Cum se cultivă mandarini şi portocali în apartament. Secretele de detaliu în reţetele perfecte ale horticultorilor
0
Locuinţele sunt un mediu tolerat de plante exotice precum citricele. Horticultorii ne asigură că portocalii şi mandarinii, de exemplu, pot fi crescuţi în ghivece, şi ne oferă nu numai aroma deosebită, ci mai ales un plus la capitolul estetic.
Mandarinul, ca şi portocalul, provine din zonele tropicale şi subtropicale ale globului. Este un detaliu care spune multe despre condiţiile propice creşterii acestor arbori.
Dacă îi vrem în locuinţa noastră, trebuie mai întâi să ne asigurăm că avem lumină si o temperatură de peste 22 de grade.
”În mediul lor natural, citricele sunt cultivate precum merii sau prunii din livezile noastre. Fructele au gustul şi aroma pentru care sunt aşa de căutate în magazine pentru că sunt produse în solul potrivit, beneficiază de lumina şi căldura de care au nevoie iar polenizarea se produce natural, prin vânt sau insecte. În locuinţe, acestea nu mai au aceleaşi condiţii pentru o dezvoltare normală, însă au un aport ornamental deosebit. În plus, asigură oxigenarea şi odorizarea încăperilor”, spune cercetărorul în horticultură Costel Vânătoru.
Sursa: gradina.acasa.ro

Mandarinul se înmulţeşte prin seminţe, butaşi, drajonare sau marcotare însă horticultorii recomandă mai întâi metoda prin butaşi, apoi cea prin seminţe. Ghiveciul trebuie să conţină un sol format din nisip şi pământ gras. Atenţie şi la dimensiunea recipientului.
”Trebuie să alegi întotdeauna un ghiveci corespunzător, adică să fie bine proporţionat cu planta. În cazul în care foloseşti un recipient prea mare, solul va rămâne umed prea mult timp, iar sistemul radicular poate putrezi, determinând astfel moartea plantei. Ca şi material pentru container, pentru ghiveci poţi alege plasticul deschis la culoare, teracota sau lemnul. Asigură-te întotdeauna că sunt prevăzute cu orificii adecvate unui drenaj bun”, scrie pe blogul său Adela Pârvu, specialist în design peisager, care ţine să recomande teracota ca material din care să fie realizat ghiveciul.
Sursa: adelaparvu.com

Pentru ca un mandarin de apartament să aibă o dezvoltare lipsită de probleme, acestuia îi trebuie apă şi cel puţin patru ore de lumină naturală în fiecare zi.
”La fel ca şi lămâiul, mandarinul se cultivă prin seminţe. Dintr-o mandarină mică, scoate seminţele. Spală-le bine şi ţine-le într-un şervet de hârtie alb, pentru că au nevoie de lumină, şervet care trebuie menţinut permanent umed pentru două-trei zile. Când sâmburele a crăpat se poate planta în pământ. Mandarinul are nevoie de un sol nisipos combinat cu pământ gras. Formula este o parte pământ gras, o parte lut, o parte nisip. Poţi să pui în pământ una sau mai multe seminţe. Acestea se plantează la aproximativ un centimetru adâncime”, scrie Otilia Ignat, pe site-ul casa-gradina.ro.
După plantare, solul trebuie udat de fiecare dată la 2 – 3 zile, chiar mai des dacă aerul din casă este uscat. Solul trebuie să fie aproape mereu umed pentru a stimula încolţirea. După de răsar, udările se răresc, pentru a evita putrezirea rădăcinilor.
Sursa: bonsaiul-meu.blogspot.com

Un mandarin ornamental are nevoie de temperaturi constante, de peste 22 de grade Celsius, însă temperatura optimă este de aproximativ 28 de grade Celsius. În casă are nevoie de foarte multă lumină, iar dacă este posibil, de razele directe ale soarelui. Vara, ghiveciul poate fi mutat pe balcon sau în grădină, într-un loc însorit.
”Speranţa de viaţă a unui mandarin ornamental este şi de 20 de ani, dacă i se asigură toate condiţiile. Dacă se plantează în amestecul potrivit de sol, beneficiază de stimulatori de polenizare, este protejat de dăunători, udat corect, are lumină, căldură, mandarinul poate trăi mult”, spune cercetărorul Costel Vânătrou.
Reţeta de plantare şi creştere a mandarinului poate fi aplicată şi în cazul altor citrice, precum lămâiul, portocalul.