Primăria Capitalei, fără bani și cu investițiile blocate. De ce spune Nicușor Dan că 2025 este unul pierdut pentru București

0
0
Publicat:

Anul acesta, Primăria Bucureștiului are o scădere a veniturilor după ce premierul Ciolacu a tăiat banii, favorizând primăriile de sector. A doua problemă o reprezintă cheltuielile enorme cu subvenționarea marilor servicii publice.

Primăria Capitalei FOTO: Inquam Photos
Primăria Capitalei FOTO: Inquam Photos

Primarul Nicușor Dan a retras săptămâna trecută proiectul de buget de pe ordinea de zi, după ce coaliția majoritară din Consiliul General, formată din PSD, PNL și PUSL (Piedone), dar care a beneficiat și de suportul AUR a declarat că se va abține de la vot.

Situația este foarte dificilă, pentru că bugetul a fost ”ciuntit” din pixul premierului Ciolacu, care a schimbat din nou formula de calcul prin care se alocă banii Bucureștiului, favorizând sectoarele, deși s-a făcut un referendum în acest sens. Motiv pentru care Nicușor Dan a spus că anul 2025 este un an pierdut pentru investiții în București.

”Bugetul local propus spre adoptare în 2025 are venituri de 7,3 miliarde RON, în scădere față de 8,1 miliarde RON în 2024. Din păcate pentru oraș, chiar și în varianta foarte optimistă a îndeplinirii planurilor de investiții ale orașului, Bucureștiul va aloca în 2025 numai 1,8 miliarde pentru investiții din bugetul local, o sumă similară cu subvenția plătită pentru cele două mari servicii publice (termoficare și transport public, ambele aflate într-o situație financiară proastă). Spun optimist și pentru că în 2024 subvenția plătită a fost de 2,7 miliarde RON,  iar în 2023 s-a dus aproape de 3.5 miliarde RON, punând o presiune incredibilă asupra finanțelor Bucureștiului.  Pare evident că suma alocată anul acesta este insuficientă”, scriu jurnaliștii de la contributors.ro.

Ei au descoperit două mari probleme ale bugetului Primăriei Generale, și anume o scădere a veniturilor și cheltuielile enorme pentru subvenționarea celor două mari servicii publice (transport public și termoficare), care au beneficiat de investiții ceva mai susținute în schimbarea infrastructurii în ultimii ani.

Primăria Generală a publicat recent o estimare pentru 2025, subliniind că pe actuala lege a bugetului de stat acesteia îi vor reveni circa 4 miliarde RON din IPV, Primăriilor de Sector 5 miliarde RON și 1 miliard RON se va duce spre fondul de solidaritate. În proiectul de buget, Primăria Generală a inclus venituri din IPV de 4.3 miliarde RON, față de 5 miliarde în 2024 și 6.2 miliarde în 2023.

Bucureștiul beneficiază de o legislație diferită fața de celelalte localități datorită unei organizări diferite. În 2024, Guvernul a decis ca din banii colectați din impozit pe  venit la București, 3% să meargă spre județul Ilfov. Nu ne întrebați de ce pentru că nu avem o explicație logică. Din restul de 97%, 47% au mers spre Primăria Generală și 50% spre Primăriile de Sector. În 2023, suma de bani s-a distribuit în mod egal, 50% către Primăria Generală și 50% către Primăriile de Sector. Sună complicat, dar trendul este evident și Primăria Generală, deși responsabilă de marile investiții și servicii publice din oraș, a fost cea mai afectată de modificările efectuate de Guvern. 

Ceea ce se întâmplă cu finanțele orașului este și în contradicție cu rezultatele referendumului pentru București. Una din întrebările referendumului din 2024 a vizat exact această formulă de alocare a banilor, cu propunerea Primarului General ca sumele colectate la nivel local să fie distribuite prin decizia Consiliul General. 65% dintre bucureșteni au spus că sunt de acord. Nu știu cât de bine s-a înțeles ce s-a votat, tind să cred că destul de puțin, referendumul fiind pus pe repede înainte și fără nicio dezbatere reală, dar pare evident acum că cele aproape jumătate de milion de voturi DA au fost trecute de Guvern la capitolul “Și altele”, mai spun jurnaliștii de la contributors.ro.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite