Factura bucureştenilor pentru apa caldă nu se va mări. Firea: Primăria va majora subvenţia acordată RADET

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calorifer încălzire intretinere energie termică foto Adevarul

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, susţine că municipalitatea va majora subvenţia pe care o va acorda RADET Bucureşti, pentru ca factura bucureştenilor pentru apa caldă să nu se mărească.

UPDATE 13.25 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, îi asigură pe bucureştenii care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare că factura la apă caldă şi căldură nu se va majora.

„Îi asigur pe toţi bucureştenii care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare că nu vor avea sub nicio formă de suferit, deci factura nu se va majora la întreţinere, la apă cală şi căldură, ca urmare a faptului că regia de termoficare a municipiului a solicitat Consiliului General o majorare a tarifului cu 32%, tarif care nu a mai fost ajustat din 2011, regia aflându-se în procedură de insolvenţă”, a precizat marţi Firea, în deschiderea şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), potrivit Agerpres. 

Firea a precizat că Primăria va majora subvenţia acordată RADET, pentru a acoperi majorarea tarifului, majorare cerută de RADET, în condiţiile în care acesta nu a mai fost modificat din 2011 până în prezent. 

„În perioada care s-a scurs din 2011 şi până acum, de când nu a mai fost ajustat acest tarif, care nu se va resimţi în buzunarul cetăţenilor pentru că Primăria Generală va majora subvenţia, au crescut preţurile pentru materiile prime. De asemenea, au crescut exponenţial preţurile la utilităţi. Nu putem lăsa în continuare ca o regie să suporte, prin costurile proprii şi în preţul de exploatare, toate aceste majorări care s-au făcut din 2011 până acum”, a susţinut Firea.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Consiliul General al Primăriei Capitalei votează, în şedinţa de miercuri, 30 august, creşterea tarifelor aferente energiei termice acordate de RADET clienţilor din Bucureşti cu până la 33%, în anumite cazuri. Măsura ar duce fie la creşterea preţului energiei termice, fie la suplimentarea subvenţiilor acordate RADET cu circa 30 milioane de euro.Potrivit acestuia, se propune majorarea cu peste 30% a tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice practicate de RADET, tarife care nu au mai fost modificate din anul 2011, din mandatul fostului primar general Sorin Oprescu. 

RADET a cerut Primăriei în iulie majorarea cu 32,88% a tarifului fără TVA de transport şi distribuţie a energiei termice la clienţii alimentaţi din puncte termice urbane, de la 106,24 la 141,17 lei/gigacalorie, şi cu 31,79% a celui de transport al energiei termice la clienţii alimentaţi din puncte termice proprii, de la 61 la 80,39 lei/Gcal. 

Regia a solicitat şi creşterea tarifului de producere şi distribuire a energiei termice la centralele termice de cvartal cu 28,56% pentru clienţii casnici, la 332,45 lei/Gcal, şi cu aproape 40% pentru cei noncasnici, la 361,97 lei/Gcal. 

Pentru tariful de producere a energiei termice la centrala Casa Presei Libere, cea mai eficientă dintre centralele RADET, s-a cerut o reducere cu 2,86% pentru clienţii casnici, la 171,37 lei/Gcal, şi o majorare cu aproape 11% pentru cei noncasnici, la 195,66 lei/Gcal. 

Fie scumpire, fie subvenţie                                

Potrivit raportului de specialitate la proiectul de hotărâre al CGMB, întocmit de Direcţia Generală Economică din Primăria Bucureşti, dacă majorările de tarife solicitate de RADET vor fi aprobate, pentru menţinerea neschimbată a preţurilor actuale de facturare a energiei termice furnizate populaţiei, PMB va trebui să majoreze cu 151,2 milioane lei pe an subvenţia acordată RADET pentru compensarea diferenţei, sumă care include şi TVA. 

„Tariful RADET, doar o componentă a preţului final”

Majorarea tarifului RADET nu va duce la creşterea facturii plătite de bucureşteni, întrucât acesta reprezintă doar o parte a preţului final, a declarat, marţi, pentru Agerpres, Emil Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„ Ceea ce de fapt solicită acum RADET este aşezarea tarifului, care nu este preţul care se facturează către cetăţeni, către beneficiarii sistemului de alimentare, este pur şi simplu aşezarea tarifului RADET pe baza costurilor reale, pentru că, din 2011, de când a fost aprobat ultima dată tariful RADET, tariful a fost tot timpul sub costuri. Cu alte cuvinte, din 2011 până la momentul aprobării noului tarif, regia a înregistrat pierderi, pentru că tarifele erau sub costurile de exploatare, costurile reale ale regiei”, a arătat oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, în spaţiul public au circulat informaţii nereale, potrivit cărora creşterea tarifului RADET ar însemna automat majorarea facturilor plătite de populaţie. Confuzia a fost generată, probabil, de faptul că RADET este şi cel care încheie contractele de furnizare a agentului termic cu asociaţiile de proprietari, a explicat Calotă.

„S-a subînţeles că tariful RADET este preţul de facturare. Nu, tariful RADET este aferent doar activităţilor de transport şi distribuţie. Preţul energiei termice se formează din preţul de producţie al ELCEN, plus tariful de distribuţie şi transport al RADET, şi urmează să fie avizat de ANRE şi aprobat de Consiliul General. Faţă de acest preţ, Consiliul General va stabili, de asemenea, nivelul de subvenţionare, iar preţul de facturare, plătit de cetăţeni, este preţul energiei minus subvenţia. Stabilirea preţului de facturare este în competenţa Consiliului General şi, după cum s-a exprimat domnul Chiriţă (Sorin Chiriţă, city managerul Capitalei — n.r.), se preconizează ca preţul de facturare să rămână la nivelul actual”, a susţinut vicepreşedintele ANRE.

 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite