Cum era relatată istoria de familie a generalului Iulian Vlad într-un dosar de cadre al Securităţii
0În anul 1967, generalului român Iulian Vlad, la acea vreme locotenent-colonel şi şef al Direcţiei Învăţământ din Consiliul Securităţii Statului, i se întocmeşte un referat de cadre în care îi sunt prezentate traseul şi familia.
Vlad Iulian s-a născut la 23 februarie 1931, în comuna Gogoşu, din judeţul Mehedinţi. A studiat la Şcoala de ofiţeri M.A.I. de un an şi Facultatea de drept. Ofiţerul de securitate era 1976 şef al Direcţiei învăţământ din Consiliul Securităţii Statului, cu gradul de locotenent-colonel, aflăm din volumul „Securitatea. Structuri/ cadre, obiective şi metode 1967 – 1989“, volumul 2 (CNSAS, Coordonator Florica Dobre).
Va prezentăm mai jos ce se arăta în respectivul raport de cadre întocmit în 1967.
„Vlad Iulian, din 1943, când a terminat şcoala generală, a urmat patru clase la Liceul comercial din Craiova. Din acest timp este cunoscut ca un elev disciplinat. În martie 1946 a fost primit în P.C.R. şi i s-a încredinţat munca de activist extrabugetar la Comitetul regional P.C.R. Oltenia. Începând din iulie 1947 a îndeplinit succesiv diferite funcţii, cum sunt: secretar al Comitetului Tineretului Sătesc al Plăşii Brabova, activist la Comitetul judeţean Dolj al Tineretului Sătesc, secretar al Comitetului U.T.C. plasa Băileşti, lector la Şcoala C.C. al U.T.C. de la Timişu de Sus, activist al C.C. al U.T.C.
Tovarăşii care i-au controlat activitatea l-au apreciat că şi-a îndeplinit în mod conştiincios sarcinile încredinţate. În noiembrie 1951 a fost trimis la Şcoala de ofiţeri M.A.I. din Botoşani, unde a fost şef de clasă şi secretar al organizaţiei U.T.C. pe şcoală. După ce a terminat şcoala, în noiembrie 1952 a primit gradul de locotenent şi a lucrat în Direcţia de propagandă şi agitaţie din Direcţia generală politică a M.A.I., iar din 1954 şef de birou, apoi şef de secţie cu probleme de învăţământ în Direcţia de Cadre a M.A.I.
Din 1956 a urmat şase luni un curs de specializare în U.R.S.S., după care a revenit în Direcţia de Cadre, unde a fost promovat locţiitor şef serviciu, apoi şef serviciu învăţământ. În această funcţie a lucrat până în 1960, când a fost promovat locţiitor al şefului Direcţiei de Cadre şi s-a ocupat tot cu probleme de învăţământ. Din iunie 1967 îndeplineşte funcţia de şef al Direcţiei învăţământ din Consiliul Securităţii Statului“.
În caracterizarea sa era cuprinsă şi familia. Tatăl era prezentat ca fiind casier comunal, precizându-se că a fost exclus din partid în 1949 pentru că era cântăreţ bisericesc.
Mama era prezentată ca fiind membră în C.A.P.. Despre doi dintre unchii generalului Vlad se menţiona în raportul de cadre că în trecut au făcut politică legionară. Celălalt unchi, al treilea, ar fi fost condamnat de mai multe ori pentru furt, delapidare şi abuz de încredere, conform raportului citat în lucrarea CNSAS.
După Revoluţie, Iulian Vlad a fost arestat şi condamnat la 25 ani de închisoare, ca urmare a implicării sale în represiunea care a avut loc la Timişoara şi la Bucureşti, înaintea căderii regimului comunist. Nu a executat însă din sentinţă decât patru ani, la închisoarea de la Jilava. La 31 decembrie 1993 a fost eliberat din închisoare.
Vă mai recomandăm:
EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini