FOTOGALERIE Fabrica de bebeluşi acreditată online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul de avizare a clinicii „Sabyc" din Bucureşti, implicată în scandalul „Fabrica de bebeluşi", a fost întocmit după vizitarea paginii de internet a unităţii medicale. Potrivit interceptărilor făcute de procurorii DIICOT, oficialii agenţiei, soţii Victor Zota şi Rosana Turcu, s-au sfătuit telefonic cum să fenteze Ministerul Sănătăţii.

După doi ani de când este uitat în birourile oamenilor legii, celebrul Dosar „Sabyc", în urma căruia s-a constatat că la clinica medical din Bucureşti se făcea trafic cu ovule, este răscolit de o nemţoaica Daniela Knecht (44 de ani). Femeia, aflată acum în Elveţia, se luptă să-şi primească înapoi cei 16 embrioni depozitaţi la fabrica de bebeluşi a lui Harry Mironescu, confiscaţi de procurori în timpul anchetei. Deşi a obţinut câştig de cauză la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) şi, în final, de la judecătorii bucureşteni, Daniela Knecht nu şi-i poate recupera din cauza Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT). „Dacă embrionii nu mai sunt viabili, reprezentanţii Agenţiei pot fi acuzaţi de crimă. Mă lupt pentru dreptul meu până la capăt", a declarat pentru „ADS"Daniela Knecht. Potrivit datelor din dosar, şefii ANT, reprezentată prin Victor Zota, ameninţă clinicile medicale din România, autorizate să facă fertilizare in vitro, că vor fi închise dacă o acceptă pe Daniela Knecht drept clientă. Asta în condiţiile în care chiar Zota şi soţia sa, Rosana Turcu, sunt cercetaţi penal în Dosarul „Sabyc", fiind acuzaţi de procurori că au dat aviz de funcţionare pentru această clinică fără să o verifice.  

image

Click pe imagini pentru fotogalerie cu Daniela Knecht şi fiul său!

Scenariul s-a repetat

Recent, o altă româncă a câştigat la CEDO acelaşi drept, de a-şi revendica opt dintre embrionii confiscaţi. Situaţia este aceeaşi ca şi în cazul nemţoaicei: ANT refuză să se supună deciziilor Curţii de la Bruxelles şi contrazice chiar şi însemnările oficiale din dosar, care atestă presiunile făcute asupra unităţilor medicale din ţară. „Nu intimidăm pe nimeni. Nimeni nu o primeşte pe doamna Knecht cu embrionii pentru că au fost depozitaţi la Institutul de Medicină Legală, loc neautorizat pentru astfel de depozitări", a precizat Victor Zota, coordonatorul Agenţiei de Transplant. Acesta a fost obligat să demisioneze din funcţie în 2009, fiind cercetat penal odată cu izbucnirea scandalului. Şi-a recâştigat funcţia în instanţă, iar în februarie anul acesta a fost numit coordonatorul Agenţiei. Următorul termen în Dosarul „Sabyc" este 27 septembrie.  

Documentare pe site-ul clinicii

În iulie 2009, cu doar câteva zile înainte de închiderea „fabricii de bebeluşi", etichetă pusă de mass-media pentru Sabyc, Agenţia Naţională de Transplant, cu sediul la câţiva metri de controvesata clinică, a avizat unitatea cu statutul de bancă şi utilizator de celule reproductive. Potrivit legii, competenţa acreditării era în mod exclusiv în sarcina Ministerului Sănătăţii. Cu toate acestea, Zota, în calitate de şef al Agenţiei, şi soţia sa, coordonatorul aceleiaşi instituţii, au întocmit ilegal dosarul de acreditare a clinicii. Procurorii au arătat că toată afacerea făcută între cei doi soţi şi şeful Sabyc, Harry Mironescu, s-a făcut mai mult prin telefon. Oamenii legii au arătat că la baza avizării clinicii a stat o prezentare luată de pe pagina de internet a clinicii private. Drept dovadă stau interceptările telefonice dintre cei doi soţi de la ANT, făcute de procurori pe perioada anchetei. Convorbirile arată că Zota şi Turcu nu au verificat dacă personalul medical de la Sabyc este specializat şi pregătit să facă transplant de ovule.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite