Constanţa: De astăzi, noi reguli de creditare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile sunt obligate să renunţe la o parte dintre comisioanele percepute la acordarea creditelor, dar măsura impusă de Guvern este considerată inoportună.

În termen de 90 de zile, instituţiile bancare trebuie să îşi cheme clienţii pentru a semna acte adiţionale la contractele de credit.

Una dintre noile prevederi interzice majorarea comisioanelor, taxelor, tarifelor, spezelor bancare sau a oricăror altor costuri pe parcursul derulării contractului de credit. De asemenea, se interzice introducerea şi perceperea de noi taxe, comisioane, tarife, speze bancare sau orice alte costuri aferente contractului, cu excepţia costurilor specifice unor servicii suplimentare solicitate în mod expres de consumator, neprevăzute în contract şi care nu erau oferite consumatorilor la data încheierii acestuia. Aceste costuri neprevăzute vor fi percepute numai în baza unor acte adiţionale acceptate de consumator; se interzice perceperea unui comision de depunere numerar pentru plata ratelor la credit; se interzice perceperea unui comision de retragere pentru sumele trase din credit.

Doar trei comisioane

Pentru creditele acordate, băncile mai percep numai: comision de analiză dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensaţie în cazul rambursării anticipate, costuri aferente asigurărilor, după caz, penalităţi, precum şi un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor. Noua ordonanţă interzice clauzele contractuale care dau dreptul creditorului să modifice unilateral clauzele contractuale fără încheierea unui act adiţional, acceptat de consumator.

La încetarea contractului de credit, inclusiv prin ajungere la termen, reziliere, denunţare unilaterală, exercitarea dreptului de retragere ori a celui de rambursare anticipată din partea consumatorului, unitatea bancară trebuie să elibereze, gratuit, un document care să ateste faptul că au fost stinse toate obligaţiile dintre părţi.

Rambursare anticipată

Până acum, unităţile bancare percepeau un comision de rambursare anticipată a creditului care ajungea şi până la 5 la sută. Acum, creditorul este îndreptăţit la o compensaţie echitabilă şi justificată în mod obiectiv pentru eventualele costuri legate direct de rambursarea anticipată, dar care nu poate fi mai mare de 1 la sută. „Banca Comercială Română se aliniază, începând de astăzi, la cerinţele Ordonanţei de Urgenţă Nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Astfel, BCR a eliminat comisionul de rambursare anticipată în cazul creditelor cu dobândă variabilă, iar pentru împrumutul cu dobandă fixă, comisionul este de 1 la sută, mai puţin în ultimul an de creditare, când comisionul de rambursare anticipată devine 0.5 la sută. Comisionul de analiză a documentaţiei de credit se aplică doar în cazul creditelor acordate“, a declarat Corneliu Cojocaru, director executiv al Direcţiei de Comunicare din cadrul BCR.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite