Un fost preşedinte al României arată obrazul românilor la dezvelirea statuii lui Maniu: Cum e posibil ca, în sondaj, cel mai mare om de stat să fie Ceauşescu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Constantinescu a vorbit despre personalitatea lui Iuliu Maniu. FOTO: Remus Florescu
Emil Constantinescu a vorbit despre personalitatea lui Iuliu Maniu. FOTO: Remus Florescu

Discursuri emoţionante la ceremonia de dezvelire a statuii lui Iuliu Maniu din Piaţa Ştefan cel Mare din Cluj-Napoca, la care au fost invitate personalităţi precum Emil Constantinescu, Ana Blandiana, Răzvan Theodorescu şi nepotul marelui om de stat Ioan Boilă. Statuia a fost ridicată din banii unui cunoscut om de cultură clujean.

Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, a trecut în revistă obiectivele făcute în memoria lui Iuliu Maniu, de la numele bulevardului prin care se intră în Bucureşti de pe A 1, până la Memorialul Durerii şi la statui dedicate marelui om de stat, dar a concluzionat că:

„Sunt prea puţine lucruri pentru că altfel nu ne-am putea imagina cum românii de astăzi, printre care şi tineri care s-au născut după 89, într-o mare majoritate, au răspuns la un sondaj realizat luna trecută, că cel mai mare om de stat al României din ultimul secol a fost Ceauşescu, care şi-a început cariera politică printr-o crimă, a continuat-o ordonând să se tragă asupra ţăranilor şi şi-a sfârşit-o ordonând tancurilor şi trupelor să tragă în popor şi omorând mii de oameni.  

Cum? Cum s-au  putut întâmpla aceste lucruri? Cred că la această întrebare ar trebui să răspundă nu numai istoricii, dar şi fiecare învăţător, educator şi părinte. Care e mesajul pe care îl lăsăm generaţiilor viitoare şi ce am putut învăţa din istoria noastră?

Am pierdut un an al Centenarului în care trebuia să ne regăsim istoria aşa cum a fost. Şi să-i regăsim pe marii oameni de stat ai României aşa cum au fost ei. Iuliu Maniu nu fost sfânt,  a făcut şi greşeli şi compromisuri politice, dar a fost un mare vizionar, ar trebui să ne gândim ce înseamnă un om de stat,  un premier, care a fost un mare om de cultură, membru al Academiei Române, fapt care l-a ajutat să înţeleagă ce se întâmplă cu istoria ţării sale, cu istoria Europei şi a lumii.

Un om care s-a opus atât fascismului, cât şi comunismului, atât lui Hitler, cât şi lui Stalin, a înfruntat dictatura reglă, antonesciană şi pe cea comunistă.”

Statuie ridicată din fonduri private 

Ceremonia de dezvelire a statuii lui Iuliu Maniu din Piaţa Ştefan cel Mare, organizată de Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi cu Universitatea Babeş-Bolyai, a avut loc, astăzi, de la 11.00, în prezenţa unor personalităţi precum Preşedintele Emil Constantinescu, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, prof. univ. Daniel Breaz, Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, Ana Blandiana, membru corespondent al Academiei Române şi Dr. Ioan Boilă.


Statuia a fost amplasată în Piaţa Ştefan cel Mare din Cluj-Napoca

cluj statuie maniu. foto remus florescu

„Personalitate marcantă a istoriei naţionale, Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873– 5 februarie 1953) a contribuit prin acţiunile sale la emanciparea românilor ardeleni şi a jucat un rol esenţial în înfăptuirea Marii Uniri, fiind unul dintre cei mai importanţi politicieni români dintre cele două Războaie Mondiale. Statuia a fost realizată de sculptorul Ioan Marchiş, la iniţiativa şi cu suportul Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, şi este amplasată lângă zidul vechii cetăţi a Clujului, în spatele Bastionului Croitorilor. Ceremonia de dezvelire a monumentului se va desfăşura în prezenţa unor personalităţi, a reprezentanţilor instituţiilor publice locale şi naţionale, precum şi a mai multor membri ai Academiei Române. În deschidere, Acad. Emil Burzo, Preşedintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Româneşi Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, vor vorbi despre semnificaţia personalităţii lui Iuliu Maniu şi despre importanţa celebrării memoriei sale.”, se arată într-un comunicat al Academiei Române Cluj.

Academicianul Emil Burzo, presedintele filialei Cluj a Academiei Române a fost cel care, din fonduri proprii, peste 70.000 de euro, a finanţat ridicarea statuii, aşa cum a relatat Actual de Cluj. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite