Clujul a scăpat azi de gunoaie
03.000 de voluntari clujeni au dat exemplu că putem avea o ţară mai curată. Curăţenia făcută astăzi în judeţul de Cluj de 3.000 de voluntari va servi ca model pentru acţiunea naţională, din 25 septembrie, când se vor strange simultan mormanele de gunoaie în toate celelalte judeţe.
Peste trei mii de voluntari au participat, astăzi, la o acţiune de strângere a deşeurilor în judeţul Cluj, în cadrul proiectului „Let’s Do It, Romania!”, în 25 septembrie urmând să aibă loc o astfel de acţiune la nivel naţional.
Tineri din toate localităţile judeţului - elevi, studenţi dar şi patroni de firme sau angajaţi - au ales să ia parte, astăzi, la cel mai mare proiect de ecologizare simultană. Autocare cu echipe de voluntari ori microbuze sau maşini mici au pornit, încă de dimineaţă, spre mormanele de gunoi identificate până acum de echipele de cartare.
Până la sfârşitul zilei, coordonatorii proiectului estimează că se vor strange 2.500 de metri cubi de gunoi.
Liana Buzea, coordonator naţional al proiectului, a declarat că judeţul Cluj este primul ales „pentru repetiţia generală” a Zilei de Curăţenie Naţională, care va avea loc în 25 septembrie 2010, în 41 de judeţe din ţară.
Buzea a precizat că, în cadrul proiectului „Let’s Do It, Romania!”, Clujul a fost judeţul cu cel mai mare număr de voluntari înscrişi, atât pentru organizare locală, cât şi la nivel de implicare a autorităţilor locale şi a voluntarilor înscrişi pentru cartare.
Probleme de organizare
Cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, nici calculele echipei de coordonare nu au corespuns cu ceea ce s-a descoperit pe traseu. Multe echipe de voluntari, ajunşi la locurile marcate pe harta deşezurilor, nu au mai găsit gropile de gunoi, fiind nevoiţi să se reorienteze. Probleme au apărut şi la preluarea gunoiului. 11 firme de salubritate s-au implicat în proiect, punând la dispoziţie maşini de gunoi, însă unele dintre acestea vor ridica deşeurile strânse abia mâine.
Un exemplu pozitiv l-au dat voluntarii care s-au implicat trup şi suflet în acest proiect, punând la dispoziţie propriile maşini, imprimante, calculatoare, saci şi mănuşi de plastic, sau combustibil, pentru echipele de voluntari din teren.
Avram Cristian, patronul unei firme de material de construcţii, a închis astăzi afacerea, şi a venit cu toţi angajaţii pentru a se implica în proiect. „Am adus două autocamioane, cu ajutorul cărora vom transporta deşeurile”, a spus acesta. De asemenea, compania Nokia a pus la dispoziţie câteva autobuze, ce au dus voluntarii în teren.
Directorul Agenţiei pentur Protecţia Mediului Cluj, Anna Horvath, a estimat că astăzi vor fi strânse jumătate din deşeurile cartate în judeţ, respectiv 2.500 de metri cubi de gunoi. Restul au fost deja strânse de primării cu ajutorul asistaţilor social,
Primele transporturi de deşeuri vor fi transportate la rampele de gunoi de la Pata Rât, Huedin şi Câmpia-Turzii în această după-amiază. „Ce se întâmplă astăzi la Cluj e un semn că societatea civilă poate să funcţioneze”, a explicat Körösfőy Sandor, coordonatorul proiectului în judeţul Cluj.
Ce e „Let`s Do It, Romania”
„Let`s Do It, Romania” este cel mai mare proiect de implicare socială din ţară care îşi propune să cureţe deşeurile din toată ţara, din arealele naturale, zonele din afara oraşelor, într-o singură zi, respectiv 25 septembrie. Campania a fost aplicată cu succes în ţările baltice sau Portugalia.