VIDEO Motive de bucurie la Ductil Steel, deşi viitorul societăţii este mai incert ca niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul de sindicat de la Ductil Steel, Gheorghe Botica, este în continuare optimist       FOTO: Iulian Bunilă
Liderul de sindicat de la Ductil Steel, Gheorghe Botica, este în continuare optimist       FOTO: Iulian Bunilă

La începutul săptămânii, grupul rus Mechel a vândut, pentru 52 de euro, cele patru combinate metalurgice pe care le deţine în România către firma Invest Nikarom din Bucureşti, în spatele căreia se află soţii Svetlana Khumakova şi Victor Khumakov, asociaţi în părţi egale. Firma care deţine acum Ductil are un capital social vărsat de 99.979 lei, iar activitatea sa este concentrată în comerţul cu ridicata de maşini şi echipamente.

Ductil Steel Buzău este singura firmă din portofoliul Mechel ai cărei muncitori primesc, se pare, cu satisfacţie vestea schimbării acţionariatului, deşi surse din presa de specialitate spun că noii acţionari sunt de fapt manevraţi din umbră de acţionarul majoritar al Grupului Mechel, omul de afaceri rus Igor Zyuzin. 

Acum, după încheierea tranzacţiei, starea de spirit în fabrica buzoiană este una pozitivă, după cum apreciază liderul de sindicat, Gheorghe Botica. „Când am aflat de tranzacţie, m-am bucurat. Eu sunt optimist de felul meu. Astăzi, când am stat de vorbă cu directorul general şi l-am văzut cu zâmbetul pe buze, mi-a transmis ceva pozitiv mai mult decât luni. Sper să ne revenim din propria cenuşă, precum Pasărea Phoenix. Angajaţii care sunt acasă aşteaptă cu nerăbdare să revină la lucru. Noi sperăm să sporim activitatea acum, după ce s-au schimbat acţionarii. Am aflat şi eu că această societate are doar trei angajaţi, dar acum se poate spune că are peste şase mii de angajaţi, după ce a intrat în posesia Grupului Mechel”, a declarat Gheorghe Botica, liderul de sindicat de la Ductil.

Sindicaliştii buzoieni exclud în acest moment chiar şi o eventuală solidarizare cu ceilalţi muncitori mai puţin norocoşi din grup, cum ar fi colegii de la Laminorul Brăila, care au demarat o serie de proteste. „Acum două sptămâni am avut o discuţie telefonică cu liderul de sindicat din Brăila (Laminorul Brăila n.r.). Dumnealui mi-a spus că face toate demersurile să picheteze Prefectura de acolo. Aş vrea sa fiu solidar cu dumnealui, însă eu nu am motive, din moment ce societatea noastră funcţionează. Noi suntem singura societate din grup care funcţionează de la 14 ianuarie şi funcţionăm şi acum, chiar dacă nu la capacitate maximă”, a precizat Gheorghe Botica, preşedintele Sindicatului Ductil Steel Buzău.

Pentru că nu mai făcea faţă concurenţei din partea unei societăţi cu acelaşi profil din Turcia, conducerea Ductil Steel a concediat, pe parcursul anului 2012, un număr de 135 de angajaţi, dintr-un total de 1.507 salariaţi. De asemenea, pe parcursul anului 2011, firma buzoiană a înregistrat o cifră de afaceri de 242,52 milioane de euro şi datorii în valoarea de 156,76 milioane de euro. Pierderile companiei au însumat 32,79 milioane de euro.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite