Aventura lui Avram Iancu, primul om din lume care a parcurs înot Dunărea fără costum de neopren: „A trebuit să înot un fluviu ca să ajung în Deltă“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iancu Avram victorios la Sulina Foto S.Ionescu
Iancu Avram victorios la Sulina Foto S.Ionescu

Iancu Avram (41 ani), bibliotecarul-recordman din Petroşani, a devenit primul om din lume care a parcurs înot Dunărea, fără să poarte costum de neopren. După 89 zile, românul a ajuns sâmbătă, 16 septembrie, la Mila 0 a Dunării, la Sulina, acolo unde Dunărea se varsă în Marea Neagră.

La ora 16.40, Avram a intrat pe „artera principală“ din Sulina, escortat de caiace şi bărci în care se afla echipa sa de traseu fluvial, gata să-i sară în ajutor la nevoie. De pe ponton răsuna „Dunărea albastră“ a lui Johann Strauss - fiul, pe care o pregătiseră organizatorii de la Canah, firma de produse nutriţionale care a sponsorizat acţiunea.

Sincronizarea a funcţionat: acordul culminant al valsului a coincis cu clipa în care Avram a păşit triumfător pe ţărm la borna de la Mila 0, vizavi de debarcaderul din Sulina.

În uralele oamenilor strânşi pe malul celălalt, Avram Iancu a îngenuncheat şi a sărutat pământul din cel mai estic punct al României, ţărmul românesc care vede primul răsăritul soarelui. După ce a salutat publicul ridicând mâinile a victorie, Avram s-a aruncat în apă şi a traversat fluviul urcând pe pontonul unde lumea l-a luat în braţe. „Mulţumesc, Dumnezeu, pentru sănătate! Trăiască România!“, a rostit el.

„Hai, România!“

Ca să ajungă la capătul celor 2.860 kilometri, Avram Iancu şi-a depăşit propriile bariere luptându-se până în ultima clipă cu oboseala, efortul crâncen, disconfortul pielii făcute pergament de atâta stat în apă, rănile. La penultimul popas făcut la Mila 8, Avram este prins de ziarişti şi pus să povestească prin ce a trecut.

Recunoaşte că este slăbit, dar şi-a adunat toate resursele pentru a-şi atinge ţelul: „Vântul este din faţă, valurile lovesc din faţă, nu este tocmai uşor, în condiţiile în care simt foarte slăbit. Deja simt mirosul de mare şi gustul victoriei. Am înotat 7-10 ore zilnic, am dormit în maşină, în cort, în pensiuni. O dată intrat în ţară, la noi sunt peste 1.000 km din măreaţa Dunăre, m-am simţit jucând pe teren propriu cu milioane de români suporteri călduroşi“.

Un taxi de apă plin cu turişti vine la mal să-l salute pe Avram. „Hai, România!“, aplaudă ei. 

Momentele dificile

Dunărea l-a pus la grea încercare. Undeva pe traseu, înotătorul s-a înfipt la propriu într-o buturugă, unde fluviul avea 2-3 metri. S-a lovit în coastă foarte tare, a avut răni deschise. Au fost porţiuni în care apa a fost atât de rece încât înotătorul simte şi acum fiorii. „În Germania şi în Austria, apa avea sub 20 grade Celsius temperatură. Era frig afară, era frig în apă şi eu n-aveam unde să mă ascund. Şi-acuma, deşi apa are aici 23 grade, numai când mă gândesc că intru mi se ridică părul pe mine. Este un frig care vine din interior, din subconştient. Acesta este cel mai dificil moment, intrarea în apă. Dar asta este una dintre luptele pe care trebuie să le dau zi de zi cu mine însumi, să împing limitele umane la extrem. Şi sunt pe punctul de a ajunge, dar mai trebuie să intru de două ori în apă“, arată Avram. 

Pentru el, momârlanul din Valea Jiului, este prima dată când vine în deltă. „Avem o ţară minunată, fiind născut-crescut în Petroşani, nu am fost niciodată în deltă. A trebuit să înot un fluviu ca să ajung în deltă. Descopăr ţinuturi de vis, delta este unică în lume, trebuie să o evidenţiem pe plan mondial, pentru că Dumnezeu ne-a dăruit-o nouă“, este volubil Avram.

Pe drumul spre Sulina

„Hai, Avram, nu-ţi irosi energia!“, îl îndeamnă echipa să încheie interviurile. Înotătorul, care poartă doar un slip, îşi trage casca, ochelarii şi tălpicii şi intră în apa mişcătoare de un verzui tulbure. Se întinde pe valuri tăindu-le cu braţele musculoase, cu mişcări neregulate. Chipul lui este contractat de efort. Pe stânga trece o ambarcaţiune mică al cărui conducător opreşte motorul când îl vede pe Avram. Plimbă nişte turişti străini care îl încurajează deschis pe temerar. Pe dreapta trece în viteză altă barcă, din care câţiva români îi fac galerie. Valurile stârnite şi siajul îl obosesc enorm pe Avram. Va mai face un popas la Mila 4 pentru a-şi strânge ultimele puteri. Cu o zi înainte înotase 20 mile.

image

Destinaţia

Pe pontonul din Sulina l-a aşteptat familia, oficiali, localnici. Secretarul de stat Cosmin Butuza de la Ministerul Tineretului şi Sportului îl numeşte pe Avram „Crăişorul apelor“. Ivan Patzaichin e fericit să dea mâna cu el, la fel şi guvernatorul deltei Mălin Muşatescu. Primarul Nicolae Răduş îl invită să vină când vrea în Sulina. „Poate îl fac cetăţean de onoare, da“, se gândeşte el.

Un grup de turişti este fericit: „Suntem 20 hunedoreni, ne mândrim cu Avram, mereu face lucruri bune pentru români“, spun soţii Dorina şi Anton Szabo. Mihai Călin, ghid turistic al Deltei, l-a însoţit cu caiacul pe Avram (foto sus) în ultimul asalt, de la Crişan la Sulina: „Este o zi frumoasă pentru Sulina, pentru România“. Bibliotecara Ilinca Mihăilă îi cere colegului Avram un autograf pe o carte de poezii ale lui Rilke: „Nu vine el din Germania? Avram a redefinit conceptul de bibliotecă“. 

Eroul aşteptat de familie

Îmbujorate şi cu ochii strălucind de emoţie, fetiţele lui Avram, Flavia (11 ani), Andrada (10 ani) şi Adina (3 ani), s-au lipit de el: „Ai lipsit toată vara“. Soţia lui, Anca (41 ani), îi lasă spaţiu pentru momentul de glorie. Toată lumea vrea să-i strângă mâna şi să facă o poză cu „cel mai tare român“, cu un „român adevărat“, un „dac“. Iancu se bucură ca un copil de fiecare gest de apreciere. Ansamblul folcloric al copiilor din Sulina, care l-a aşteptat costumat de la ora 11 pe ponton, dansează geamparale dobrogene pentru oaspetele de onoare. 

image

„Nu mai vrem decât să-l luăm acasă, să se odihnească. Am vorbit cu el întruna, chiar şi în pauzele de înot. Suntem căsătoriţi de 17 ani. Are un fel aparte de a fi, când este îndrăgostit este melancolic, mi-a scris poezii, apoi chiar o carte pe care a publicat-o, <Istoria din spatele istoriei> se numeşte“, destăinuie Anca.

Toţi au rămas o zi la Sulina, apoi se întorc acasă.

Motivaţia

Iancu Avram este născut la 18 februarie 1976 la Petroşani şi practică sportul de la vârsta de 10 ani. Este polisportiv, fiind primul român care s-a încumetat să traverseze înot Canalul Mânecii, fără întrerupere şi fără costum de neopren, în 2016. Este de asemenea primul român care a traversat lacul Snagov fără costum de protecţie şi care realizează un maraton acvatic pe Dunăre. Următoarele proiecte sunt competiţiile montane Parângul Night Challenge şi Petroşani Bike Challenge, pe care le organizează, precum şi participarea la concursuri cu echipa AS Bike & Run Petroşani.

Pe site-ul său iancuavram.ro, Iancu dezvăluie ce l-a mânat în lupta cu fluviul care străbate Europa: „În calitate de bibliotecar, mergând pe urmele acestui personaj (personajul principal din romanul Pilotul de pe Dunăre a lui Jules Verne), într-un mod mult mai greu, doresc să atrag atenţia asupra lecturii cărţilor care, iată, pot schimba vieţi, pot scrie şi rescrie poveşti care se pot transforma, la rândul lor în… romane.

Îmi doresc ca generaţia tânără să DESCOPERE plăcerea lecturării acestui roman tocmai în timpul celor 60 de zile de înot. În timpul lecturării, această generaţie va avea posibilitatea, ca în paralel, să urmărească deplasarea mea live, prin utilizarea tehnologiei moderne, a GPS-ului, a gadget-urilor specifice vârstei lor. Astfel, s-ar face o simbioză nemaiîntâlnită între clasic şi modern, între aventura imaginară a romanului şi cea reală, între suportul îngălbenit al hârtiei şi displey-ului modern al telefoanelor mobile.

Mândria noastră naţională: o izvorî Dunărea din Germania, o străbate ea 10 ţări şi 4 capitale însă, nu trebuie să uităm un lucru; Peste 1000 de km din totalul celor 2860, se află pe teritoriul ROMÂNIEI. Să nu uităm că la noi se varsă Dunărea, printr-o Deltă UNICĂ în lume. Eu sunt mândru de asta? Tu nu? Să redescoperim frumuseţile patriei noastre şi să le facem de cunoscut LUMII ÎNTREGI. Să reamintim faptul că trebuie ca toate ţările riverane Dunării să păstreze curat acest ecosistem fascinant al Deltei“. 

Pe aceeaşi temă: 

UPDATE Avram Iancu a ajuns la Sulina. În 89 de zile a înotat 2.860 de kilometri

Înotătorul Avram Iancu a ajuns la Tulcea. Mai are 100 de kilometri până la final

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite