Poliţia Locală Odorheiu Secuiesc, somată să reinscripţioneze maşina din dotare în română şi maghiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşina a fost suprinsă de un turist care trecea prin Odorheiul Secuiesc
Maşina a fost suprinsă de un turist care trecea prin Odorheiul Secuiesc

Poliţia Locală Odorheiu Secuiesc a fost somată, miercuri, de Prefectura Harghita, să reinscripţioneze autovehiculul din dotare în limbile română şi maghiară, pe portiere, conform legii, în caz contrar putând fi amendată cu sume cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei.

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat, miercuri, că autovehiculul din dotarea Poliţiei Locale Odorheiu Secuiesc, aflat în administrarea primăriei, nu respectă legislaţia în vigoare în privinţa inscripţionării. Astfel, pe capotă şi portbagaj sunt lipite autocolante cu "Poliţia Locală", pe partea laterală dreapta autocolante cu "Poliţia Locală Odorheiu Secuiesc", iar pe partea laterală stânga, de-a lungul celor două portiere, acelaşi mesaj, dar în limba maghiară "Helyi Rendőrség Szekelyudvarhely".

Prefectul a explicat că, potrivit Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a poliţiei locale şi a normativelor care reglementează dreptul cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale de a folosi limba maternă în administraţia publică locală, inscripţionarea vehiculelor se face printr-o tabliţă similară ca dimensiune, caractere şi mărimea literelor cu cea inscripţionată în limba română, amplasată sub denumirea oficială în română.

"Autoturismul inscripţionat în limba maghiară trebuia să aibă deasupra, automat, conform dipoziţiilor legale în materie, şi inscripţionarea în limba română, ceea ce nu se întâmplă. Motiv pentru care am solicitat Poliţiei Locale şi primarului din municipiul Odorheiu Secuiesc intrarea în legalitate, decolantarea autoturismului şi inscripţionarea acestuia aşa cum prevede legea. Mai mult decât atât, am solicitat şi celorlalte unităţi administrativ-teritoriale care au aprobate posturi în cadrul poliţiilor locale să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de incidente şi a nu crea tensiuni şi alte interpretări decât cele conform legii. De aceea, monitorizăm îndeaproape acest aspect şi sperăm să nu mai existe alte încălcări ale legii. Sigur, pentru cei care nu se vor conforma, există în lege şi sancţiuni contravenţionale, începând de la 2.500 până la 5.000 de lei", a spus prefectul Jean-Adrian Andrei.

Conform Hotărârii de Guvern (HG) nr. 1.332 din 2010, privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a poliţiei locale, la art.31, alin.1 personalul instituţiei "poate folosi autovehicule cu însemnul distrinctiv «POLIŢIA LOCALĂ», urmat de denumirea unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale din care face parte", acelaşi normativ specificând, la alin.2, că "însemnele trebuie să fie amplasate pe toate laturile autovehiculului, portiere, portbagaj şi capotă, pentru a fi vizibile din orice poziţie".

De asemenea, HG nr. 1.206 din 2001, pentru aprobarea normelor de aplicare a dispoziţiilor privitoare la dreptul cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale de a folosi limba maternă în administraţia publică locală, arată, la Capitolul 2, art.1. că "inscripţionarea în limba maternă a denumirii instituţiilor publice de sub autoritatea consiliilor locale sau judetene se face printr-o tabliţă (autocolant în cazul de faţă) similară ca dimensiune, caracter, mărime a literelor şi culori cu cea inscripţionată în limba română" şi că "tăbliţa se va amplasa sub inscripţionarea care conţine denumirea oficială în limba română".

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a declarat corespondentului MEDIAFAX că problema trebuie "privită mai adânc, analizată şi chibzuită", nu numai din punct de vedere al regulamentului Poliţiei Locale, ci şi al legilor care conferă anumite drepturi minorităţilor naţionale.

"Dacă aş lua-o în glumă, aş zice că prefectul ne solicită să mai scriem de trei ori în limba maghiară şi încă o dată în limba română, pentru că legile acest lucru spun. În primă instanţă, şeful Poliţiei Locale trebuie să facă totul încât să fie respectată legea, dar pe de altă parte să fie, pe cât se poate, satisfăcute şi cerinţele din partea locuitorilor, care sunt peste 90 la sută de o etnie (maghiară - n.r.). În Europa avem posibilitatea să ne exprimăm în limba maternă, să ne folosim simbolurile, ca şi în România", a spus Bunta Levente.

Edilul a afirmat că "această poveste" a provocat multe daune, nu numai conducerii oraşului, ci şi din punct de vedere instituţional şi al comunităţii, apreciind că "au avut loc şi excese".

"Eu, ca om care s-a străduit să fie pace socială în Harghita, un primar care a reuşit să scadă în oraşul în care trăieşte tensiunea interetnică între români şi maghiari, nu permit şi nu accept să mi se pună eticheta că am atitudini antiromâneşti. Noi mergem pe lege şi pe idei care se vehiculează în Europa, unde tindem să fim membri odată cu lărgirea graniţelor din spaţiul Schengen", a mai spus primarul din Odorheiu Secuiesc.

La rândul său, şeful Poliţiei Locale Odorheiu Secuiesc, László Szabolcs, a declarat corespondentului MEDIAFX că rolul instituţiei pe care o conduce este să ajute cetăţenii şi că inscripţionarea nu a urmărit încălcarea legii, ci doar "să fie mai vizibilă".

"Legea prevede că acolo unde minorităţile depăşesc 20 la sută, trebuie inscripţionat şi în limba minorităţii. Noi am făcut inscripţionarea şi în limba română şi în limba maghiară, am folosit aceleaşi dimensiuni. Într-adevăr, într-o parte am trecut doar în limba maghiară, dar asta nu înseamnă că noi am vrut să demonstrăm ceva. Noi vrem să îi ajutăm pe cetăţeni să vadă cât mai clar ce scrie pe maşină, că sunt mult mai greu de citit şapte rânduri cu litere mici decât un rând foarte mare", a spus László Szabolcs.

Referitor la faptul că, în urmă cu câteva zile, mai multe fotografii realizate de un bărbat din Iaşi în municipiul Odorheiu Secuiesc au fost postate pe o reţea de socializare, fiind prezentat autoturismul Poliţiei Locale inscripţionat pe o parte în limba maghiară, László Szabolcs a spus că încearcă să se creeze tensiuni interetnice.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite