„Constanţa ar fi fost altfel...“ fără buldozerul comunismului GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhitecţii dobrogeni au strâns într-o expoziţie inedită imagini ale oraşului din perioada interbelică. Expoziţia este deschisă la City Mall, timp de nouă zile, în cadrul unui eveniment cultural organizat de filiala dobrogeană a Ordinul Arhitecţilor din România.

Constanţa ar fi fost un oraş de patrimoniu, dacă ar fi scăpat de buldozerul comunismului. Edificii de o rară frumuseţe şi valoare au fost şterse de pe faţa pământului pentru a face loc imobilelor cenuşii ridicate înainte de anul 1989.

Constanţa interbelică

Imagini inedite au fost adunate de arhitectul Radu Cornescu în expoziţia „Constanţa ar fi fost altfel...“.



Pe doar câteva panouri, arhitectul a surprins aerul interbelic al oraşului de la malul mării şi a aşezat, ca în oglindă, imagini realizate pe străzile Constanţei sau în staţiunile de pe litoral.

Vezi aici FOTOGALERIA cu imagini inedite!


Dacă în fotografiile datate în mare parte din perioada interbelică, maiestuoasele clădiri se înălţau printre casele constănţenilor, în imaginile realizate în prezent mai apar doar terenuri virane sau clădiri monstruoase ridicate haotic.

Clădiri uitate


Hotelul Continental, Cazinoul - Salvamar, Şcoala Musulmană sau Cuibul Reginei sunt doar câteva dintre clădirile demolate în perioada în care ţara a fost sub conducerea regimului comunist. Cine-şi mai aminteşte despre restaurantul Cherhana, care atrăgea an de an mii de turişti din toată lumea?

Cuibul Reginei

În câteva cuvinte scrise în dreptul imaginii care a imortalizat pentru totdeuna restaurantul, arhitectul Radu Cornescu explică şi ce soartă a avut localul: un fulger a provocat un incendiu, iar clădirea nu a mai fost renovată nici până azi. Casa Beiului sau Caşa Paşei a fost singura clădire oficială care s-a păstrat din timpul Imperiului Otoman.

„Se afla în imediata apropiere a Plajei de la Vii, unde, la început de secol XX, era Staţia Terminus a trenului «de plăcere». Casa a fost dărâmată în anul 1978“, explică arhitectul.



O parte dintre clădirile de patrimoniu au dispărut din cauza neglijenţei autorităţilor de la acea vreme. Este cazul Palatului Sturza, proiectat în anul 1889 de arhitectul Charles Sanders.



Anul 1910, din nevoia de mai mult spaţiu, clădirii i se adaugă un etaj. Fundaţia nu rezistă noii construcţii şi se prăbuşeşte. Trei ani mai târziu, palatul este demolat.

Cazinoul, al nimănui


Arhitecţii dobrogeni deplâng şi soarta Cazinoului de pe faleza Constanţei. „Anul trecut s-au împlinit 100 de ani de la construirea clădirii-simbol a Constanţei. Destinaţia Cazinoului ar trebui schimbată, dar fiind că nimănui nu-i pasă de soarta sa“, consideră arhitectul Laura Smaranda Tudosie, care a expus zeci de fotografii în care este imortalizată clădirea de pe faleză. 

Citeşte mai multe în Adevărul de Seară Constanţa!

image
image
image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite