacă ştia că încalcă protocolul, DSP a dispus ca Aurelia Stamate să fie înmormântată pe protocol COVID-19.
Mai mult, s-a hotărât carantinarea familiei decedatei, după 5 zile de la constatarea decesuluii, iar rudele au fost anunţate trei zile mai târziu.
Aproape 20 de zile a stat cadavrul femeii de 51 de ani la morga Spitalului Filantropia din Craiova, iar fiecare zi de "şedere la morgă" a fost plătită de familia îndoliată care se afla izolată la domiciliu.
În dimineaţa zilei de 19 august, rudele femeii izolate au ieşit din carantina impusă de DSP Dolj. Acestea au apelat la ajutorul unui avocat.
"Pe data de 18 august a venit la Craiova domnul avocat Daniel Ionaşcu. Dânsul a fost peste tot şi a cerut să ni se facă dreptate, ne-a ajutat să-mi pot înmormânta mama creştineşte, nu aşa cum doreau ei iniţial", a declarat fiica Aureliei Stamate.
Reacţia DSP Dolj a venit, însă, imediat: "Hotărârea DSP nu are legătură cu domnul avocat care a venit să se intereseze de caz. Trupul neînsufleţit a stat în carantină 14 zile, deci nu mai reprezenta un pericol şi a putut fi înmormântat fără protocol Covid", a declarat Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de sănătate Publică Dolj.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Un gigant din industria auto face concedieri în Germania şi angajează în România