Zece lucruri pe care trebuie să le ştii despre Palatul Cantacuzino, în care a locuit Enescu. 600 de bogătaşi au luat parte la inaugurarea „bijuteriei“
0
Palatul Cantacuzino din Bucureşti este unul dintre cele mai impresionante palate ale României. „Adevărul“ vă prezintă astăzi zece lucruri mai puţin cunoscute despre superba clădire din Capitală.
1. Grigore Cantacuzino avea o avere impresionantă
Gheorghe Grigore Cantacuzino este cel care a construit Palatul Cantacuzino din inima Bucureştiului. Aceste avea o avere impresionantă şi era denumit „Nababul“.
2. Arhitectul Berindei a gândit palatul
În anul 1901, Grigore Cantacuzino îl angajează pe arhitectul Ion Berindei să gândească şi să construiască pe celebra arteră Calea Victoriei un palat care să reflecte puterea şi influenţa lui.
3. Primarul Bucureştiului
„Nababul“ a fost primarul Bucureştiului de două ori, la diferenţă de 40 de ani, şi istoricii povestesc că era o persoană destul de pretenţioasă, având în vedere că avea o avere impresionantă.
4. Ridicarea palatului a costat sute de mii de lei
Iniţial, ridicarea palatului ar fi trebuit să coste în jur de 400.000 de lei, dar la sfârşitul lucrărilor s-a constatat că palatul a costat 700.000 de lei, potrivit Historia.
5. Invitaţi aleşi
La inaugurarea palatului au fost invitaţi în jur de 600 de oameni, fiecare persoană fiind nevoită să respecte reguli vestimentare stricte.
6. Palatul este încărcat de semnăturile unor nume celebre
Pentru decorarea clădirii, „Nababul“ şi-a asigurat colaborarea unor apreciaţi artişti ai vremii. Picturile murale poartă semnăturile maeştrilor G. D. Mirea, Nicolae Vermont, Costin Petrescu şi Arthur Verona, sculpturile şi ornamentele sculptate sunt opera lui Emil Wilhelm Becker, în timp ce iscusinţa Casei Krieger din Paris poate fi admirată în decoraţia interioară (tapiserii, candelabre, lămpi, vitralii etc), potrivit site-ului georgeenescu.ro.
7. Enescu ajunge la Palat
După moartea „Nababului“, în anul 1913, palatul a trecut în posesia fiului său Mihail G. Cantacuzino şi a soţiei acestuia, Maruca. După moartea soţului său, aceasta se va căsători cu George Enescu.
8. Petreceri grandioase
Nu de puţine ori Palatul Cantacuzino a găzduit petreceri grandioase la care au luat parte cei mai cunoscuţi şi înstăriţi oameni ai ţării.
9. Muzeul „George Enescu“
Din luna iunie a anului 1956, Palatul Cantacuzino găzduieşte Muzeul „George Enescu“.
10. Din anul 2007, Palatul Cantacuzino a fost inclus pe lista monumentelor Patrimoniului European.