Constanţa: Observatorul Seismologic de la Eforie va fi conectat la reţeaua electrică de înaltă tensiune
0Centrul va fi racordat la reţeaua de înaltă tensiune astfel că îşi va putea face în sfârşit datoria de a alerta obiectivele strategice cu două secunde înainte de producerea unui cutremur.
La sfârşitul acestei săptămâni, Observatorul Seismologic de la Eforie Nord va fi racordat la o reţea de curent modernă. Abia după un an şi jumătate de la inaugurare, aparatura de ultimă generaţie va putea fi utilizată fără a fi afectată de întreruperile de curent electric. „Din noiembrie 2008 şi până acum am fost racordaţi la 220V, dar reţeaua nu făcea faţă. S-a întâmplat să fie pană de curent şi noi să nu putem transmite date despre cutremurul resimţit de toţi“, spune Ioan Verdeş, detaşat de la staţia Vrâncioaia, judeţul Vrancea.
Tehnică în zadar
Observatorul Seismologic din Eforie Nord nu deţine nici măcar un generator care să preia aparatura în cazul unei pene de curent. „Avem aparatură care înregistrează informaţii importante, care transmite avertizări de tsunami, dar ni s-a întâmplat să nu le putem transmite în timp real pentru că nu am avut curent“, a semnalat problema Verdeş.
Căderea reţelei înseamnă că avertizările seismologice nu pot fi transmise în timp real, de 0,2 secunde de la producerea cutremurului. La 4,8 grade Richter efectele unui cutremur sunt minime, dar la 5,2 grade Richter putem vorbi de pagube materiale şi orice secundă contează.
Ultima pană de curent care a afectat activitatea Observatorului de la Eforie a durat mai bine de şase ore, în cursul zilei de ieri. „Se putea întâmpla orice în acest timp şi noi nu puteam să luăm nicio măsură“, atrage atenţia fizicianul.
Cablu italian pentru lucrări
Pentru ca Observatorul să poată transmite în timp real informaţii despre cutremure, echipele Electrux angajate de Electrica SA au tras 290 de metri de cablu de la un post de transformare din apropiere şi au montat un post de medie tensiune pentru a se putea face trecerea de la 220 V la 380 V. „Am folosit cablu italian, pe care l-am introdus printr-un tub, pe o distanţă de aproximativ 250 de metri, de la transformator la noul post din faţa Institutului“, spune Mihăiţă Turlea, maistru electrician la Electrux.
Inaugurat în 2008
Observatorul Seismologic din Eforie Nord a fost inaugurat pe 22 noiembrie 2008 şi poate monitoriza cutremure, tsunami, mişcări de pe fundul Mării Negre.
Centrul este conectat la sistemul de avertizare a cutremurelor din Pacific, Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic şi a costat peste 4,5 milioane de lei.
Citiţi mai multe în Adevărul de Seară!