Pelerinajul de Florii din București: unde începe și care este traseul
0Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor organizează, sâmbătă, 12 aprilie 2025, în București, Pelerinajul de Florii, eveniment la care vor participa ierarhi, preoți, monahi, monahii și credincioși mireni din Capitală și din județul Ilfov. Vor fi două opriri pe traseu.

Arhiepiscopia Bucureștilor a anunțat că pelerinajul organizat în ajunul marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile) va începe la Mănăstirea Radu Vodă.
Traseul urmat de clerici și credincioși este următorul: Bulevardul Mărășești, bulevardul Dimitrie Cantemir, Piața Unirii (latura de Est și Nord), Biserica Sfântul Anton – Curtea Veche (prima oprire) – Piața Unirii (latura de Vest), Crucea brâncovenească (a doua oprire), Colina Bucuriei – Catedrala Patriarhală. Procesiunea se încheie la Patriarhie, unde pelerinii vor fi întâmpinați de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel.
Primul moment important al pelerinajului este slujba vecerniei, care va fi oficiată la Mânăstirea Radu Voidă, cu începere de la ora 14,30. Sfințirea ramurilor de salcie va avea loc tot aici, la ora 16,00, acestea fiind ulterior oferite credincioșilor.
Plecarea în procesiune spre Catedrala Patriarhală este programată pentru ora 16,30.
Prima oprire de pe traseu se face la Biserica Sfântul Anton – Curtea Veche, la ora 17,35, unde procesiunea va fi întâmpinată de preoții și credincioșii acestei biserici. La ora 17,50 este programată cea de-a doua oprire, la Crucea brâncovenească de la baza Colinei Bucuriei, iar sosirea la Catedrala Patriarhală este prevăzută pentru intervalul 18,05 - 18,20. Aici pelerinii vor fi întâmpinați de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va sfinți icoana praznicului „Intrării Domnului în Ierusalim”, va rosti rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor și va adresa un cuvânt de învățătură, au precizat reprrezentanții Arhiepiscopiei Bucureștilor, prin intermediul unui comunicat de presă.
Pelerinajul de Florii este unul dintre marile pelerinaje ale sărbătorilor de peste an, când mii de preoți și credincioși merg în procesiune, cu ramuri de salcie în mâini. Procesiuni similare au loc, de altfel, în toată țara, în anumite orașe mari evenimentul având o tradiție de zeci de ani.