Salvamarii români înoată spre Cipru şi Grecia. Ei pleacă să muncească în ţări străine pe 500 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonul de îmbăiere începe oficial la 1 iunie. Cu toate acestea, salvamarii şi-au făcut apariţia pe plajă la sfârşitul lunii aprilie, când au fost câteva zile de foc. Mai mulţi absolvenţi ai şcolii de scafandri şi salvamari de la Constanţa pleacă să muncească în alte ţări pe aceeaşi bani.

Cele mai aglomerate plaje au fost Mamaia şi Vama Veche. Din fericire, temperatura apei mării, care nu a trecut de 15 grade Celsius, i-a ţinut pe mulţi departe.
Turiştii care vor alege în acest sezon estival plajele Constanţa, Mamaia şi Năvodari vor fi vegheate de 100 de salvamari. „Noi am fost prezenţi în toate weekend-urile pe plajă. Cei mai mulţi am fost de 1 Mai, vreo 60“, spune Gabriel Culea, şeful salvamarilor.
Majoritatea salvamarilor care vor fi prezenţi pe plajă în acest an s-au instruit la şcoala civilă de scafandri şi salvamari deschisă la Constanţa, prima de acest fel din ţară. La cursuri au pariticipat şi cinci fete. Ea îşi are sediul în Parcul Tăbăcărie, pe malul lacului.

Experienţa din Grecia

Câţiva dintre ei  au ales însă să încerce experienţa din alte ţări. Doi dintre ei au plecat să lucreze în această vară în Cipru şi în Grecia, la paza parcurilor acvatice. „Câştigă ca în România, vreo 500 – 600 de euro, numai că este vorba de altă experienţă“, spune Gabriel Culea. 
Prima lecţie pe care o primesc tinerii cursanţi o primesc de la Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia, este aceea că în meseria de salvamar ai ocazia să salvezi vieţi, care nu se compară cu nimic în lume. 
Cursanţii învaţă să înoate, alături de cei opt instructori care se ocupă de pregătirea lor. De la zero, pentru că foarte puţini cunosc tehnicile corecte. Fac şi cursuri de prim-ajutor, învaţă noţiuni despre scufundări, fac pregătire fizică în aer liber, pe plajă. Apoi învaţă tehnici specifice de salvamar – cum să aducă la mal victima, cum să folosească echipamentele din dotare.
Dragoş Alexandru Aldea (24 de ani) este student în anul al III-lea la Facultatea de Management din cadrul Universităţii „Valahia“, din Târgovişte. „Când am început pregătirea ne-au spus instructorii că noi nici măcar nu ştim să înotăm, ci doar să ne menţinem la suprafaţă“, povesteşte el.

Şcoală din bani europeni

Şcoala de Scafandri şi Salvamari de la Constanţa a fost înfiinţată datorită unui proiect cofinanţat pe fonduri europene şi accesat de Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, înfiinţată în 1999, prin fuziunea mai multor firme.  Investiţia europeană pentru şcoala civilă ajunge la aproximativ 4.300.000 de euro, iar terenul a fost pus la dispoziţie de Primăria Constanţa.

Reguli pe plajă şi în apă

Persoanele care se află pe plajă trebuie să nu intre pe porţiunile unde intrarea în apă este interzisă, să nu depăşească geamandurile, să nu înoate în zonele periculoase marcate şi înconjurate cu balize, să cureţe locul după ce pleacă, să nu intre în apă atunci când este interzisă îmbăierea, să anunţe postul de prim ajutor în caz de accident.
Şefii grupurilor organizate de copii trebuie să anunţe salvamarii şi împreună cu aceştia să stabilească care este locul cel mai adecvat de îmbăiere.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite