Factura la AH1N1 - află cât ne-a costat gripa porcină!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aproape 7.000 de îmbolnăviri confirmate, dintre care 120 soldate cu deces, gripa nouă ne aduce şi factura de plată. Potrivit Ministerului Sănătăţii, costurile pentru prevenirea şi tratarea AH1N1 în România se apropie de 19 milioane de euro.

Cel mai mult am plătit pentru pentru măşti şi dezinfectant (8 milioane de euro), abia apoi pentru producerea vaccinului (5 milioane de euro). Şi, în sfârşit, o bună parte din bani s-a dus pe achiziţionarea de medicamente antivirale, adică aproape 6 milioane de euro.

Gripa nouă a înghiţit până acum de la buget peste 53 de milioane de lei (13 milioane de euro) pentru prevenirea şi controlul infecţiei cu noul virus de tip AH1N1.

Din aceşti bani, 21 de milioane de lei (circa 5 milioane de euro) au fost folosiţi pentru producerea şi achiziţionarea a 5 milioane de doze de vaccin, în condiţiile în care abia dacă s-a folosit o treime. Datele arată că până acum doar 1,5 milioane de români s-au vaccinat deja împotriva gripei noi.

Estimăm că toate cele 5 milioane de doze vor fi epuizate. Mai avem şi acordul cu Moldova, Ucraina şi Macedonia (500.000 de doze, 400.000 de doze, respectiv 250.000 de doze gratuite oferite de România acestor ţări – n.r.), aşa că vom folosi toate vaccinurile”, a declarat prof. dr. Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii.

Ministerul nu intenţionează să mai producă ori să cumpere doze suplimentare. “Vaccinul va fi inclus în cel sezonier din luna mai, atunci când începe de obicei producerea vaccinului antigripal”, a precizat Molnar.

Per total, românii nu se înghesuie să se vaccineze, însă paradoxal, cumpără mai multe produse de prevenire decât în perioada similară a anului trecut. “Vânzările produselor de prevenire a gripei au crescut cu 30% comparativ cu perioada septembrie 2008 - ianuarie 2009”, conform informaţiilor oferite de HelpNet.

Aproape 32 de milioane de lei (8 milioane de euro) din totalul de 53 de milioane de lei (19 milioane de euro) alocate de la buget prin hotărâre de guvern au mers către achiziţionarea de măşti şi dezinfectante, la nivelul Institutului de Sănătate Publică Bucureşti, spun cei din Ministerul Sănătăţii.

Directorul general al companiei 3M, Andrei Holban, a declarat că “spre sfârşitul anului 2009 şi la începutul anului 2010, compania a înregistrat o creştere de 10% a cererii de măşti pe reţeaua de distribuţie. Noi nu avem contracte cu Ministerul Sănătăţii sau cu direcţiile de sănătate publică”.

Farmaciile au înregistrat o adevărată explozie pe segmentul cererii de produse de protecţie, cum ar fi măştile şi substanţele dezinfectante: “A fost un boom pe o perioadă scurtă de timp, de aproximativ o lună şi jumătate”, spun reprezentanţii Sensiblu.

Vânzările produselor de protecţie au crescut în perioada septembrie 2009 – ianuarie 2010 faţă de anul precedent astfel: creştere de 21 de ori în cazul măştilor şi vânzări de 16 ori mai mari în cazul gelurilor dezinfectante”, spun reprezentanţii HelpNet.

Ministerul Sănătăţii a mai alocat 22 de milioane de lei (5,5 milioane de euro) pentru cumpărarea de medicamente antivirale: Oseltamivir (Tamiflu, produs de Roche) şi Zanamivir (Relenza, produs de GlaxoSmithKline).

Reprezentanţii Roche România precizează că “din luna mai 2009, când a fost declarată pandemia de gripă nouă, Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului au restricţionat vânzările de medicamente antivirale numai către minister, direcţiile de sănătate publică şi spitale”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite