Cel mai rafinat desert. Cum faci dulceaţă de cireşe amare, secretele preparatului cu gust divin gătit în casele boiereşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calarasi dulceata

Desert rafinat, pregătit pe vremuri doar în casele boiereşti, dulceaţa de cireşe amare este considerată o perlă strălucitoare a bucătăriei. Prepararea deliciosului dulce nu este una complicată. Secretele reţetei vechi de sute ani ne sunt dezvăluite în cartea celebrului gastronom, Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Gazetarul îndrăgostit de bucătărie le învaţă pe gospodine cum să pregătească o dulceaţă fină şi cu gust divin, după o reţetă culeasă din Moldova.

Maestrul bucătăriei tradiţionale româneşti spune şi ce ingrediente sunt necesare pentru a avea parte de succes, dar şi câteva taine care fac preparatul irezistibil. De asemenea, autorul ne propune şi o reţetă de şerbet care se pregătea în casele mari ale celor mai înstăriţi oameni de pe vremuri.

Ingrediente:

1,6 kg zahăr tos
3 g vanilie (sau zahar vanilinat)
zeama de la 1 lămâie
1,2 kg cireşe amare (negre şi fără sâmburi)

“Foarte rafinată, mândrie a marilor case moldovene şi valahe, dulceaţa de cireşe amare (ca şi cea de nuci verzi) e o perlă strălucitoare a bucătăriei elegante româneşti, regina, mare şi mic burgheză a verilor toride, cu vile de oraşel pustiu sau conace depărtate, perdele trase, ore târzii de după-amiaza, umbra groasă a camerei, mobilele greoaie, vechi, prea vechi, pahare aburite, farfurioare delicate, linguriţe cât unghia, de argint...Altcineva a trăit şi a scris toate astea, ca de obicei, altcineva a trăit în locul nostrum”, descrie autorul atmosfera epocii care a făcut celebră dulceaţa de cireşse amare.

Mod preparare:

  • Mai întâi, se amestecă cireşele cu zahărul şi se pun pe foc lin, scuturând tingirea înainte şi-napoi, să nu se prindă.
  • Mai apoi, se leagă pe foc iute: ştiinţa de a juca tingirea să nu se ardă dulceaţa e o artă.
  • Când e de se leagă de-adevăratelea, se toarnă zeamă de lămâie, se mai lasă preţ de vreo câteva clocote şi se toarnă-ntr-un castron să se răcească, apoi se poate pune în borcane.

Şerbet de cirese amare:

De asememea, Radu Anton Roman ne propune şi o reţetă de şerbet de cireşe amare, de o gingăşie şi o fineţe unice:
 

1,200 kg zahăr pudră cernut
3 g vanilie
1 lingură de zeamă de lămâie
300 ml suc de cireşe (strecurat printr-o petică rară şi una mai deasă)

  • Se înmoaie împreună suc, zahăr şi vanilie, se pun pe foc lin, să se topească.
  • Când s-a zemuit, se dă pe foc iute, să se lege în serbet, tot amestecând.
  • Asupra legatului se toarnă zeama de lămâie şi se mai îngăduie clocote, ca nişte bârfe mici.
  • Se lasă să se racească până suferă şerbetul mâna şi se frământă.
  • Când şi-a schimbat faţa se pune în borcane.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm şi:

Secretul celui mai bun desert, după reţeta lui Radu Anton Roman. Cât de subţiri se fac foile şi de ce se pune vin în baclava

Cea mai uşoară reţetă. Cum se face mujdeiul, cel mai bun sos de usturoi, nelipsit de lângă peşte şi friptură

Cum găteşti ciorba de burtă perfectă, după reţeta lui Radu Anton Roman. Secretul preparatului delicios care ia mahmureala cu mâna, câte ore se fierbe

Cea mai bună fasole cu ciolan afumat, după o reţetă din Bărăgan. Cât trebuie fiert preparatul pentru a fi absolut delicios

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite