Taxele locale nu se modifică în 2016. Cât plătesc proprietarii de ambarcaţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călărăşenii vor plăti şi anul viitor aceleaşi taxe şi impozite. Consilierii locali au aprobat dările către stat pe care fiecare cetăţean trebuie să le achite. Primarul oraşului, Daniel Ştefan Drăgulin, a anunţat că nu au apărut modificări faţă de acest an. Cei mai mulţi bani, 1.119 lei, îi dau proprietarii de bărci cu motor cu o putere de 125 CP.


Astfel, s-a aprobat ca impozitul sau taxa pe clădiri pentru persoane fizice să se calculeze, ca şi pînă acum, prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1%, la valoarea impozabilă a clădirii. Valoarea impozabilă a clădirii se determină în funcţie de: suprafaţa construită, rangul localităţii, zona în care este amplasată clădirea, numărul de etaje şi apartamente. Valoarea impozabilă a clădirii se reduce în funcţie de anul terminării acesteia, cu procentele prevazute de lege.

Cum se aplică aceste cote

În cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar stabilită la 1,5%. Conform proiectului de hotărâre aprobat de aleşii locali se menţionează că în cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă, cota impozitului pe clădiri se stabileşte la 10 %, iar pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţă, cota impozitului pe clădiri se stabileşte la 30%.

Cotele menţionate se aplică la valoarea de inventar a clădirii înregistrată în contabilitatea persoanelor juridice, până la sfarşitul lunii în care s-a efectuat prima reevaluare.

Cota de impozit pentru clădirile cu destinaţie turistică, ce nu funcţionează în cursul unui an calendaristic, este de  5% din valoarea de inventar a clădirii. Sunt exceptate structurile care au autorizaţie de construire în perioada de valabilitate, dacă au început lucrările în termen de cel mult 3 luni de la data emiterii autorizaţiei de construire.

Mijloace de transport pe apă

În cazul unei remorci, al unei semiremorci sau rulote impozitul se stabileşte în funcţie de masa totală maximă autorizată. În cazul mijloacelor de transport pe apă respectiv, nave de sport şi agrement, se includ ambarcaţiunile, indiferent de tip şi de modul de propulsie, al cărei corp are lungimea de 2,5 m până la 24 m, destinată utilizării în scopuri sportive şi recreative, impozitul se stabileşte în funcţie de puterea motorului cu care acestea sunt echipate, după cum urmează:
1.    a) ambarcaţiune de agrement echipată cu motor inboard sau outboard de până la 20 CP (15KW), inclusiv: 210 lei;
2.    b) ambarcaţiune de agrement echipata cu motor inboard sau outboard între 20 CP (15KW) si 50 CP (37,28KW), inclusiv: 400 lei;
3.    c) ambarcaţiune de agrement echipata cu motor inboard sau outboard între 50 CP (37,28KW) si 100 CP (74,57KW), inclusiv: 600 lei;
4.    d) ambarcaţiune de agrement echipata cu motor inboard sau outboard între 100 CP (74,57KW) si 125 CP (93,21KW), inclusiv: 800 lei;
5.    e) ambarcaţiune de agrement echipata cu motor inboard sau outboard de peste 125 CP (93,21KW), inclusiv: 1119 lei;
6.    f) ambarcaţiune cu vele şi motor indiferent de capacitate: 1119 lei;
7.    g) nave cu deplasament de până la 15 mc inclusiv sau o capacitate de încărcare mai mică de 15 tone care nu efectuează activităţi în scop comercial (docuri plutitoare, debarcadere plutitoare, pontoane, hangare plutitoare pentru nave): 500 lei.
 

Vă recomandăm şi:

Impozite mai mici cu 30% pentru Matei Voievod şi Priseaca

„Revendicarea“: Cum sunt calculcate impozite uriaşe pentru venituri infime

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite