Ora de vară 2016. Duminică, 27 martie, dăm ceasurile înainte cu o oră. Cum ne bulversează această schimbare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De duminică, 27 martie 2016, ora 3.00 devine ora 4.00, ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră mai puţin. Scurtarea duratei somnului cu o oră şi, implicit, trezirea mai devreme, bulversează organismul. Specialiştii spun că acomodarea organismului la ora de vară se face de la 2 la 15 zile.

Inconveniente sunt şi pentru oamenii care se trezesc în zori sau al căror program depinde de răsăritul soarelui. Crescătorii de păsări sau fermierii se plâng că schimbarea orei le nelinişteste pe vaci când sunt mulse cu o oră mai devreme.
Medicii spun că timp de 3 zile de la trecerea la oră de vară creşte riscul de infarct cu 5-10%, în special la persoanele tinere, active profesional. De asemenea, această schimbare accentuează depresiile şi îi afectează pe cei cu vulnerabilităţi psihoemoţionale.

"O măsură importantă de prevenire a influenţelor negative este introducerea în alimenţatie a produselor care furnizează organismului vitamine, minerale şi alti nutrienţi esenţiali. Legumele, verdeţurile şi fructele energizeaza, au efect tonic asupra organismului şi îmbunătăţesc starea de psihic”, explică Victor Verinceanu, medic de familie.
 
Programare inteligentă

De asemenea, este esenţial să avem o programare inteligentă a orelor de somn. Încearcă să te culci seara cu minimum o oră mai devreme, astfel încât organismul tău să nu simtă privarea de odihnă atât de intens. Timpul petrecut în aer liber, în bătaia soarelui ajută corpul să producă vitamina D, dar contribuie şi la o stare de bine,  de optimism. Şi nu în ultimul rând, mişcare ne ajută să fim în formă, spun specialiştii.

În timp ce unii dintre noi nici nu simţim această schimbare de oră, alţii sunt profund afectaţi. Scurtarea duratei somnului cu o oră, precum şi trezirea cu oră mai devreme duce la un stres suplimentar, iar de aici apar o serie de probleme: modificări cardiovasculare manifestate prin variatii ale tensiunii arteriale şi variate tulburari de ritm cardiac; neuropsihice: insomnie, somnolenţă, astenie, apatie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij.

“Sub această simptomatologie se pot ascunde şi alte cauze şi de aceea este bine să fiţi evaluaţi corespunzător de către un medic pentru a nu omite un alt diagnostic", spun medicii.

Pierdem din timpul de somn

În 2016, ora se va schimba pe 27 martie, trecerea de la ora de iarnă la cea de vară făcându-se întotdeauna în ultima duminica din martie. Ceasul se dă înainte, astfel ora trei dimineaţa devine ora patru, iar ziua aceea va avea doar 23 de ore. Ziua de 27 martie va fi, oficial, cea mai scurtă zi din an. După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal(numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore.

De unde a pornit această idee?

Ideea orei de vară aparţine celebrului om de ştiinţă Benjamin Franklin. În anul 1784, acesta a scris un eseu numit "An Economical Project", în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat.
Pe când se afla la Paris, acesta s-a ocupat de modul în care lămplile cu ulei produceau lumină şi cât de eficiente erau acestea. Într-o dimineaţă de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 06.00, surprins de cât de multă lumină îi intra în cameră. La început a crezut că sunt lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului. Dar a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont. Apoi, în anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic care a propus să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie şi să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie.

În 1908, prima tentativă de a introduce această regulă s-a făcut în Marea Britanie, însă a fost întâmpinată negativ. Prima ţară care a adoptat ora de vară a fost Germania, pe 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. În ţara noastră ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 şi a fost o normă în vigoare până în anul 1943 când a fost suspendată. Aceasta  a fost reintrodusă în anul 1979. Până acum, 70 de ţări au introdus ora de vară.
 

Vă recomandăm şi:

Ce păţim când avem lipsă de potasiu şi cum reacţionează organismul. Mineralul este esenţial pentru inimă

Ce este astenia de iarnă şi cum putem scăpa de ea. Oboseala cronică şi slăbiciunea, primele semnale de alarmă

Planta care te vindecă de melancolie. Cicoarea, înlocuitorul perfect al cafelei, tratează hepatita cronică şi diabetul - sfaturile medicilor despre cum o folosim

Planta care ne scuteşte de cardiolog. Cum se poate transforma păducelul din aliat fidel în duşman feroce al inimii bolnave

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite