Copiii şi biodiversitatea. Societatea ornitologică Română a lansat proiectul "Şcoli prietenoase cu natura"
0Societatea Ornitologică Română îşi continuă proiectele de împrietenire a oraşelor cu natura şi lansează un nou program. Începând din această lună, specialiştii doresc să ajute copiii să redescopere natura din jurul lor. În acest sens, şcolile din România sunt invitate să participe la programul şcoli Prietenoase cu Natura.
În luna aprilie SOR a lansat proiectul propriu Grădini Prietenoase cu Natura, iar cu noul program ne propunem să scoatem şi elevii în curtea şcolii, în recreaţii, dar nu doar pentru joacă. Noul program SOR se adresează şcolilor care doresc să îşi implice elevii în sprijinirea biodiversităţii şi să îi responsabilizeze faţă de mediu.
Deşi grupul ţintă diferă, şi programul şcoli Prietenoase cu Natura atrage atenţia asupra faunei urbane, asupra speciilor de păsări şi micilor mamifere, asupra reptilelor şi amfibienilor, asupra insectelor, care îşi găsesc din ce în ce mai greu resurse de hrană, locuri de cuibărit şi de adăpost.
Hrănirea păsărilor în timpul iernii
Programul oferă metode extrem de simple, prin care viitoarea generaţie poate contribui la sprijinirea acestor specii: amplasarea a cel puţin un cuib artificial, hrănirea păsărilor în timpul iernii, amplasarea siluetelor de păsări pe geamuri pentru a evita coliziunile, realizarea unui hotel de insecte sau colectarea selectivă a deşeurilor.
Activităţile programului se derulează pe durata întregului an şcolar, cu posibilitatea de a le relua în anii următori. Participarea este gratuită, dar este condiţionată de înregistrare. Prin completarea formularului de raportare, şcolile înregistrate dovedesc că în cursul anului şcolar au desfăşurat acţiuni prietenoase cu natura.
Premii simbolice
În cazul în care acţiunile lor corespund cerinţelor programului, vor beneficia de un premiu simbolic, o plăcuţă inscripţionată 'şcoală prietenoasă cu natura'. Până acum, reprezentanţii SOR au luat legătura cu toate Inspectoratele şcolare din România, iar răspunsuri afirmative au primit de la mai mult de jumătate din acestea.
Vă recomandăm şi:
Comoara dispărută a României: dropia
FOTO Gâsca cu gât roşu, una dintre cele mai rare păsări din lume, a poposit şi în Bărăgan
Oamenii de ştiinţă vor să demonstreze că păsările pot simţi un cutremur