VIDEO Prefectul Constanţei a dispus verificarea avizelor pentru şantierul de lângă statuia Lupa Capitolina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vestigii antice aruncate pe câmp FOTO Sorin Belu
Vestigii antice aruncate pe câmp FOTO Sorin Belu

Prefectura Judeţului Constanţa a dispus verificarea tuturor avizelor pentru şantierul din proximitatea statuii Lupa Capitolina.

Pentru lucrările de pe Bulevardul Tomis, numărul 49A s-au obţinut autorizaţie de construcţie numărul 1552/18.09.2019 şi aviz de la Ministerul Culturii înregistrat cu numărul 702/23.04.2019, precum şi aviz de descărcare arheologică cu numărul de înregistrare 3/2017, eliberat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa cu numărul de înregistrare 103/13.03.2017,.

Luni, 27 ianuarie, George Niculescu, prefectul Judeţului Constanţa a avut o şedinţă de lucru cu directorul Muzeului de Istorie Naţională şi de Arheologie, Sorin Colesniuc, cu directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Magdalena Tiţa, alături de arheologul Aurel Mototolea. „Obiectivul şedinţei de lucru a fost de a evalua toţi paşii necesari astfel încât constănţenii să poată avea acces la toate informaţiile corecte şi necesare în vederea informării corecte a opiniei publice. Pe această cale, au fost reiterate concluziile specialiştilor din 2016, când, în urma, excavaţiilor arheologice, au fost ridicate din zona cercetată toate obiectele de interes patrimonial, fragmentele rămase neprezentând valoare materială sau patrimonială“, spune prefectul Constanţei.

Iniţial, prefectul a declarat că „Nu au fost identificate, în cele 10 maşini ce transportau pământ, niciun fel de elemente care să facă parte din patromoniul cultural al Cetăţii Tomis. Domnul Colesniuc ne-a comunicat faptul că a fost personal să verifice maşinile care transportau acest pământ în momentul în care au descărcat, deci, a făcut verificări pe teren”. 

În pământul aruncat la groapa de gunoi la ieşirea din Constanţa spre Valu lui Traian, care este rezultat din săpăturile din zona istorică a oraşului Constanţa, arheologii au fost descoperite fragmente ceramice foarte vechi.

Arheologul Octavian Mitroi, care s-a dus pe câmp pentru a recupera resturi de fragmente de ceramică, spune că acestea provin din perioadele elenistică, romană şi romano-bizantină aparţinând unor vase de diverse tipuri. Cele mai vechi fragmente provin din secolele III - II înainte de Hristos, iar cele mai recente din secolul VI după Hristos. 

Specialistul spune că aceste ruine trebuiau descoperite în cadrul unor săpături arheologice făcute după metodele arheologice. „Ne interesează contextele în care acestea se aflau în pământ, de la ce complexe arheologice: morminte, locuinţe, gropi... astfel încât putem obţine informaţii pe seama lor“, spune arheologul. 

Resturile de ceramică descoperite recent pe câmp provin din zone aflate la marginea săpăturii unde s-a făcut în 2016 descărcarea de sarcină arheologică. Practic, zonele de margine aflate de-a lungul proprietăţii au fost săpate mecanizat, în lipsa unui contract de descărcare arheologică şi, implicit, fără prezenţa unui arheolog la faţa locului. Obligaţia de a încheia un contract de descărcare de sarcină arheologică revenea investitorului, respectiv  Bueno Comp SRL, care vrea să ridice o construcţie de patru etaje. Din păcate, acesta s-ar putea alege doar cu o amendă. 

Vestigii antice aruncate pe camp FOTO Sorin Belu

Resturi de ceramică aruncate pe câmp FOTO Sorin Belu 

Protest lanţ uman la şantierul de la Lupoaică - distrugere vestigii arheologice Constanţa Foto Sînziana Ionescu

Şantierul de la Lupoaică Foto Sînziana Ionescu 

    

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite