Înşelăciuni ca-n junglă la Grădina Zoologică Turda. Cum să faci bani din piatră seacă în România
0Benzot Har, firma care a câştigat licitaţia pentru modernizarea Zoo Turda, a intrat în insolvenţă lăsând în urmă 60 de creditori. Lucrarea a fost transferată unei firme asociate, care s-a ales şi cu banii de pe ultima factură, care trebuiau împărţiţi între subcontractori, cei care au realizat o mare parte din proiect. Aşa au apărut din piatră seacă 400.000 de lei, iar subcontractorii au rămas să recupereze banii din insolvenţă.
Proiectul de modernizare a Grădinii Zoologice din Turda, singura din judeţ, a început în iunie 2010. Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climaterice s-a angajat să plătească 75% din investiţia totală de 7,8 milioane de lei (1,7 milioane de euro), iar restul trebuia acoperit de municipalitatea din Turda. În dulcele stil mioritic, termenul de finalizare, stabilit pentru primăvara anului 2012, a fost cu mult depăşit. Între timp a intervenit falimentul firmei care a câştigat licitaţia - Bezot Har, din Harghita, o firmă care a obţinut contracte din bani publici în toată ţara. Primăria a făcut un contract cu o nouă firmă, Romablet, pentru terminarea lucrărilor şi a dat un nou termen de finalizare a proiectului: 31 decembrie 2013. “S-au terminat circa 70% din lucrări, urmează finisajele. Sperăm să fie finalizate lucrările în iarnă, iar de anul viitor să putem deschide Grădina Zoologică”, a declarat primarul Tudor Ştefănie.
Cum să faci bani din piatră seacă
În anul 2012, în luna iunie, firma care a câştigat licitaţia, Benzot Har a intrat în insolvenţă, având circa 60 de creditori. Firma avea de primit de la Primăria Turda, pentru lucrările pe care le-a efectuat în anul respectiv, în mare parte cu subantreprenori, suma de aproape 700.000 de lei. Circa 100.000 de lei au ajuns în conturile Bnezot Har, iar restul - 600.000 de lei au ajuns doar în conturile unuia dintre cei trei subantreprenori care au efectuat lucrările şi anume Romabelt, cu sediul în Târgu-Mureş. Celelalte două firme au fost îndrumate să se înscrie între cei 60 de creditori care au de obţinut bani de la SC Benzot Har. Unul dintre subantreprenorii lăsaţi fără bani, Massimo Bertagni, administratorul firmei Difo Construct, susţine că toată operaţiunea prin care cei 600.000 de lei au ajuns în conturile SC Romabelt s-a făcut, ilegal, cu complicitatea conducerii Primăriei Turda şi a celor două firme. Astfel, Bertagni spune că Romabelt trebuia să primească un pic peste 200.000 de lei pentru munca prestată, restul de 400.000 de lei (circa 80.0000 de euro), banii care reveneau celorlalţi subcontractori, fiind un mic ciubuc împărţit între cei implicaţi în “combinaţie”. Bertagni spune că firma sa trebuia să recupereze circa 100.000 de lei. Când a vorbit cu cei de la Romabelt, aceştia i-au spus că nu are nicun fel de contract cu ei. Bartagni spune că este al cincilea şantier din România în care ia ţeapă după falimetarea antreprenorului general.
Pe ce se bazează
Bertagni are motive să suspecteze că ceva ilegal s-a petrecut întrucât a pus mâna pe actul adiţionl la contractul de asociere prin care SC Benzot Har convenea cu Sc Romabelt, în septembrie 2012, ca această din urmă firmă să finalizeze contractul de modernizare a Grădinii Zoo Turda. Primăria a semnat contractul de execuţie a lucrărilor cu SC Benzot Har, însă firma a participat la licitaţie în asociere cu SC Romabelt şi SC Ben-Mar Group. Astfel, în actul adiţional încheiat în septembrie 2012, se stipulează, pe lângă, preluarea lucrărilor de Romabelt şi faptul că această firmă va încasa, “în nume propriu, şi în cont bancar propriu”, partea rămasă – circa 600.000 de lei – din factura ce va fi plătită de Primăria Turda. „Această prevedere este ilegală pentru că SC Bezot Har era în insolvenţă din luna iunie. Prin transferul acestor bani direct în contul altei firmei se ocolesc ceilalţi creditori înscrişi la masa credală şi în primul rând statul, care îşi recuperează cu prioritate datoriile”, a precizat Bertagni. Acest act adiţional a fost încheiat între Benzot Hart şi Romabelt, cu acordul administratorului judiciar al primei firmei, SC RVA Insolvency Specialist SRL. Patronul italian suspectează implicarea Primăriei întrucât actul este semnat şi ştampilat de primarul oraşului Turda, Tudor Ştefănie.
Ce spune primarul
Întrebat despre acest act adiţional, Ştefănie ne-a trimis la arhitectul şef, Iosif Dumitru. “Nu mă întrebaţi despre acte adiţionale pentru că nu ştiu, vorbiţi cu arhitectul-şef”. Arhitectul şef a arătat că: “în contul SC Romabelt, Primăria nu a făcut plăţi. Primăria a plătit 6,7 milioane de lei către Benzot Har”, explicând că Primăria nu putea plăti niciun leu către Romabelt neavând contract cu aceştia. De asemenea, Iosif Dumitru a mai precizat că Primăria a semnat un act adiţional, în cursul anului 2012, prin care s-a modificat executantul, Benzot Har fiind înlocuit cu Romabelt. Patronul Romabelt, Losonczi Zoltan, a spus şi el că nu a primit niciun leu de la Primăria Turda: “Romabelt n-are cum să încaseze de la Primăria Turda. Am preluat contractul, vom încasa de acum încolo pe ceea ce lucrăm anul acesta”. În ceea ce priveşte actul adiţional din septembrie 2013, acesta spune: “Au fost discuţii, însă nu s-a putut materializa. Au fost acte, dar nu au nicio valoare. Ce contează este actul de la notar. Singurul act adiţional care există este cel făcut la notar şi acela nu prevede ca banii pentru lucrările efectuate în 2012 să intre de la Primăria Turda în conturile Romabelt, pentru că acest lucru este ilegal”. El a promis, luni după-masă, că va trimite pe adresa redacţiei actul adiţional încheiat la notar, însă nu a făcut acest lucru.
Dovada
Actul adiţional încheiat în septembrie 2012 de către Benzot Har şi Romabelt, într-adevăr nu a avut efecte pentru că ar fi fost ilegal. Benzot Har era în insolvenţă şi toţi banii care reveneau firmei trebuiau trecuţi la masa credală. Cu toate acestea, Bertagni a intrat în posesia unor extrase de cont şi a unor facturi care atestă că Primăria Turda a transferat din noiembrie 2012 până în ianuarie 2012, în trei tranşe suma de 600.000 de lei către Bezot Har, iar după câteva zile banii au ajuns în conturile Romabelt.
Astfel, 13.11.2012, în conturile Bezot Har intră 200.000 de lei de la Primăria Turda, sumă care ajunge peste două zile la Romabelt. În 21.11/2012, în conturile Bnezot au intrat 200.000 de lei de la Primăria Turda, aceeaşi sumă fiind transferată după două zile în contul Romabelt. În 29.11/2012, din aceeaşi sursă intră circa 70.000 de lei în contul Bezot, iar peste două săptămânii banii ajung la Romabelt. În 31.01/2013 în conturile Benzot au intrat 117.000 de lei de la Primărie, sumă care a ajuns peste o săptămână în contul Romabelt. Bertagni spune că este dubios faptul că banii au fost transferaţi aşa de repede către un singur antreprenor, iar ceilaţi au fost uitaţi. Pe de altă parte, sumele trebuai să fie incluse în masa credală în vederea acoperirii datoriilor firmei. Patronul firmei Romabelt, Losonczi a fost şi el de acord: “Subanterprenorii au fost înşelaţi de Benzot Har pentru că au lucrat şi nu au fost plătiţi”, însă nu a uitat să precizeze: “noi nu avem nicio legătură şi noi trebuie să recuperăm bani de la Benzot Hart”.