VIDEO De ce „uită“ păsările din România să mai plece spre ţările calde. „Este un fenomen generalizat în ultima vreme în această zonă a Europei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Lacul de la marginea comunei buzoiene Vadu Paşii este în această iarnă la fel de populat cu vietăţi ca în timpul verii. Peste 30 de lebede vieţuiesc aici de mai mulţi ani, inclusiv în sezonul rece. S-au adaptat temperaturilor scăzute, astfel că şi-au pierdut instinctul de a migra în ţări din sudul continentului. Păsări migratoare care se comportă anormal au fost văzute în toată ţara.

Pe vremuri, luciul de apă de lângă Vadu Paşii era doar un punct de popas pentru păsările acvatice migratoare. De curând, însă, un stol de lebede albe s-a oprit aici din călătoria spre ţările calde şi nu a mai plecat. 

În timp, păsările acvatice şi-au schimbat comportamentul pentru că au găsit hrană şi temperaturi ridicate în apa acumulată la marginea satului Vadu Paşii.

”Din moment ce temperatura este acceptabilă pentru ele şi hrana este din belşug nu mai au motiv de a pleca. Îmi povesteau localnicii că aici erau troiene şi lacul era îngheţat. Acum, în februarie, avem temperaturi de primăvară”, spune Corina Ghiţă, profesor de biologie.

Specialiştii spun că păsările fac parte din specia lebăda albă şi sunt protejate de lege. De regulă, aceste lebede caută zonele cu apă mai caldă şi se adăpostesc în locuri care nu sunt afectate de gheaţă şi valuri. 

În ultimii ani, iernile au fost mai blânde iar specialiştii pun modificările de comportament ale acestor păsări pe seama încălzirii globale. Trec mai uşor prin sezonul rece pentru că are episoade scurte de ger extrem şi îngheţ.

”Modificarea comportamentului vine din cauza faptului că temperaturile nu mai sunt aşa scăzute şi atunci ele nu mai sunt nevoite să migreze mai ales dintr-un loc unde au găsit destulă hrană. De obicei, animalele pleacă dintr-un mediu care nu le este propice”, spune Corina Ghiţă.

Lebăda albă, cea care vieţuieşte de câţiva ani pe balta de lângă Vadu Paşii, este o pasăre acvatică migratoare, una dintre cele mai mari zburătoare. De obicei, în pragul iernii, migrează din Scandinavia şi Rusia, către ţările Mediteranei şi din Orientul Mijlociu.

buzau

Nu numai lebedele au un comportament anormal în această perioadă a anului. Stoluri de cocori şi berze au fost văzute în diverse zone ale ţării, deşi în toiul iernii ar fi trebuit să fie în zone cu temperturi mai ridicate. Nu se ştie dacă au rămas peste iarnă ori dacă s-au grăbit să revină din ţările calde.

Cert este că aceste păsări ar fi trebuit să fie în locuri mai calde. Din câte spun specialiştii, ele au fost derutate de schimbările climatice care au făcut ca, în ultimii ani, stufărişurile bălţilor să se dovedească locuri bune pentru iernat.

„Este un fenomen generalizat în ultima vreme în zona asta a Europei. Unele păsări migratoare au descoperit, pe fondul unor ierni nefiresc de blânde, că pot traversa sezonul rece fără probleme rămând pe loc, fără să mai zboare mii de kilometri spre sud. S-au adaptat la noile condiţii, dar asta le expune pericolului”, explică Marian Dumitru, zoolog.

Cel mai mare pericol pentru păsările acvatice mari, cum sunt berzele si lebedele, îl reprezintă ploaia cu gheaţă, care se pune pe aripi.

Migraţia păsărilor e un fenomen ciclic, întâlnit la sute de specii. Ornitologii spun că în ţara noastră se află atât păsări care pleacă toamna în ţările calde şi revin primăvara, cât şi specii care petrec iarna la noi şi se întorc primăvara în nordul Europei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite