Imunizare. DSP demarează pe 20 octombrie vaccinarea elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinarea, obligatorie pentru toţi copiii Foto:Adevărul
Vaccinarea, obligatorie pentru toţi copiii Foto:Adevărul

Deschiderea noului an şcolar aduce griji în plus şi pentru medici. Direcţia de Sănătate Publică(DSP) a pus déjà la punct campania de vaccinare a copiilor, prima etapă fiind destinată imunizării micuţilor care au păşit în clasa I.


Vaccinurile vor fi făcute la cabinetele medicilor de familie, în perioada 20-31 octombrie. Până la sfârşitul anului, inclusiv copiii care au împlinit 14 ani vor fi imunizaţi. Conform medicului epidemiolog, Camelia Truică din cadrul DSP Călăraşi, toate vaccinurile care se fac la vârsta şcolară sunt pentru întărirea imunităţii şi reprezintă o continuare a dozelor care s-au făcut în primii ani de viaţă. Prin programul naţional de vaccinare se realizează imunizarea împotriva a 10 boli. Împotriva hepatitei B, pentru că suntem o ţară cu prevalenţă ridicată la această boală, împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive. De asemenea, există vaccin pentru prevenirea meningitelor provocate de haemophilus influentae, împotriva poliomielitei şi vaccinul ROR care te protejează de rujeolă, oreion şi rubeolă.

Acoperire vaccinală scăzută

Din păcate, există şi părinţii care refuză să-şi imunizeze copiii, pe motiv că n-au încredere în vaccinuri. În prezent, în România, de la o acoperire vaccinală de 97%, procentul a scăzut la 87%. Prof. Streinu Cercel nu găseşte o altă explicaţie a acestui lucru decât proasta informare a oamenilor. „Îşi iau informaţii de pe blog-uri, de la ţaţa Floarea şi uite aşa ajungem aici. Informaţii greşite care nu fac decât rău. Un copil nevaccinat poartă cu el microbul pe care îl răspândeşte în colectivitate, iar bolile de care încercăm să scăpăm au liberă circulaţie”, spune medicul.

Prof. Streinu-Cercel e de părere că cele mai curate informaţii despre vaccinuri le poate da doar un doctor specializat în imunologie. „Nu facem vaccinuri pentru că aşa vrea doctorul x. Există un program naţional asumat de Guvern, în urma unor cercetări de ani de zile ale unor oameni care au un cuvânt greu de spus în acest domeniu. Programul naţional de vaccinare se bazează pe studii competente. Asta ar trebui să ştie toată lumea”, e de părere managerul Insitutului de Boli Infecţioase din Capitală.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Pro şi contra vaccinării - controversa specialiştilor pe tema imunizării copiilor

Rata de vaccinare din România, sub media europeană

STUDIU Vaccinul antigripal, administrat în doză mare la vârstnici, mai eficient

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite