Două dintre cele mai rare cărți din lume, în colecția unei biblioteci din România. Care e povestea lor

0
Publicat:

Deschisă din 1802, Biblioteca Teleki-Bolyai din Cluj-Napoca are în colecțiile sale numeroase cărți extrem de rare. În total, aceasta, care a fost prima bibliotecă publică din Transilvania, deține peste 230.000 de volume.

Codicele Koncz datează din secolul al XIV-lea FOTO Biblioteca Bolyai-Teleki
Codicele Koncz datează din secolul al XIV-lea FOTO Biblioteca Bolyai-Teleki

Contele Sámuel Teleki este cel căruia i se datorează deschiderea și existența acestei biblioteci ce deține cărți de mare valoare.

Ideea înfiinţării acestei biblioteci i s-a conturat în timpul studiilor umaniste şi ştiinţifice pe care le-a urmat în principalele centre culturale din Olanda, Franţa, Elveţia, (1759-1763) când a vizitat biblioteci publice şi particulare renumite şi s-a interesat de modul de organizare a unor asemenea colecţii, devenind astfel un bibliofil competent.

Vasta sa cultură va sta la baza criteriilor după care va alege cărţile care vor constitui colecţia destinată de la început uzului public.

Contele Sámuel Teleki și-a deschis în 1802 faimoasa Bibliotheca Telekiana în fața publicului cu un număr de aproximativ 40 000 de cărți științifice, specificând în testamentul său voința ca această biblioteca să rămână și după moartea sa în folosința publicului. În 1948 colecția a fost naționalizată. Colecția ce s-a naționalizat în 1948 este denumită azi colecția tradițională a Bibliotecii Teleki, cărțile ce au fost cumpărate sau colecțiile ce au fost aduse după această dată nu au fost amestecate în colecția inițială, ci au fost inventariate ca fonduri diferite în patrimoniul bibliotecii. Deci putem afirma că fondul tradițional Teleki are și azi în jur de 40.000 de volume”, a declarat pentru "Adevărul” Klára Lázok, șef serviciu Biblioteca Teleki-Bolyai

Pe de altă parte, în anii 1950 a fost mutată în clădirea Bibliotecii Teleki biblioteca naționalizată a Colegiului Reformat denumită după naționalizare Biblioteca Documentară Bolyai. Această colecție de aproximativ 80.000 de volume a fost contopită în 1962 cu Biblioteca Teleki, instituția funcționând după această dată sub denumirea de Biblioteca Teleki-Bolyai.

Tot în anii '50-'60 au ajuns în posesia bibliotecii colecțiile altor școli confesionale naționalizate și a diferitelor mănăstiri și castele devastate din regiune, colecțiile acestora fiind inventariate într-un fond înființat în acest scop: Fondul Mixt.

Pe lângă aceste fonduri tradiționale fixe (Teleki, Colegiul reformat și Mixt) biblioteca are și un fond de cărți noi (moderne), mai precis cărțile cumpărate începând cu 1948 și până în ziua de azi.

Astfel Biblioteca Teleki-Bolyai, care este Colecția Specială a Bibliotecii Județene Mureș, are aproximativ 230.000 de cărți în posesie.

Zeci de incunabule de mare valoare

Colecția contelui (Biblioteca Teleki) are 52 de incunabule la care s-au mai adăugat 20 de incunabule din celelalte colecții ulterioare. Cele 72 de incunabule constituie partea cea mai valoroasă a colecției, fiind datate din primele decenii ale tiparului până la anul 1500, iar prin paginile lor deja tipărite încearcă să continue încă splendoarea codicelor scrise de mână.

”Codicele Koncz, cel mai vechi document al Bibliotecii Teleki-Bolyai,face parte din colecția fostului Colegiu Reformat. Este o Biblie latină de la începutul secolului XIV-lea, scrisă pe foi de pergament. Însemnătatea codicelui constă în faptul că pe marginile unora dintre pagini poartă 55 de cuvinte scrise în limba maghiară în primul sfert al secolului al XV-lea. Aceste cuvinte constituie al șaselea monument de limbă maghiară cunoscut sub numele de Marosvásárhelyi Sorok és Glosszák[Rândurile și glosele de la Târgu-Mureș]”, precizează Klára Lázok.

Dintre cele 72 de volume de cărți publicate în prima jumătate de secol după inventarea tiparului (1455-1500), cel mai vechi incunabul a fost tipărit la Bologna în jurul anului 1474, autorul lucrării fiind umanistul Galeotto Marzio.

”Incunabulul tipărit la Bologna în jurul anului 1474 este cel mai vechi incunabul al Bibliotecii Teleki-Bolyai. Cartea întitulată Liber de homine face parte din colecția contelui Teleki, autorul lucrării fiind umanistul Galeotto Marzio, medic la curtea regelui Matia Corvinul”, adaugă Klára Lázok.

O pagină din Incunabulul de la Bologna FOTO Biblioteca Teleki-Bolyai
O pagină din Incunabulul de la Bologna FOTO Biblioteca Teleki-Bolyai

Contele Sámuel Teleki s-a născut la Gorneşti, lângă Târgu-Mureş, la 17 noiembrie 1739.

În anul 1774 a intrat în viaţa publică, fiind numit prefectul comitatului Târnava, mai apoi al comitatului Bihor. În anul 1787, contele Teleki s-a mutat la Viena în urma numirii sale în funcţia de vicecancelar al Transilvaniei de către împăratul Iosif al II-lea, în 1791, devenind cancelar al Transilvaniei.

Capitala Austriei i-a permis extinderea relaţiilor stabilite în vederea achiziţionării cărţilor. Acesta a cumpărat cărţi din 25 de oraşe ale Europei, reuşind în timpul celor 60 de ani de activitate să procure cele mai reprezentative opere ştiinţifice de la înfiinţarea tiparului.

Fondatorul bibliotecii a murit la Viena la 7 august 1822, fiind înmormântat în cripta familială de la Dumbrăvioara.

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite