FOTO Cum arată barajul care va trebui să oprească frigiderele şi alte gunoaie care plutesc pe Someş spre Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Emil Boc şi vicele Dan Tarcea inspectează barajul. FOTO: Primăria Cluj-Napoca
Primarul Emil Boc şi vicele Dan Tarcea inspectează barajul. FOTO: Primăria Cluj-Napoca

Un baraj care ar trebui să oprească „plutitorii mari” care vin pe Someş din amonte, canapele, dulapuri, coteţe de animale de dimensiuni mici, frigidere, şi o amendă de 75.000 de lei pentru Primăria Floreşti. Acestea sunt principalele măsuri luate de autorităţile clujene la 10 zile după ce un activist civic a prezentat gunoaiele acumulate pe malurile Someşului în zona comunei Floreşti.

Având în vedere că dezastul ecologic de pe malurile Someşului a fost localizat în comuna Floreşti, Primăria localităţii a fost amendată cu 75.000 de lei. Administraţia Bazinală Someş-Tisa a motivat amenda cu Legea Apelor nr. 107/1996 care prevede că „neasigurarea de către autorităţile administraţiei publice locale a curăţării cursurilor de apă, a bălţilor şi a malurilor acestora de pe raza localităţii, precum şi neluarea măsurilor operative privind verificarea stării de salubritate a cursurilor de apă”.

Primăria Cluj-Napoca montează un baraj plutitor 

Pentru a preveni poluarea Someşului şi a malurilor sale cu deşeurile provenite din afara Clujului (din amonte), Primăria Cluj-Napoca a înlocuit sistemul existent de colectare a deşeurilor de pe râul Someş din zona ştrandului Sun - cartierul Grigorescu cu un baraj plutitor - ţeavă corugată.

„Înlocuirea a fost necesară deoarece vechiul sistem plutitor de colectare nu a rezistat presiunii şi a fost spart de plutitorii mari care veneau pe Someş din amonte: canapele, dulapuri, coteţe de animale de dimensiuni mici, frigidere, etc.”, explică primarul Emil Boc.

Noul baraj plutitor este o ţeavă corugată din polietilenă de înaltă densitate. Este formată din ţevi structurate cu pereţi dubli, peretele interior este neted şi cel exterior profilat, acoperit cu un înveliş din prelată rezistentă la presiune, schimbări climatice şi intemperii. Acest tip de ţeavă este recomandat pentru construcţia/instalaţia de canalizare pluvială, construcţia de reţele de retenţie - detenţie pentru sisteme anti-viitură, amenajări hidrotehnice. 

Deşeurile astfel colectate sunt preluate periodic

Sistemul de iluminat cu panouri foto-voltaice şi camera de supraveghere, alimentată de asemenea cu energie solară, sunt funcţionale şi nu au suferit modificări.

Deşeurile astfel colectate sunt preluate periodic de primărie prin compania de salubritate. Primăria Cluj-Napoca continuă să monitorizeze sistemul şi colaborează în continuare cu Apele Române, societatea civilă şi celelalte autorităţi ale statului pentru a oferi clujenilor un mediu cât mai plăcut şi cât mai curat, mai precizează Boc. 

Citeşte şi

FOTO VIDEO Ce n-a văzut Patzaichin când s-a dat cu canotca la Cluj-Napoca. Râul Someş, o cumplită groapă de gunoi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite