Bustul realizat de Brâncuşi şi furat din cimitirul Dumbrava se întoarce la Buzău după 13 ani
0Autorităţile locale au anunţat că Muzeul Judeţean Buzău va intra în posesia bustului lui Petre Stănescu, realizat de Constantin Brâncuşi, lucrare ce a fost furată în urmă cu peste un deceniu. Piesa face parte din grupul statuar realizat de marele sculptor în cimitirul Dumbrava la începutul secolului trecut.
În cadrul unui eveniment al artiştilor plastici din Buzău, primarul Constantin Toma a dezvăluit că a fost anunţat printr-o adresă a DIICOT că i se cere Poliţiei Capitalei să dea Muzeului Judeţean Buzău bustul lui Petre Stănescu, realizat de Constantin Brâncuşi, bust ce a fost furat în urmă cu 13 ani.
Bustul urmează să fie depus în Cimitirul Dumbrava, de unde a fost furat. Piesa face parte din grupul statuar realizat de Brâncuşi în cimitirul Dumbrava, la începutul secolului trecut.
Odată cu refacerea ansamblului realizat de Brâncuşi, autorităţile locale încep reamenajarea cimitirului Dumbrava din Buzău, cel mai vechi din municipiu. Acesta este un adevărat muzeu cu importante monumente funerare.
„În cimitirul Dumbrava sunt o mulţime de monumente, pe care trebuie să le declarăm monumente istorice poate aşa nu vor mai dispărea. După ce am refăcut biserica şi Cimitirul Eroilor este cazul să ne ocupăm şi de Cimitirul Dumbrava. Trebuie să scoatem la lumină monumentele lăsate moştenire de personalităţile buzoiene. Vom pune plăcuţe pe toate monumentele din Buzău şi, cu ajutorul telefoanelor inteligente, vom fi direcţionaţi pe un site pentru a ne informa despre istoria şi valoarea lor”, a declarat primarul Toma.
Constantin Brâncuşi a venit la Buzău special pentru a realiza celebrul ansamblu funerar comandat de Eliza Stănescu, văduva lui Petre Stănescu, un avocat care a murit la vârsta de 31 de ani.
Citeşte şi: Drama care l-a atras pe Constantin Brâncuşi la Buzău, pentru a realiza un important ansamblu funerar
Artistul a locuit la Buzău în perioada 26 mai - 29 iunie 1914, în casa Elizei Stănescu de pe strada Dobrogei nr. 24, răstimp în care a cioplit în piatră de Măgura soclurile şi a montat cele două lucrări.
Originalele au fost preluate de către Muzeul Naţional de Artă în 1958 („Rugăciunea”) şi 13 martie 1976 (bustul lui Petre Stănescu), fiind înlocuite cu copii din bronz, amplasate pe soclurile originale, lucrări donate Muzeului judeţean de către Nicoară Popovici-Seceleanu, fiul din a doua căsătorie a Elizei.
Avocatul Petre Stănescu s-a născut la 12 august 1874 la Buzău, ca fiu al profesorului Sterie Stănescu, în locuinţa părinţilor săi de pe strada Independenţei, aflată pe locul unde, în 1914, s-a construit clădirea Cercului Militar.