Elixirul tinereţii a fost inventat la Bucureşti. Vezi cum arată acum locul unde a fost descoperit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Ana Aslan a descoperit în 1956 un medicament cu efecte benefice pentru persoanele în vârstă. La Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie ce poartă numele cercetătoarei, au venit printre zecile de personalităţi internaţionale şi Salvador Dali, Winston Churchill, Claudia Cardinale şi chiar Charlie Chaplin. 

La ora actuală, institutul trăieşte de pe urma reputaţiei, fără o schimbare la faţă radicală. În ultimii doi ani, la sanatoriul din Otopeni s-au făcut lucrări de reparaţii, dar chiar şi aşa, multe zone din institut au rămas blocate în timp.

Imagini de la Institutul Naţional de Geriatrie "Ana Aslan"

Click pe imagini pentru fotogalerie!

Lipsă de personal

Exteriorul clădirii a fost refăcut, acoperişul la fel, dar fântâna arteziană din curte are o culoare gri închis şi nu mai funcţionează de mult timp. „Comparativ cu acum câţiva ani, institutul s-a schimbat foarte mult", a spus Gabriel Brada, directorul medical al institutului, amintind de perioada în care pereţii încăperilor erau negri şi podelele erau umflate din cauza apei care se infiltrase prin acoperişul distrus. Baza de tratament a fost renovată şi dotată cu aparatură la standard actuale, dar, la fel ca celelalte unităţi medicale ce ţin de Ministerul Sănătăţii, şi sanatoriul se confruntă cu lipsa de personal.

Imagini de la Institutul Naţional de Geriatrie "Ana Aslan"

Click pe imagini pentru fotogalerie!

25 de lei pentru români, 85 de euro pentru străini

Pentru un tratament de 12 zile decontat prin Casa de Asigurări, pacienţii sunt cazaţi câte doi în camere curate cu mobilier nou. Ludovica Ilie, în vârstă de 75 de ani, este din Bucureşti şi a venit la "Ana Aslan" după ce mai multe persoane i-au recomandat institutul pentru problemele ei de sănătate. Femeia a ales să plătească 25 de lei pe zi pentru a primi o cameră cu baie şi televizor cu plasmă, la parterul clădirii. Cei care vor mai mult pot opta pentru un apartament cu sufragerie cu şemineu, dormitor şi baie, pentru 45 de lei în plus. Şi aici există televizoare cu plasmă, dar camerele nu sunt renovate, aşa că parchetul şi mobila sunt vechi şi uzate. Străinii care vor să vină aici vor plăti tariful întreg pentru cazare şi tratament.

Imagini de la Institutul Naţional de Geriatrie "Ana Aslan"

Un pachet pentru 12 zile de refacere la "Ana Aslan" costă începând cu 1.000 de euro, în funcţie de procedurile indicate pentru pacient. Totuşi, anul acesta, vizitele străinilor au fost cam rare. "Ar veni şi pacienţi din străinătate, dar ar trebui să îi primim în detrimentul pacienţilor români, pentru că nu sunt locuri", a explicat Bogdan Păltineanu, directorul general al Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan". 

Plan cu Ministerul Dezvoltării

Reprezentanţii sanatoriului speră la fonduri externe pentru a putea moderniza complet centrul de geriatrie. "Există un plan de cooperare cu Ministerul Turismului. Gândim variante: să oferim spaţii noi de cazare, sau să oferim tratament şi evaluare la sediul central şi la cel din Otopeni, iar turiştii să vină aici doar pentru servicii, dar să stea la hotel în oraş", a mai spus Gabriel Prada.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite