Dovleacul, leguma nevalorificată pe măsura calităţilor ei. Este sănătos, dietetic, uşor de preparat şi foarte gustos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toamna este un anotimp atât de generos în roade ale naturii, încât ne pierdem în abundenţa de legume şi fructe cunoscute şi ignorăm altele, care pot face minuni în bucătărie, dar şi pentru sănătatea noastră. Un bun exemplu este cel al dovleacului, materie primă pentru gemuri, plăcinte, supe dar şi o resursă bogată de betacaroten ori carbohidraţi, care controlează nivelul glicemiei în sânge.

Sătenii din zona de câmpie a Buzăului cultivă de mulţi ani dovleci şi au învăţat, pe parcursul a multor generaţii, să folosească tot ce se poate din această legumă, care poate atinge dimensiuni impresionante. Produsul culinar de bază este plăcinta de dovleac, coaptă la vatră, o reţetă care este transmisă din generaţie în generaţie.

”Plăcinta de dovleac este o reţetă veche, de la mama mea, care la rândul ei a luat-o de la soacra ei. Noi niciodată nu am schimbat reţeta asta. Curăţăm dovleacul, dăm pulpa portocalie prin răzătoare, apoi îl amestecăm cu un pic de sare şi zahăr. Între timp am făcut foaia de plăcintă şi am învelit conţinutul de bostan ras cu ea. Punem plăcinta într-o tavă, care poate fi tavă de cozonac apoi o ţinem la cuptor până când se rumeneşte apoi dăm pe deasupra cu zahăr pudră. Este foarte gustoasă. În alte gospodării, cu acest conţinut de dovleac se fac gogoşi umplute”, spune Ilinca Ion, din Poşta Câlnău, judeţul Buzău.

buzau

În zonele în care se cultivă intens dovlecii, aceştia sunt folosiţi până şi ca recipient pentru fiert sarmale. Sunt recomandaţi bostanii cu coaja mai tare. 

”Se decupează partea din jurul codiţei, se elimină conţinutul din mijloc cu seminţe dar şi un strat din pulpă, pe care o putem folosi la alte produse, apoi aranjăm în interior sarmalele, ca într-o oală sau un ceaun. Acoperim cu porţiunea cu codiţă şi băgăm la cuptor. Dovleacul are o aromă deosebită iar sarmalele fierte în coaja lui prind un uşor iz de bostan, de gutuie chiar, şi sunt extraordinar de bune. Suntaltceva decât sarmalele fierte în ceaun”, spune Ilinca Ion.
buzau

Dovleacul poate fi pregătit prin fierbere, coacere sau înăbuşire, însă poate fi consumat şi în formă proaspătă: ras în salate sau ca suc stors. Poate fi folosit pentru supe, adăugat în tocană sau preparat piure, ca şi garnitură. Dovleacul este însă mai mult decât un produs culinar, recomandat pentru aroma sa inconfundabilă şi culoare, ci şi o sursă de sănătate. Bostanul abundă de vitamine şi nutrienţi iar consumul seminţelor sale ajută la favorizarea unui somn odihnitor pe timpul nopţii.

Bogat în betacaroten, dovleacul are proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante, este anticancerigen şi anti-diabetic. Dovleacul, sau bostanul, are foarte puţine calorii, dar totodată este o sursă bogată de fibre, antioxidanţi, minerale, vitamine, fiind recomandat de nutriţionişti pentru controlul colesterolului şi reducerea greutăţii corporale.

Principalele elemente nutritive sunt luteina, alfa şi beta-carotenul, vitamina A, proteinele, zincul, avestea având, în principal, rolul de a regenera organismul. În componenţa chimică a dovleacului mai găsim şi carbohidraţi, grăsimi, acizi graşi esenţiali omega-3 şi omega-6 (acid linoleic), fibre, fitonutrienţi, folaţi, zeaxantină, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, T, K, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan şi fier.

image

Cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru spune că dovleacul are o gamă largă de calităţi. Este una dintre surse importante de triptofan, alături de peştele sau brânza de vaci. O sută de grame de seminţe de dovleac conţin 578 de miligrame din această substanţă.

”Dovleacul are foarte multe proprietăţi benefice sănătăţii. Seminţele de dovleac sunt bogate în substanţe necesare organismului şi e bine de ştiut că ele sunt bune de mâncat şi benefice sănătăţii şi după coacere. Acestea se coc la temperaturi nu foarte înalte, ca în cazul altor produse, şi nu se fac în combinaţie cu uleiuri sau alte produse alimentare”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

Triptofanul este un aminoacid cu un rol vital în formarea serotoninei la nivelul sistemului nervos, care la rândul ei este convertită în melatonină, „hormonul somnului”. Cu cât patrunde mai mult triptofan în creier, cu atât mai multă serotonină se produce.

Consumul de seminţe de dovleac cu câteva ore înainte de culcare, împreună cu un carbohidrat cum ar fi o bucată de fruct, este recomandat, pentru că oferă organismului triptofanul necesar pentru producerea de melatonină şi serotonină, care ajută la favorizarea unui somn odihnitor pe timpul nopţii.

image

Reţetă de dovleac umplut 

Umplutura poate fi diversificată după gustul propriu. Poate fi folosită carne tocată, crupe de porumb, borş acru şi orice legume doriţi. 

Ingrediente pentru cinci persoane

• cinci dovleci mici sau doi medii

• 150g de orez

• 200ml de bulion

• o ceapă mare tăiată mărunt

• un morcov dat prin răzătoare

• 100g ciuperci Champignon

• o lingură de pastă de tomate

• ulei preferat, sare şi piper, după gust

Mod de preparare:

* Se taie capacul şi se curăţă dovlecii de seminţe şi de fibre. Păstrează căpăcelele.

* Într-o cratiţă prăjeşte ceapa cu morcovul, ciupercile, pasta de tomate, timp de 5 minute, după care adaugă orezul şi bulionul şi găteşte la foc mic încă 10 minute, ca orezul să se umfle un pic.

* Dovlecii pregătiţi se ung cu ulei pe dinafară şi se umplu cu tocătura prăjită (două-trei linguri la fiecare). Se acopere cu propriile căpăcele şi se pun într-o tavă adîncă care a fost unsă din timp cu ulei.

* După dorinţă, mai ales pentru cuptorul cu gaze, poţi adăuga o cană de apă în tavă. Este important ca dovlecii umpluţi să nu fie lipiţi unul de altul, ca să se coacă uniform.

* Dovlecii se ţin la cuptor 45-50 de minute, pînă cînd vîrful de cuţit pătrunde uşor prin miezul dovleacului.

* Serviţi dovleacul umplut cu smântână, cu alte legume, salate sau în calitate de garnitură la bucatele din carne.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite