FOTO Cum au fost distruse cabinele telefonice din Capitală. Romtelecom: Frecvenţa vandalizărilor depăşeşte ritmul reparaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare parte a cabinele telefonice de pe străzile Capitalei sunt distruse FOTO Marian Iliescu
Cea mai mare parte a cabinele telefonice de pe străzile Capitalei sunt distruse FOTO Marian Iliescu

Sute de cabine telefonice zac pe străzile Capitalei într-o stare deplorabilă, deşi reprezentanţii Romtelecom spun că se ocupă în permanenţă de reţeaua de telefonie publică. Bucureştenii se plâng de starea în care se află cabinele şi spun că o bună parte dintre acestea nu mai sunt funcţionale.

În urmă cu ani buni, cabinele telefonice de pe străzile României erau la mare căutare, dar uşor-uşor au fost înlocuite de telefoanele mobile. Pentru că majoritatea oamenilor şi-au cumpărat telefoane mobile şi nu au mai avut nevoie atât de mult de cabine telefonice, o bună parte dintre acestea au fost vandalizate şi în prezent multe sunt nefuncţionale , transformându-se în adevărate focare de infecţie.

10.000 de cabine în toată ţara

Reprezentanţii Romtelecom, compania care se ocupă de cabinele telefonice, susţin că în urmă cu 16 ani, pe străzile României erau amplasate zeci de mii de cabine telefonice, în timp ce acum se mai găsesc doar 10.000 la nivel naţional. Nici în Bucureşti situaţia nu este mai bună, iar pe străzile oraşului se află sute de cabine telefonice nefuncţionale, devenite mai de grabă panouri pe care sunt lipite fel de fel de afişe.

cabine teeelee

„Cine mai foloseşte telefoanele publice? Problema este că multe nu mai merg, au firele rupte sau geamurile sparte“, povesteşte o bucureşteancă din sectorul 2 al Capitalei. Oamenii spun că nu mai folosesc de multă vreme cabinele telefonice, dar reprezentanţii Romtelecom au precizat într-o solicitare făcută de reporterii „Adevărul“ că aceste cabine sunt utilizate în anumite zone.

cabine telefonice

Cabinele sunt vandalizate FOTO Marian Iliescu

„Romtelecom menţine active telefoanele amplasate în incinta a diverse instituţii şi obiective de interes public, dar şi în zonele din diverse oraşe unde acestea sunt în continuare folosite (cum ar fi centrul oraşelor de interes turistic sau zonele cu trafic intens, spitalele, penitenciarele sau gările)“, au declarat reprezentanţii sistemului public de telefonie.

PMB: Le raportăm pe cele vandalizate

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) susţin că ori de câte ori află că o cabină telefonică de pe străzile Capitalei a fost deteriorată îi anunţă pe cei de la Romtelecom. În replică, conducerea Romtelecom susţine că actualele cabine telefonice sunt vandalizate foarte repede şi nu le pot repara în timp util.

cabine telefonice

În unele cabinele telefonice nu se mai poate intra FOTO Marian Iliescu 

„Compania asigură întreţinerea cabinelor telefonice – totuşi, frecvenţa cu care se produc vandalizări, distrugeri, deteriorări de către persoane neidentificate depăşeşte ritmul în care se pot executa reparaţiile necesare“, au precizat cei din Romtelecom. Întrebaţi de reporterii „Adevărul“ care este numărul cabinelor de pe străzile Capitalei în acest moment, dar şi dacă există planuri în ceea ce priveşte modernizarea ori desfiinţarea acestora, reprezentanţii Romtelecom au spus că nu pot comenta pe marginea acestor subiecte.

Cum arată cabinele telefonice din alte ţări?

Din cauza faptului că şi în alte oraşe ale Europei cabinele telefonice au pierdut teren în faţa telefoniei mobile, doi tineri din Cehia s-au gândit să le schimbe întrbuinţarea, transformându-se în mini-biblioteci, scrie Mediafax. Prima cabină de acest fel a fost inaugurată la începutul anului într-un spital din Praga.

Cei care se pot bucura de de transformarea cabinelor telefonice sunt pacienţii din spitalul IKEM, care pot găsi cărţi de toate genurile pe rafuturile instalate în cabina vopsită în roşu. Şi lista autorilor care semnează cărţile este diversă: de la John Grisham la John Galsworty.

Monika Serbusova are 27 de ani şi este coautoare acestui proiect alături de un coleg. Femeia spune că s-a inspirat dintr-un proiect similar din Marea Britanie. Cei doi au fost ajutaţi de un operator de telefonie pentru a amenja mini-bibliotecile, dar la întreaga transformare au luat parte şi prietenii şi colegii lor.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite