Lideri de culte, în faţa vaccinării anti-COVID-19. Muftiul Iusuf Muurat: „Este o minune de la Dumnezeu“
0Liderii cultelor din România au opţiuni diferite în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva COVID-19. Unii au oferit credincioşilor propriul exemplu, vaccinându-se şi recomandând cu fiecare ocazie ca enoriaşii să aibă grijă de sănătatea lor şi să fie responsabili.
Conducătorii cultelor care s-au vaccinat şi susţin public imunizarea consideră acest lucru ca pe o „dovadă de responsabilitate“. Alţii evită să vorbească despre acest subiect, singurul compromis pe care l-au făcut fiind să nu se mai opună vehement regulilor impuse de pandemie.
Păstorul celor mai mulţi români, creştini ortodocşi, este Patriarhul Daniel, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Până acum, PreaFericitul nu a avut niciun mesaj clar de încurajare a credincioşilor să facă acest lucru. În alte ţări balcanice majoritar ortodoxe, precum Bulgaria sau Grecia, episcopii ortodocşi au fost printre primii care s-au vaccinat, ca să stimuleze imunizarea populaţiei şi ca viaţa să se întoarcă la normal pentru toată lumea.
În România, BOR, principala Biserică a românilor, a ezitat să iasă cu un mesaj clar în ceea ce priveşte vaccinarea. Înainte de Crăciunul 2020, Patriarhia Română anunţa că salută apariţia unui vaccin, dar menţiona nu se poate pronunţa „în probleme de ordin strict medical“.
Înainte de Paştele 2021, BOR a avut un nou mesaj, prin vocea PF Daniel. El s-a referit la vaccin atunci când Basilica Travel, agenţia de turism a Patriarhiei Române, a anunţat reluarea pelerinajelor în locurile biblice, începând cu 23 mai. Acest lucru era posibil doar datorită ratei mari a vaccinării. „Sperăm şi noi să putem trimite din nou grupuri de pelerini, desigur, de preferinţă pelerinii vaccinaţi, care să reia vizitele, pelerinajele în Locurile Sfinte“, a spus întâistătătorul BOR. Între timp, însă, din cauza reaprinderii violenţei din Orientul Mijlociu, zborurile către Israel au fost suspendate.
PreaFericit cu vaccin „la secret“
Patriarhul României nu a făcut încă public dacă s-a vaccinat sau nu împotriva Covid-19. În aprilie, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, spunea că patriarhul nu s-a vaccinat, încă. El promitea chiar că imunizarea lui PF Daniel va fi anunţată. „Acest lucru nu s-a întâmplat încă, dar vom anunţa oficial“, declara Bănescu ziariştilor.
Întrebat recent de „Adevărul“ despre imunizarea Patriarhului, Vasile Bănescu a avut alt răspuns, spunând că vaccinarea este o opţiune individuală: „Problema vaccinării personale este o problemă personală, nu instituţională“
„Asta nu e treaba Bisericii“ ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului
Ierarhii din teritoriu sunt de asemenea împărţiţi în această privinţă. Cel mai vocal şi controversat, arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, s-a poziţionat din start împotriva regulilor sanitare impuse de pandemie. ÎnaltPreaSfinţitul de la Constanţa a spus clar că nu se va vaccina, deoarece el este „alergic“ şi nici nu va promova vaccinarea deoarece „asta nu este treaba Bisericii“.
ÎPS Calinic al Argeşului şi Muscelului a anunţat însă că el s-a vaccinat, iar mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, a mărturisit că va opta şi el pentru imunizarea la Covid-19.
Despre ceilalţi ierarhi ortodocşi din Sinod nu există date publice că s-ar fi vaccinat.
Catolicii şi musulmanii susţin vaccinarea
În Biserica Romano-Catolică, lucrurile stau cu totul altfel. Liderul absolut de la Roma, Papa Francisc, s-a vaccinat încă de la începutul anului, iar mesajele Vaticanului au fost de încurajare a credincioşilor să se imunizeze.
În România, ÎnaltPreaSfinţitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, s-a vaccinat, lucru confirmat pentru „Adevărul“ de părintele Şerban Tarciziu, purtătorul de cuvânt al instituţiei bisericeşti. „Consider, ca şi Sfântul Părinte Papa Francisc, că a ne vaccina reprezintă un gest etic important, întrucât ne ferim atât pe noi, cât şi pe cei cu care intrăm în contact de infectarea cu Covid-19. În plus, vaccinându-ne, contribuim la stingerea pandemiei, la reluarea activităţii profesionale şi, implicit, la revenirea la o viaţă normală“, spune ÎPS Aurel Percă.
Liderul spiritual al musulmanilor din România, muftiul Iusuf Muurat, a adoptat de la început o conduită preventivă şi strictă în ceea ce priveşte evitarea îmbolnăvirii în comunitatea sa. Conducătorul Cultului Musulman din România s-a vaccinat şi a îndemnat credincioşii să facă acelaşi lucru, numindu-l „un gest de unitate“. „Vaccinul este o minune de la Dumnezeu“, a afirmat muftiul Muurat, arătând astfel că religia şi ştiinţa pot face casă bună.
Până acum, în România au fost vaccinate cu ambele doze 2.811.399 de persoane, iar cu o singură doză 1.117.282 de persoane.
Vă recomandăm şi:
ÎPS Teodosie, despre amenajarea unui centru de vaccinare în Catedrala Neamului: „Biserica nu este anexa instituţiilor sanitare”
Păcatele Înalt Prea Misoginului Teodosie, un arhiepiscop cu convingeri de Evul Mediu