VIDEO Psihologul irlandez care a salvat mii de vieţi prin spoturi video şocante: şoferul român este nervos, vitezoman şi neatent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
2.042 de mii de oameni au murit în 2012 în accidente rutiere în România FOTO Adevărul
2.042 de mii de oameni au murit în 2012 în accidente rutiere în România FOTO Adevărul

Concluzia îi aparţine psihologului irlandez David Lyle, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti europeni în campanii de siguranţă rutieră, venit luni în Capitală la prima ediţie a Conferinţei Europene pentru Siguranţă Rutieră organizată în Bucureşti, la Palatul Parlamentului. Expertul a arătat care sunt problemele traficului din România şi a vorbit despre piste de biciclete, traficul din Bucureşti, dar şi despre şoferi şi educaţie.

Venit pentru prima dată în România, David Lyle este invitatul de onoare din cadrul primei Conferinţe Europene de Siguranţă Rutieră organizată la Bucureşti, eveniment ce a început luni şi se va termina în marţi seară. Expertul a făcut, luni dimineaţă, şi o demonstraţie practică, studiind comportamentul şoferului bucureştean, într-una dintre cele mai aglomerate zone din Capitală, în Piaţa Unirii. Irlandezul, cunoscut drept unul dintre cei mai buni psihologi din Europa implicaţi în campanii de sporire a siguranţei rutiere, crede că şoferul român este stresat, nervos, vitezoman şi, de multe ori, neatent la trafic.

Ce este cu adevărat îngrijorător, crede el, este că, potrivit statisticilor oferite de Poliţia Română şi Eurostat, tocmai acest comportament al şoferului român stă la baza morţilor şi răniţilor grav în accidentele care au avut loc în ultimii ani. Numai anul trecut, 2.042 de oameni au murit şi alţi 8.860 au fost răniţi grav.

Deşi trendul este în scădere, mai ales din 2008, când au fost implementate mai multe campanii de prevenire a accidentelor, expertul irlandez semnalează că încă stăm foarte prost comparativ cu cele mai multe state europene.

94 de morţi la un milion de oameni

Dacă în 2012, la fiecare un milion de persoane, 27 de oameni au murit în accidente rutiere în Irlanda de Nord, în România numărul acesta este mai mult decât triplu, adică 94 de morţi. În urma ţării noastre, ca siguranţă pe străzile din ţările europene, nu se mai situează decât Grecia (96 de persoane) şi Polonia (110 persoane).        

Vecinii noştri nu au scăpat nici ei de probleme, Ungaria având 64 de morţi şi Bulgaria 88 de oameni decedaţi în accidente rutiere, cifre raportate la milionul de locuitori. Statisticile aparţin Consiliului European de Siguranţă Rutieră (CESR) şi au fost luate în calcul 35 de ţări, media europeană fiind situată în jurul a 27 de morţi la un milion de oameni.

David Lyle a oferit, ieri, înainte de conferinţa de la Palatul Parlamentului, un scurt exemplu, chiar în mijlocul unora dintre intersecţiile aglomerate din Bucureşti, în Piaţa Unirii. După câteva zeci de minute de observare, dar şi pe baza statisticilor de care dispune, Lyle a făcut profilul şoferului român. ”Procentajul celor care poartă centură de siguranţă este mult mai scăzut decât în alte state, un pericol foarte mare pentru oamenii din România. Adaug la acest lucru viteza excesivă, am văzut multe maşini cum zburau din intersecţii. În plus, este un nivel destul de înalt al agresivităţii. Oamenii nu au răbdare, şoferii se apropie foarte mult de maşinile din faţă. Asta reflectă agresivitate, ca şi cum s-ar încerca intimidarea şoferului din faţă”, a explicat psihologul.

infografie victime rutiere

Telefonul mobil, periculos ca alcoolul

David Lyle este de părere că cel mai rapid mod prin care se poate reduce numărul morţilor este creşterea numărului celor care poartă centură. ”Din ce am putut să-mi dau seama la prima vedere, psihologic vorbind, şoferul român este clar foarte tensionat şi presat, lucru frecvent întâlnit în toată Europa de când a început criza financiară. Toţi se gândesc la serviciu, la bani, la familie. Oamenii sunt foarte preocupaţi la volan”, a mai spus expertul irlandez. Acesta mai susţine că foarte mulţi şoferi ţin telefonul mobil la ureche în timp ce conduc, o practică extrem de periculoasă: „Studiile arată că un şofer care conduce în timp ce vorbeşte la telefon este la fel de distras ca atunci când a consumat băuturi alcoolice. Deci oamenii sunt distraşi”, a mai adăugat Lyle.

Acesta însă este de părere că românii au un potenţial mare pentru schimbare şi asta pornind chiar de la sentimentul puternic de familie, instituţie pusă de cele mai multe ori pe primul loc.

”Bineînţeles că totul poate fi schimbat, şi noi am avut probleme, Belfast avea probleme grave cu numărul morţilor în urma accidentelor rutiere, dar am reuşit în timp să ajungem cel mai bine cotat stat european la capitolul siguranţă în trafic. În prezent, în Irlanda 26 de oameni mor anual la un milion de oameni, pe când în Bucureşti 96. Toţi trebuie să parcurgem un drum, ca să ajungem unde trebuie, dar este posibil”, a mai spus Lyle.  

Irlanda de Nord un exemplu demn de urmat

Potrivit Consiliu European de Siguranţă Rutieră, numărul oamenilor la un milion de persoane care au murit în urma unor accidente rutiere au scăzut în Irlanda cu 60.70% în perioada 1996-2010 şi cu 62,50% în Irlanda de Nord în perioada 1995-2011. Aceste scăderi majore, care au făcut ca în prezent străzile Irlandei de Nord să fie cele mai sigure din Europa, se datorează, potrivit sursei citate, campaniilor-şoc implementate de compania de publicitate reprezentată de David Lyle.   

În ceea ce priveşte costurile pentru un aplicare unui astfel de proiect în ţara noastră, sumele se învârt în jurul a milioane de euro, dar banii ar putea veni din afara bugetului de stat, potrivit irlandezului.

”S-au cheltuit circa 2-3 milioane de euro anual într-un program rulat în Belfast, un stat destul de mic în comparaţie cu România. Cum statele din estul Europei au o rata mare de morţi pe milion de oameni în comparaţie media UE, există varianta unor finanţări prin programul InterRegio.

„Spoturile-şoc pentru siguranţa rutieră sunt extrem de eficiente”

Adevărul: Cât de eficiente sunt aceste campanii-şoc şi cum măsuraţi feedback-ul?

Este un studiu făcut pe baza răspunsurilor primite de la peste 216.000 de persoane. Este o statistică uriaşă din care am fost capabili să stabilim că spoturile-şoc pentru siguranţa rutieră sunt extrem de eficiente în cifre, mult mai mult decât campaniile normale, că influeanţează şoferii şi pietonii deopotrivă, într-un mod profund, dar şi că intră adânc în memoria emoţională a oamenilor.

David Lyle: Contează marca maşinii pentru siguranţa rutieră?

Nu există nicio legătură, având în vedere că toţi producătorii pun accent mare pe siguranţă. Cu toate astea, psihologii au identificat problema riscului homeostatic, adică toţi avem un nivel intern de a ne asuma riscuri după care ne trăim viaţa. Dovada care întăreşte această teorie este că atunci când pui oameni în maşini mai sigure, ei compensează prin a-şi asuma mai multe riscuri în felul în care şofează: merg mai repede, se asigură mai puţin când virează, dacă au airbaguri vor conduce mai apropiat de maşina din faţă.

Sunt diferenţe între şoferii femei şi bărbaţi?

Potrivit statisticilor Poliţiei Române, este clar că bărbaţii sunt mai tentaţi în a-şi asuma riscuri la volan, faţă de femei. Bărbaţii sunt mult mai dependenţi de riscuri şi de competivitate, femeile sunt mai responsabile. Bărbaţii sunt mult mai buni la nivel funcţional, dar nu înţeleg că şofatul nu este doar ceva funcţional. Ei nu înţeleg perfect partea emoţională din condus, inteligenţa emoţională a femeilor este slab reprezentată în cazul bărbaţilor.

Despre pistele de biciclete: în opinia dumneavoastră care este cea mai bună variantă de a integra mersul pe bicicletă în traficul din România?

Cred că cel mai bun oraş din Europa unde să mergi cu bicicleta este Barcelona. Străzile de aici au foarte multe piste separate de biciclete, care sunt construite cu o margine mică de piatră între pistă şi trafic. Bineînţeles, cei care vor face lobby pentru biciclişti vor susţine că au dreptul să împartă drumul cu maşinile, cu toate astea, însă, există o cantitate enormă de tensiune şi frustrare adunată între biciclişti şi şoferi, ceea ce poate duce la accidente.

Într-o intersecţie, care este mai bun: poliţistul sau semaforul?

Nu sunt un poliţist, dar cred că, meseria de poliţist este mai bine folosită în activităţile de executare şi că semafoarele şi semnele de circulaţie sunt mai bune în controlarea traficului, şi mai ales a aglomeraţiei. Cred că, locul poliţistului, într-o lume ideală, nu este în intersecţie.

Cine este David Lyle

Expertul în rezolvarea problemelor din trafic este directorul companiei internaţionale LyleBailie din Irlanda, care se ocupă de campanii pentru sporirea siguranţei rutiere. Până acum, metodele psihologului au dat rezultate în Irlanda, Irlanda de Nord, Marea Britanie. La serviciile companiei au mai apelat guvernele unor state ca Italia, Austria sau Israel.

Materialul a fost publicat în ziarul Adevărul

Vă atenţionăm că videoclipul de mai jos, unul din spoturile de conştientizare făcute de compania irlandeză, conţine imagini şocante.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite