Istoricul Adrian Cioroianu va vorbi la Constanţa despre semnificaţia prăbuşirii regimurilor comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Cioroianu - arhiva foto
Adrian Cioroianu - arhiva foto

Istoricul Adrian Cioroianu va vorbi despre semnificaţia prăbuşirii regimurilor comuniste, despre moştenirea lăsată de aceste regimuri sau despre războiul ruso-ucrainean, ca partea a acestei moşteniri.

Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” Constanţa, în colaborare cu Universitatea „Ovidius” din Constanţa, organizează joi, 26 mai, de la ora 18.00, în aula bibliotecii, o masă rotundă, avându-l ca invitat pe istoricul şi profesorul universitar de la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, Adrian Cioroianu.

Istoricul, care este editorul volumului „A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român 1921-1924. Pentru o istorie dezinhibată a viitorului luminos”, va intra în dialog cu scriitorul Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii Judeţene Constanţa.

Cartea al cărei editor este Adrian Cioroianu include studiile unei serii de istorici, cercetători din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) precum: Mihai Burcea, Cristiana Diac, Corina Doboş, Dumitru Lăcătuşu, Elis Pleşa, Liviu Pleşa.

Adrian Cioroianu a fost ambasador al României pe lângă UNESCO, director ad interim al Bibliotecii Naţionale, este autorul unor cărţi esenţiale în domeniul istoriei regimului totalitar comunist în România, dar şi a epocii care i-a urmat, cu precădere în Rusia: „Ce Ceauşescu qui hante les Roumains. Le mythe, les representations et le culte du Dirigeant dans la Roumanie communiste” (2004), „Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc” (2005), „Geopolitica Matrioşkăi, Rusia postsovietică în noua ordine mondială” (2009).

„Toate aceste cărţi au meritul aşezării în literă a unui spirit limpede, analitic, a unui discernământ uşor ironic, a unei înţelegeri profunde a faptului istoric ca parte a unor biografii problematice, dar mai mult decât orice, ele lansează o serie de interogaţii fundamentale. Este istoria Partidul Comunist Român un politbasm aşa cum o sugerează titlul cărţii? Ce semnificaţie are prăbuşirea regimurilor comuniste în Europa de Est împreună cu cel al Uniunii Sovietice şi de ce în Occident acelaşi eveniment se vede altfel? Care este moştenirea pe care ne-a lăsat-o comunismul? Ce pondere ocupă nişte figuri altfel marginale, dar care au fost distribuite, prin hazardul istoriei, în roluri importante? Este istoria PCR una a marginalilor, a mediocrilor? Care este comerţul comunismului românesc cu ideile şi de ce avem atât de puţin intelectuali de stânga în perioada interbelică? Este actualul război ruso-ucrainean parte a moştenirii comuniste?”, transmit reprezentanţii Bibliotecii Judeţene Constanţa.

Discuţiile se vor încheia cu un dialog cu publicul şi cu o sesiune de autografe ale scriitorului, date pe oricare dintre cărţile sale.

Masa rotundă face parte din ciclul „Dialoguri dobrogene“, serie de evenimente dedicate istoriei şi culturii dobrogene, personalităţilor ei şi valorilor care le edifică.

Vă recomandăm şi: 

Teofana, nouă sfântă din calendarul ortodox. Este prima călugăriţă româncă ştiută, pomenită la 28 octombrie

Mai sunt două zile pentru a oferi gratuit 3,5% din impozitul pe venit. Băiatul care poate fi ajutat să meargă

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite