Craiova: Caii lui „Sântoader“ s-au luat la întrecere în Dolj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oltenii din Desa şi-au făcut un obicei din a-şi primeni armăsarii an de an, în sâmbăta Sfântului Toader, şi a-i pune pe fugă într-o competiţie aprigă, la căpătul căreia să se ştie care-i cel mai puternic şi mai arătos cal.

Întrecerea hipică a fost organizată la marginea satului. La ea au mai participat pe lângă călăreţii din Desa, cei din comunele vecine, Poiana mare şi Ciupercenii Noi.

„Obiceiul se păstrează numai aici. Din datele noastre, în această zi comunitatea aprecia vrednicia feciorilor după felul cum arătau caii lor, după cum i-au îngrijit în timpul iernii. Ritualic, gonirea cailor urmărea gonirea spiritelor rele“, spune Dumitru Nicolae, referent în cadrul centrului pentru Conservarea şi promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Potrivit acestuia, în accepţiunea populară Sântoader este paznicul ceresc al Soarelui, iar caii săi sunt reprezentări mitice de temut, „care luau chipul unor feciori cu copite şi cozi ascunse în haine, şi care îi pedepsesc pe cei ce nu respectă această sărbătoare sau care umblă în Postul Mare la petreceri şi în şezători“.

În trecut, în noaptea de dianintea Sântoaderului, fetele fierbeau leşie din coceni de porumb sau lemn de stejar, puneau în ea fân luat din grajdul cailor, şi se spălau pe cap până la răsăritul soarelui.

Dumitru Nicolae mai povesteşte că În Săptămâna lui Sântoader, femeile nu urzesc „ca să  nu li se încurce firele“, nu torc, ca să nu le calce caii,  nu lucrează azi ca să le crească părul. De asemenea, femeile însărcinate respectă sărbătoarea ca să nu ţină sarcina 12 luni „ca la iepe“. Bărbaţii nu lucrează în această săptămână cu obiecte ascuţite, ca să nu fie „legaţi“ de dureri reumatice.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite