Dansatori profesioniști din Călărași reprezintă România la „Festival days in Montenegro”

0
Publicat:

Ansamblul folcloric „Bărăganul”, condus de coregraful Lucian Teodorescu, a fost invitat să participe la Festivalul internațional de folclor „Festival Days Montenegro”, eveniment care are loc în perioada 19– 23 august, în localitatea Bar, din Muntenegru.

Ansamblul folcloric Bărăganul din Călărași FOTO Facebook Centrul Județean de Cultură Călărași
Ansamblul folcloric Bărăganul din Călărași FOTO Facebook Centrul Județean de Cultură Călărași

Format din tineri, elevi și studenți, ansamblul a luat ființă în anul 1993, fiind catalogat în prezent de către specialiștii în folclor drept cel mai reprezentativ ansamblu din județul Călărași și unul dintre cele mai valoroase din țară.

Datorită calității spectacolelor și autenticității repertoriului, ansamblul a câștigat apreciere unanimă la nivel național și internațional: Franța, Japonia, Italia, SUA, Grecia, Turcia, Bulgaria, Sri Lanka și alte țări.

 „Bărăganul” promovează în primul rând folclorul caracteristic zonei Călăraşi dar şi frumuseţea cântecelor, dansurilor şi portului popular din aproape toate regiunile ţării: Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania. Autenticitatea repertoriului coregrafic este conferită de faptul că dansurile, preluate din sate, sunt transpuse pe scenă, păstrând stilul interpretativ specific mediului rural.

Cercul, element central în coregrafii

În coregrafiile pe care le realizează dansatorii se regăseşte adesea cercul - element de compoziţie caracteristic folclorului românesc şi în mod special ţinuturilor sudice. Conform Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, o notă aparte o constituie alternarea ritmurilor lente cu cele foarte dinamice în cadrul aceluiaşi dans, ceea ce contribuie la spectaculozitatea programelor pe care le prezintă . Ansamblul are 29 de membri cu vârste cuprinse între 11 si 32 de ani.

"Fără muncă, fără dragoste şi pasiune pentru dansul popular românesc, dar mai ales fără această prietenie care ne leagă de mulţi ani, nu am fi reuşit aceasta performanţă nemaipomenită! Suntem o familie! Ansamblul Folcloric Bărăganul este o familie unică! Vă mulţumim pentru toată aprecierea şi vă suntem veşnic recunoscători pentru susţinere.

Fără dumneavoastră, publicul, spectacolele noastre nu ar avea culoare!”, au transmis reprezentanţii Ansambului Bărăganul.

Peste 300 de tineri au făcut parte din echipă

Dansatorii ansamblului folcloric „Bărăganului“ sunt dedicaţi valorificării scenice a tezaurului folcloric național. În ideea continuării tradiţiilor populare româneşti, a dezvoltării şi perfecţionării tehnicii şi interpretării muzicii şi dansului popular, în cadrul ansamblului există o adevărată şcoală a dansului popular. De-a lungul timpului, peste 300 de tineri au făcut parte din echipa de dansatori profesioniști din Călărași.

Tablourile coregrafice din marile zone folclorice ale ţării prezentate de dansatorii ansamblului folcloric „Bărăganul” se caracterizează printr-o bogăţie nesfârşită de mişcări izvorâte din miile de jocuri existente, într-o mare varietate a stilurilor proprii fiecărei regiuni şi prin vigoarea, veselia naturală, temperamentul şi dinamismul interpretării.

În construcţia dansului românesc se întâlnesc o mulţime de forme, o variaţie plăcută de tempouri, o ritmică bogată şi nuanţată.

Ion Dolănescu, solist vocal în Ialomița

În județul Ialomița, un alt ansamblu celebru scrie istorie. „Doina Bărăganului“ răsună pe meleagurile ialomiţene de peste şase decenii, urmând tradiţia autentică a orchestrei ,,Bărăganul“ înființată în anul 1947 sub bagheta lui Ion Albeşteanu.

Activitatea orchestrei a fost coordonată de instituţiile culturale ale vremii şi a condus în scurt timp la închegarea unui nucleu artistic valoros patronat de spiritul aventuros al unui grup de tineri iubitori de cântec şi joc popular românesc.

Alcătuit din solişti vocali, orchestră şi dansatori, ansamblul se mândreşte cu o galerie de mari nume ale folclorului românesc care au scris cu sufletul în cartea de onoare a acestuia. De la solişti vocali precum Ion Dolănescu, Tiberiu Ceia, Marin Cornea, Tiţa Ştefan, Tiţa Bărbulescu, Nicolae Rotaru, la dirijorii Nițu Albeşteanu, Radu Voinescu, Marin Ghiocel şi maeştrii coregrafi Duţu Olteanu, Ion Grama, Ion Auroaica, Mihai Runcan, cu toţii au contribuit la revigorarea tradiţiei populare în Bărăgan.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite