Îşi câştigă pâinea din fier vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de familii obţin zilnic şi câteva sute de lei din vânzarea de fier vechi, adunat de la gropile de gunoi. Acestea reprezintă o sursă bună de venit pentru zecile de buzoieni care vin în astfel de locuri pentru a strânge fier vechi, pe care apoi îl vând centrelor de colectare.

Sute de buzoieni vin la groapa de gunoi, unde de dimineaţă până seară stau şi caută în mormanele de resturi de construcţii dărâmate. La sfârşitul orelor de muncă se pot alege cu câteva zeci de lei.


„Sunt zile în care facem şi 50 de lei, dar şi zile în care adunăm 200 de lei. Dar astea sunt cele bune, în care găsim peste 200 de kilograme de fier"
, ne-a spus Stelică, un buzoian prezent mai mereu la groapa de gunoi.


De cele mai multe ori, oamenii vin cu întreaga familie să adune fier vechi, iar atunci când vine sezonul cald, doar femeile şi copiii mai caută în mormanele de materiale de construcţii. Soţii acestora merg la muncă în construcţii.


„Fierul pe care îl strângem aici este un venit în plus, că noi muncim în constrcuţii vara. Cu banii pe care îi avem din ce scormonim ne cumpărăm lemne pentru iarnă şi mâncare"
, ne-a mai spus Stelică.


Dacă pe timpul verii veniturilor căutătorilor de fier vechi sunt suficiente pentru nevoile lor, pe timpul iernii singura sursă de bani o reprezintă ajutorul social şi alocaţia copiilor. Oamenii s-au obişnuit să trăiască din această activitate şi sunt mândri de munca lor cinstită.


„Nu facem nimic rău că venim la groapă şi adunăm fier, decât să dăm în cap la lume şi să furăm bani, mai bine adunăm fier", ne-a zis Stelică, căutătorul de fier.


Sursă de materie primă


Totodată, buzoienii care adună fier de la gropa de gunoi reprezintă şi o sursă permanentă de materie primă pentru firmele colectoare de fier vechi.


„Avem clienţi care vin la noi de ani de zile şi aduc fier. Sunt zile în care cantităţile nu sunt prea mari, însă aduc şi câteva sute de kilograme"
, ne-a declarat Ion Sandu, patronul unui centru de colectare de fier vechi.


Cei care colectează fier vechi simt şi ei criza economică şi cel mai bine se vede acest lucru în cantităţile adunate. Dacă înainte de recesiune buzoienii îşi renovau locuinţele şi aruncau cantităţi mari de fier, acum cei care vin la groapa sunt din ce în ce mai puţin.


De asemenea, nici firmele colectoare nu mai primesc cantităţi mari de fier pentru că la rândul lor nu mai au cui să îl vândă, din cauza lipsei de cereri de pe piaţă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite