Cuib de boschetari în şcoală
0Fosta Şcoală nr. 9 de pe Calea Baciului, desfiinţată anul trecut, s-a transformat în adăpostul boschetarilor din zonă. Terorizaţi de vagabonzi, vecinii se plâng că nu mai au viaţă de când şcoala a fost desfiinţată. Cei ce-şi fac veacul în clădirea părăsită au spart geamurile şi au vândut până şi fierul de la sobele de teracotă.
Săli de clasă goale, pe podele cioburi de la geamurile sparte, ace şi seringi, excremente. Acestea sunt imaginile dezolante ale unei şcoli din Cluj-Napoca, de pe Calea Baciului, ce a fost desfiinţată toamna trecută ca urmare a faptului că numărul de elevi nu a atins pragul de 200, pentru ca instituţia să poată rămâne funcţională.
Vecini terorizaţi
În mai puţin de un an, clădirea, proaspăt renovată, dotată inclusiv cu geamuri termopan, a fost distrusă de boschetarii care s-au aciuat în zonă. „Au furat tot ce se putea fura, până şi gardul din fier al şcolii, chiar şi uşiţele de la sobele de teracotă", spune Viorel Sima, preotul parohiei „Intrarea în Biserică" de pe Calea Baciului.

Vecinii se plâng de scandalurile iscate în miez de noapte de boschetarii care se adăpostesc în clădirea părăsită. „Nu e de ajuns că intră acolo, mai fac şi scandal. Se îmbată, pe urmă sar la bătaie. Am ajuns să ne temem de ei. Nu îndrăznim să le spunem nimic. Am chemat de câteva ori Poliţia, scandalagiii au fost ridicaţi, dar noaptea următoare erau la loc. Cineva ar trebui să ia măsuri", crede Marius P., un alt vecin, care nu a dorit să-şi dezvăluie întregul nume de teama vagabonzilor.
Rozalia Szekely (60 de ani), care locuieşte peste drum de clădirea părăsită, a lucrat timp de 20 de ani ca îngrijitoare la Şcoala nr. 9. Femeia este revoltată de starea de degradare în care a ajuns şcoala. „De când m-am pensionat, anul trecut, nu am mai intrat nici măcar în curte. Mă tem. E plin de vagabonzi acolo, beau, se ceartă. Dezastru!", spune femeia.
Consiliul Local va decide soarta clădirii
Clădirea în care, până toamna trecută, a funcţionat Şcoala nr. 9 se află în administrarea Primăriei Cluj-Napoca. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Oana Buzatu, spune că soarta clădirii se va decide în plenul Consiliului Local, în cel mai scurt timp posibil. „Există mai multe solicitări în ce priveşte acea clădire. Consilierii locali vor decide ce se va întâmpla cu ea", precizează Oana Buzatu. „Au fost sesizări şi pe domnuleprimar.ro, cei de la Poliţia Locală se vor duce chiar azi (ieri, n.r.) să verifice situaţia. De acolo au mai fost ridicaţi oameni care nu aveau ce căuta în incintă", a încheiat Buzatu.
Poliţia, legată de mâini
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, Alma Brehariu-Bruja, a precizat că s-au făcut solicitări în zonă, dar că, în afară de amenzi, poliţiştii nu au ce să le facă boschetarilor. „Sunt pasibili de amenzi pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice. practic, nu e vorba nici măcar de violare de domiciliu, pentru că acolo nu domiciliază nimeni", arată Brehariu-Bruja.