„Me gusta“. Experienţa spaniolă a celor mai buni liceeni de la C.A. Rosetti
0
Un grup de elevi merituoşi ai Liceului Tehnologic C.A. Rosetti din Constanţa s-a întors recent din experienţa vieţii: un stagiu de practică în străinătate. Şansa le-a fost oferită de o profesoară de istorie, Doina Rusu, care s-a ambiţionat să câştige pentru şcoală un proiect european.
Majoritatea nu mai trecuse vreodată graniţa. De zburat cu avionul nici vorbă. Vreo doi ştiau senzaţia, că fuseseră la părinţii lor la muncă. Restul erau timoraţi, deşi abia aşteptau să vadă cum e afară.
Şansa le-a fost oferită de o profesoară de istorie, Doina Rusu, care s-a ambiţionat să câştige pentru şcoală un proiect european.
Liceul Tehnologic C.A. Rosetti din Constanţa are profil Servicii şi Turism şi îşi pregăteşte elevii pentru o meserie în aceste domenii. Mulţi copii se înscriu la liceu fără să ştie exact ce drum să apuce în viaţă.
Pe cei mai buni elevi de la C.A. Rosetti, care au fost selectaţi în grupul de Spania, experienţa i-a făcut să vadă limpede ce vor să facă. Să lucreze exact cum au văzut în agenţia de turism din Granada, acolo unde au făcut 3 săptămâni de practivă, în semestrul I.
Ana lui Manole, varianta didactică
„Proiectul a fost o ambiţie personală. La întâlnirea de 15 ani de la terminarea facultăţii, pe care am absolvit-o aici la Universitatea Ovidius, o colegă mi-a spus că se ocupă de proiecte europene şi m-a îndemnat să aplic şi eu. În februarie 2011, am depus dosarul. Muncisem enorm la el şi urmărisem să îndeplinesc toate criteriile impuse.
Ţin minte că era o zi cu vreme foarte rea. Eu stau la Moviliţa, la 20 kilometri de Constanţa şi transportul era paralizat în tot judeţul. Am făcut 3 ore până în oraş, am venit la liceu, am parafat actele, apoi am mers la poştă să trimit proiectul.
Abia am ajuns, cu mare greu, am făcut tot drumul în nişte condiţii foarte grele, dar nu m-am lăsat. Mă gândeam numai la ce bucurie aş aduce copiilor, care provin din familii modeste, dacă aş reuşi să câştigăm cu proiectul nostru. Era o mare şansă pentru ei, unică“, povesteşte prof. Doina Rusu.
Proiectul „Turism românesc, turism european“, înscris în programul Leonardo Da Vinci, prevedea efectuarea unui stagiu de pregătire profesională cu o durată de 3 săptămâni, a unui grup-ţintă de 16 elevi, în agenţiile de turism din Granada – Spania.
Rezultatul i-a făcut extrem de mândri. Grupul de liceeni români avea să plece în Spania să înveţe.
Lecţia pe cont propriu
Pentru unii dintre ei a fost prima desprindere de cuibul familial. Erau singuri, pe cont propriu şi trebuia să se descurce, să se gospodărească, să facă impresie bună. Câţiva au suferit teribil, le era dor de casă, le era teamă de necunoscut.
„La dus, mă întrebau la fiecare pas ce să facă, unde e una, unde e alta. Le-am spus: «Copii, dar nici eu n-am mai fost aici. Haideţi să învăţăm să ne orientăm, nu va sta nimeni după noi la nesfârşit să ne poarte de grijă».
Cele 3 săptămâni am stat împreună, într-un apartament pus la dispoziţie de partenerul de proiect din Spania. Am învăţat să trăim împărţindu-ne sarcinile, făceam cumpărături, puneam masa, spălam vasele, ne spălam hainele.
Stagiul de la agenţie le-a prins extraordinar de bine şi chiar mă uitam la ei la întoarcere: erau mult mai siguri pe ei, atenţi, zâmbăreţi şi descurcăreţi. Parcă plecasem cu nişte copii şi mă întorsesem cu alţii. Erau foarte schimbaţi în bine“, relatează prof. Gűner Omer, una dintre însoţitoare.
„Aşa vreau să lucrez“
Despre lucrul la agenţie, copiii sunt foarte impresionaţi. Au învăţat să lucreze pe calculator cu programele de căutat oferte turistice, au văzut ce înseamnă relaţionarea cu clienţii şi cum trebuie procedat pentru ca turistul să plece mulţumit de serviciile oferite. Discuţiile le purtau în engleză şi spaniolă - limbă pe care au învăţat-o la şcoală, cu profesor, toată vacanţa de vară, astfel încât să se prezinte cât mai bine la agenţia de turism.
„Ne-a plăcut foarte mult. Acum ştiu ce să vreau să fac mai departe: să lucrez într-o astfel de agenţie. Pentru asta mă pregătesc la şcoală“, spune Cristina Sandu, una dintre elevele care au făcut practica în Spania.
George Mustaţă şi-ar dori chiar să ajungă cândva angajat al acelei agenţii de turism: „Am întâlnit tot felul de naţii acolo, erau inclusiv români. Este o meserie frumoasă, şi pentru fete, şi pentru băieţi, care îţi dă independenţă“.
Colega lor, Fatma Jugănaru, îi aprobă: „Ca operator de turism, ai ocazia să vii în contact cu multă lume, să ajuţi oamenii să-şi împlinească dorinţa de a avea o vacanţă frumoasă, de a merge într-un loc nou. Aşa cum am fost noi ajutaţi, să cunoaştem altă ţară, putem face la rândul nostru la fel“.
Din stagiul spaniol, licenii de la CA Rosetti s-au întors cu certificate de competenţă emise de autorităţile din Spania. Sunt acum autorizaţi să lucreze şi să vorbească în limba spaniolă, oriunde ar dori pe piaţa europeană.
„Scopul meu a fost atins. Mă gândesc deja la următorul proiect“, zâmbeşte prof. Doina Rusu.
Ce este proiectul „Turism românesc, turism european“
Proiectul derulat de Liceul Tehnologic C.A. Rosetti din Constanţa este intitulat „Turism românesc, turism european“ (cu numărul LLP-LdV/IVT/2011/RO/276) şi face parte din Programul Sectorial Leonardo da Vinci.
Proiectul a avut obiective dezvoltarea cunoştinţelor, a abilităţilor şi a competenţelor elevilor participanţi, în scopul integrării pe piaţa muncii naţională şi europeană.
Parteneriatul a fost făcut cu Lauxa Vijahes Granada - organizaţia de primire, MEP Europrojects Granada - organizaţia intermediară.




