FOTO Cum arată acum statuia lui Don Quijote de la Buzău. Monumentul exotic, împrejmuit şi colorat cu mulci
0
Cele mai importante sensuri giratorii din Buzău au prins culoare. Imaginea plăcută privirii, mai ales de la înălţime, este rezultatul combinării vegetaţiei naturale cu mulci, care înseamnă un strat de materie organică cum ar fi paie, frunze sau rumeguş.
Cele mai importante patru sensuri giratorii din oraşul Buzău au fost refăcute. Lucrările de amenajare au fost realizate de muncitorii de la Urbis Serv, coordonaţi de un peisagist.
Printre rondurile refăcute se numără şi cel în care este amplasată statuia lui Don Quijote din inox, unul dintre cele mai exotice monumente urbane din România.
Pe lângă factorul estetic, mulcii protejează bulbii în timpul iernii. Prin mulci se înţelege un strat de materie organică cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale, rumeguş etc.
Este aplicat pe suprafaţa solului pentru a păstra umiditatea prin scăderea evaporării şi pentru a împiedica creşterea buruienilor.
De asemenea, mulciul (din engleză mulch) poate asigura, prin descompunere, substanţele nutritive necesare plantelor, previne infiltraţiile care favorizează eroziunea solului şi împiedică îngheţarea suprafeţei solului.
Mulciul, mai ales cel de culoare închisă, împiedică pătrunderea luminii la buruieni şi le forţează epuizarea.
Materialele pentru mulcire trebuie să fie ieftine şi disponibile în cantităţi suficiente, uşoare, uscate sau semiumede: paie, pleavă, frunze, rumeguş, talaş, coajă de copac, turbă, litiera de pădure, compost sau gunoi semifermentat, uneori şi folie de plastic.
Primăvara, pur şi simplu se elimină stratul de mulci în locurile în care se va semăna sau planta ceva, lăsând acoperit solul din jur. Astfel, buruienile nedorite întârzie în creştere, în timp ce plantele cultivate pot să crească liber.

Statuia lui Don Quijote din Buzău
Statuia lui Don Quijote de la Buzău a fost inaugurată în 2013. Are 10 metri înălţime, 6 lăţime şi o greutate de 4 tone. Este opera unui artist plastic pe nume Bogdan Lefter, care avea 34 de ani la momentul realizării creaţiei. Lucrarea a fost comandată de un om de afaceri din Buzău în amintirea unui angajat de-al sau, Florinel Dinu, un artist plastic mort din cauza unei boli incurabile.







