Portret / Fănel Dumitru - pictorul de la Cinematografie
0A realizat toate posterele-reclamă pentru filmele ce rulau în Buzău înainte de '89 şi aşa a devenit expert în portrete. Acum pictura i-a devenit terapie ocupaţională în atelierul dintr-un colţ al apartamentului său
Înainte de Revoluţie, reclamele filmelor care rulau la cinematografele din Buzău erau realizate de artişti plastici locali, cu câteva zile înainte proiecţiilor pe marele ecran.
Unul dintre realizatorii „posterelor" pictate este Fănel Dumitru, artistul plastic fiind angajat al Centrului Cinematografic mai mult de un deceniu.
Fănel Dumitru s-a apropiat de artă încă de pe vremea copilăriei.
„Începuturile mele sunt din clasa întâi şi i le datorez învăţătorului meu, Popa Alexandru, care era un bun desenator. Vă închipuiţi că acum 50 de ani, un copil de ţară, desena o natură statică. Acest învăţător avea menirea să ne aşeze un măr, o pară, un fruct, pe catedră şi cu acele creioane colorate imortalizam pe bucata de hârtie acea natură statică. Mi se pare inedit pentru vremea aceea şi pentru vârsta pe care o aveam. Pe lângă faptul că am găsit acest personaj, cu siguranţă a fost şi un har de la Dumnezeu. Spun asta pentru că nimeni din familia mea nu a fost hărăzit cu acest talent", povesteşte pictorul.
Fănel Dumitru a urmat Liceul de Artă, apoi Şcoala Populară de Artă. Şi aici mărturiseşte că a avut un dascăl special, Bogdan Matei, de la care a aflat multe secrete ale artei. „Abia terminase Institutul de Artă, repartizat la Buzău, şi venea cu pofta de a arăta ceva. Am prins şi acest tren, m-a ajutat enorm", spune Fănel Dumitru.
Timp de peste un deceniu, în anii 80, Fănel Dumitru a fost pictorul „de serviciu" al Întreprinderii Cinematografice Buzău, sarcina sa fiind aceea de a realiza publicitatea pentru filmele care rulau la cinematografele mari din judeţ: Dacia, Tineretului şi CFR, din Buzău, Progresul, din Râmnicu Sărat dar şi în sălile de proiecţie din oraşele Nehoiu, Pătârlagele şi Pogoanele.
„În perioada trecută, am executat panouri de reclamă de film. Lucrând în acest domeniu şi lovindu-mă zi de zi de actori, a trebuit să îmi iau manuale şi să studiez anatomia plastică. Studiam chipul actorului şi apoi îl pictam. Devenisem un expert în portretele unor vedete ale perioadei, precum Alain Delon, Florin Piersic, Dem Rădulescu, Horaţiu Mălăele, Jean Paul Belmondio. Sute de portrete ale acestor actori am făcut atunci", îşi aminteşte pictorul Fănel Dumitru.
După ce Întreprinderea Cinematografică a dat faliment, pictorul de reclame de cinema s-a retras într-un atelier amenajat într-un colţ din apartament. „Pictura a devenit o terapie ocupaţională, pentru că zi de zi lucrez în acest spaţiu şi de fiecare dată simt o satisfacţie uriaşă, care mă binedispune", spune artistul plastic.
ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:
Care este următorul proiect?
Sper ca în toamnă să am a treia expoziţie personală, poate în aula Bibliotecii Judeţene. Prima a fost înainte de Revoluţie, apoi a urmat în 1992 în holul Muzeului Judeţean, după care am fost la expoziţii de grup deschise în oraşele Buzău, Constanţa, Bucureşti, Botoşani, Dorohoi şi Ploieşti.
Ce teme v-au atras mai mult?
De mic mi-au plăcut peisajele. La începuturile mele căutam cutii de vopsea de gard şi făceam combinaţii diverse, pe care le puneam pe bucăţi de lemn. Erau primele peisaje. Apoi am făcut zeci de lucrări, natură statică, şi portretul, pe locul trei, pe care l-am exersat foarte mult în perioada când lucram la Centrul Cinematografic.
Ce îi place?
Îmi plac foarte mult griurile calde, vibrate, dulci, care transmit o stare. E o vorbă, care spune că în pictură se folosesc culorile dar se pictează cu sufletul. Asta încerc şi eu. Îmi place că fiica mea a preluat de la mine respectul pentru frumos şi are gustul ăsta al culorii.
Ce nu îi place?
Nu îmi place şi mă apasă că a început să lipsească din limbajul nostru curent expresiile „vă rog frumos", „mulţumesc" sau „scuzaţi-mă". Mă doare foarte mult pentru că aceste lipsuri sunt vizibile mai ales la noile generaţii şi mă întreb unde de o să ajungem.
PROFIL
Născut. 3 martie 1955, în comuna Movila Banului, judeţul Buzău.
Ocupaţie: pictor
Familie. căsătorit, o fată.