Ziua Naţională, sărbătorită la Orizont. Parada trupelor şi a tehnicii militare, cel mai aşteptat moment de 1 Decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parada militarilor are loc la Orizont FOTO Arhivă Adevărul
Parada militarilor are loc la Orizont FOTO Arhivă Adevărul

Călărăşenii sărbătoresc pe 1 Decembrie Ziua Naţională a României, iar parada trupelor şi a tehnicii militare va avea loc la Orizont, ca în fiecare an, fiind cele mai aşteptat moment al zilei.


La festivitate vor participa reprezentanţi ai Primăriei, Prefecturii, Protoieriei şi ai Comandamentului Centrului Militar Judeţean Călăraşi. În cadrul ceremoniei vor fi depuse coroane de flori la monumentul eroilor, vor fi decernate diplome şi distincţii, iar câteva grupuri de copii vor prezenta un moment artistic.

Ce înseamnă, de fapt, 1 decembrie 1918?

Ziua Naţională a României a devenit data de 1 Decembrie după Revoluţie. Potrivit istoricilor, data este una semnificativă care celebrează unirea tuturor românilor.
Acum 98 de ani, pe 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat proclamaţia prin care s-a declarat unirea Transilvaniei cu România. A fost momentul care a întregit practic teritoriul naţional, după ce, tot în 1918, pe 27 martie Barasabia s-a unit cu ţara, urmată cu Bucovina în 28 noiembrie.

Transilvania a fost practic ultimul teritoriu al ţării pentru care românii au luptat în Primul Război Mondial şi au profitat strategic de destrămarea marilor imperii Ţarist şi Austro-Ungar. Proclamaţia de la Alba Iulia a fost manifestare impresionantă, un exemplu de solidaritate naţională a tuturor românilor.

"Din punctul meu de vedere, este cel mai important eveniment istoric pentru România, care astăzi nu ar mai fi fost la fel fără Transilvania. Decretarea acestei zile ca zi naţională a fost firească. Este normal să sărbătoreşti ziua în care România s-a întregit după secole de luptă şi asuprire“, a spus, pentru Adevărul, Victor Onofraş, istoric. Documentul care a fost citit la Alba Iulia, în inima Transilvaniei, 1 Decembrie 1918, de politicianul ardelean Vaile Goldiş se păstrează în original la Muzeul Naţional al Unirii. 1 decembrie avea să devină Ziua Naţională a României abia în 1990. La 31 iulie, preşedintele a promulgat legea care ratifica acest lucru.

Iată şi mesajul primarului municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin, cu ocazia zilei de 1 Decembrie:

Astăzi, când toată România sărbătoreşte 98 de ani de la Marea Unire, ne amintim cu toţii de jertfa înaintaşilor noştri, dar, mai cu seamă, de datoria morală pe care noi o avem faţă de ei. Avem datoria morală de a rămâne uniţi, de fi toleranţi faţă de cei din jurul nostru şi de a privi spre viitor cu aceeaşi încredere cu care ei au luptat pentru România Mare.

E Ziua Naţională a României, să purtăm cu mândrie drapelul şi să privim cu bunătate pe toţi românii din jurul nostru.

La mulţi ani, Călăraşi! La mulţi ani, călărăşeni de pretutindeni!

La mulţi ani, ROMÂNIA!


Vă recomandăm şi:

Zece motive pentru a sărbători Ziua Naţională la Alba Iulia, oraşul unde la 1 Decembrie 1918 au venit 100.000 de oameni

Surse: PRU şi „stegarul dac“ pregătesc o contramanifestaţie de 1 Decembrie la Arcul de Triumf

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite