Feţele Anei Pauker. Cum a putut fi confundată cu o celebră cercetătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Pauker Desen de Vali Ivan
Ana Pauker Desen de Vali Ivan

Scandalul afişului de la Vaslui, în care Ana Pauker este inclusă în galeria personalităţilor feminine ale României, alături de Regina Maria şi alte românce deschizătoare de drum, aduce în atenţie chipul celei care a decis destinele românilor în comunism.

Figura Anei Pauker, alături de sora ei Bella Iacobovici, este expusă într-o galerie foto pe site-ul andco.ro, realizat de un grup de cercetători în istorie. 

Prin proiectul ANDCO (Analysis Network Diagrams from Communism), militanţi, fruntaşi şi lideri comunişti din România sunt aduşi în faţa publicului, aşa cum nu au mai fost văzuţi. 

GALERIE FOTO CU ANA PAUKER

Fotografii din tinereţe, de pe vremea ilegalismului comunism şi din perioada în care ei luptau pentru afirmare, sunt strânse în albumul fotografic ANDCO

Ştefania Mărăcineanu fiziciana care a înfiinţat primul laborator de radioactivitate din România Sursa wikipedia.org

Pozele Anei Pauker construiesc portretul activistei de frunte a Partidului Comunist Român, care este uşor recognoscibilă, indiferent de anii săi.

Fotografiile trebuie văzute, în contextul în care directoarea Muzeului Judeţean Vaslui, Ramona Mocanu, a făcut declaraţia că a fost vorba despre „o greşeală de editare“, iar ea n-a văzut acel afiş.

Ea a precizat că ai săi colegi de la muzeu, istorici deci, au „confundat“ portretul Ştefaniei Mărăcineanu (foto dreapta), fiziciana care a înfiinţat primul laborator de radioactivitate din România, cu cel al Anei Pauker.

Diferenţa între cele două este greu de neremarcat. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Primii comunişti ai României interbelice, ilegalişti iluştri ai căror urmaşi au condus ţara după Revoluţie

Managerul Muzeului Judeţean Vaslui, despre alăturarea fotografiilor Reginei Maria şi Anei Pauker: O greşeală de editare

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite