Patronul-cântăreţ care a reînviat strada Gabroveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Englezul Matt Highley a deschis în an de criză un local pe singura stradă din Centrul Vechi care este încă în lucru. Matt Highley cântă vinerea şi sâmbăta în propriul său local, de pe Gabroveni, deţinut împreună cu doi prieteni, iar la 3.30 dimineaţa, când termină concertul, lasă microfonul şi devine manager şi contabil.

Localul deţinut de englez este unul dintre cele patru care sunt deschise pe această stradă. Două baruri şi clubul Fire, tot mai puţin căutat, sunt singurele care se încumetă să stea deschise pe singura stradă aflată încă în lucru din Centrul Vechi. Ca să ajungi la Mojo ai de depăşit câteva pericole.

Din cauza vremii, podeţele de lemn, aşezate deoparte şi de alta a şanţului care se întinde cât strada, au îngheţat şi sunt reale pericole pentru cei care nu se ţin bine pe picioare. Mai ales dimineaţă, după câteva beri. Casele dărăpănate şi gunoiul întregesc peisajul dezolant de pe Gabroveni. În mijlocul drumului era în urmă cu câteva zile şi un coş de cumpărături pe roţi, furat de pe cine ştie unde şi părăsit în zonă.



În club atmosfera este, însă, complet diferită. Tânărul englez are grijă atât în calitate de patron, cât şi ca artist ca toţi petrecăreţii să se simtă bine. Dimineaţa, după ce termină de cântat şi clienţii pleacă la casele lor, Matt numără banii, închide casa şi apoi pleacă şi el, în jur de ora 7.

Nu are studii de business sau de muzică

Matt s-a născut în Manchester, în 1980. În mod curios, el nu a studiat nici muzica şi nici business-ul. A preferat psihologia. Muzică a învăţat singur să facă. Totul a plecat de la prima chitară, primită la 7 ani. Acum, ştie să cânte la tobe, clape, chitară şi voce, un adevărat om-formaţie.

În Anglia a lucrat ca trainer de barmani. Tocmai în acest timp a cunoscut un român, care l-a convins să vină la noi pentru a deschide o şcoală de barmani şi ospătari. „Nu ştiam nimic despre România. Zero. Dar am venit cu capul deschis“, recunoaşte Matt. Profitând de nivelul slab al localurilor româneşti, tânărul s-a specializat pe deschis baruri şi cluburi. El concepea designul şi aranjamentul, pregătea personalul, iar apoi superviza toată afacerea timp de 2-3 luni.

În acest timp nu a uitat niciodată de muzică. Acum cinci ani a făcut cunoştinţă cu o trupă, iar la două săptămâni devenea deja solistul acesteia deoarece cel care cânta atunci avea probleme cu vocea. De atunci a cântat în zeci de cluburi din ţară: Braşov, Cluj şi, binenţeles, Bucureştiul. În Capitală spune că a cântat în aproape toate cluburile de rock.

De cum a ajuns în România, Matt a sesizat „găuri“ în piaţa românească. De exemplu, când a venit aici, nu exista niciun restaurant de sushi. Imediat ce unul a fost deschis a avut succes imediat. În tot acest timp, Matt a observat şi a strâns bani. În noiembrie anul trecut a încetat să mai lucreze pentru alţii şi, împreună cu doi prieteni, un englez şi un român (chitarist în trupa Mojo), a deschis localul de pe Gabroveni. Evită să vorbească despre investiţie, dar spune că afacerea este un succes încă de la lansare.

Clubul are un concept bine definit

Pentru a fi sigur că Mojo nu va fi un club ca oricare altul, care nu se deosebeşte cu nimic de celelalte, a gândit un concept. Acesta este muzica. Pereţii plini de instrumente şi discuri îţi transmit acest lucru de cum treci pragul clublui. De asemenea, şapte zile din şapte profesionişti cântă live la subsol.

Mojo cântă vineri şi sâmbătă, duminică este rezervată pentru chitaristul Nicu Patoi şi invitaţii săi, luni va fi seara Battle of the band, prin care se vor putea face remarcate formaţii mai puţin cunoscute, iar miercuri şi joi cântă formaţii româneşti şi din străinătate de succes. La nivelul superior este locul amatorilor. În fiecare seară, cei care vor să-şi încerce talentele vin la karaoke. În plus, pentru cei care nu vor să stea departe de muzica Mojo nici acasă, site-ul localului, www.mojomusic.ro, include un radio propriu. 

Englezul credea că strada o să fie reabilitată până vara trecută, cum au promis autorităţile, dar nu s-a speriat când a văzut că aceasta nu era gata nici în noiembrie. „Clubul merge extrem de bine, cu atât mai bine când o să fie gata şi strada. Nu avem nicio problemă cu ea. Zona Centrul Vechi e incredibilă pentru baruri, este zona de distracţie a Bucureştiului“, spune Matt. De asemenea, crede că anul acesta vor mai fi deschise în zonă minimum 20 de localuri.

Matt s-a obişnuit deja cu Bucureşti, în ciuda traficului şi a claxoanelor pe care nu le suportă, şi spune că vrea şi cetăţenie română. Ba chiar s-a şi însurat cu o româncă, solistă şi clăpară şi ea într-o formaţie. Când îl întrebi de diferenţele dintre România şi Anglia spune că în ţara lui de baştină standardele sunt mai ridicate, dar şi România recuperează încet-încet terenul. Totuşi, tocmai din acest motiv Matt a avut succes la noi. Posibilităţile sunt mult mai numeroase. Nu trebuie decât să ai o idee, un concept.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite