Generația “messenger” se autodistruge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moda socializării pe internet alungă tinerii de pe terenurile de sport. Efectul este dublarea incidenţei afecţiunilor ortopedice şi psihice. Computerul, instrumentul modern de care civilizaţia a devenit dependentă , pe lângă beneficii aduce şi probleme grave de sănătate celor care uită să se mai mişte din faţa monitorului

Lipsa de mişcare a tinerilor, în special cei de vârsta şcolii, a dublat în ultimii ani incidenţa afecţiunilor ortopedice şi a tulburărilor de personalitate. Mai grav este că acest fenomen, care a început să fie întâlnit la cele mai fragede vârste, afectează şi dezvoltarea mintală a tinerilor, conform medicilor.

"O activitate fizică zilnică dezvolta neuronii şi creează o armonie psihică. Vinovaţi sunt părinţii, care le încurajează un asemenea comportament nefiresc. Pe lângă kilogramele în plus, aceşti tineri care stau exagerat în faţa calculatoarelor, au risc de boli psihice la care se poate asocia uneori şi retardul mintal. Numai anul trecut am avut zeci de astfel cazuri care au trecut prin cabinetele noastre", spune medicul Nicolae Enache, directorul spitalului de neuropsihiatrie infantilă.

Medicii mai spun că lipsa de exerciţiu sportiv conduce la afecţiuni foarte grave care în unele cazuri sunt greu de vindecat. Stanciu Paraschiv, şeful secţiei de ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe din Buzău, spune că numărul de copii cu modificări ale coloanei vertebrale s-a dublat în ultimii ani.

"Mobilitatea scăzută prin lipsa de activităţi sportive duce la o greutate crescută, iar acest fenomen se amplifica în timp. Faptul că elevii nu mai fac sport duce la scăderea rezistenţei osoase şi la atrofii musculare, astfel că aceşti copii sunt predispuşi şi la fracturi mai grave. Viciile de poziţie de la masa de birou au dus la scolioze şi cifoze cumplite, cazuri care s-au dublat în ultimii ani. Copiii cu aceste deformări ale coloanei ajung târziu la medic, când nu se mai poate face mare lucru", a declarat medicul Stanciu Paraschiv.

Profesorii de sport se plâng şi ei că elevii sunt total dezinteresaţi să mai facă mişcare. "În urmă cu 10 ani curtea şcolii era continuu plină de elevi interesaţi să alerge şi să facă mişcare. Din păcate, strategia greşită a sistemului a descurajat constant în ultimii ani interesul copiilor pentru sport. Ar trebui să adoptăm de urgenţă modelul american sau german. Acolo, cine nu face sport, nu e primit la colegiu", a declarat Petru Andrei, profesorul de educaţie fizică de la şcoala numărul 12.

Cu toate acestea adolescenţii încă nu realizează implicaţiile care decurg din lipsa exerciţiilor fizice.

"Nu cred că ne-am născut să fim toţi sportivi de performanţă. Facem şi noI ce putem şi ce ne place.Eu unul mai alerg când şi când, dar recunosc că, de când mi-am tras net, am cam rărit-o cu fotbalul" a declarat Adrian Panait, un buzoian de 14 ani.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite