Cum poți fi tras la răspundere în cazul unui accident în lanț: pățania unui șofer prins între două mașini

0
0
Publicat:

Un accident în lanț i-a adus probleme serioase unui șofer din București, deși nu a provocat el incidentul. Legea rutieră îl consideră vinovat, chiar dacă a fost lovit din spate și proiectat în mașina din față.

Cine este vinovatul în unui accident în lanț, potrivit Codului Rutier FOTO: Arhivă
Cine este vinovatul în unui accident în lanț, potrivit Codului Rutier FOTO: Arhivă

Un accident banal în trafic se poate transforma într-un coșmar juridic și financiar. Scenariul e simplu: un șofer încetinește în apropierea unei coloane. Din spate, un alt participant la trafic nu frânează la timp și îl lovește. Din impact, primul șofer este proiectat în mașina din față. Deși pare clar că vina aparține celui care a provocat primul impact, legea poate avea o altă interpretare.

Potrivit Codului Rutier, dacă șoferul din mijloc nu a păstrat distanța regulamentară față de mașina din față, poate fi tras la răspundere pentru coliziunea provocată în urma impactului. 

Un bărbat din București s-a trezit în această situație absurdă. A fost lovit din spate și, din inerție, a ajuns în mașina din față. Fără o cameră de bord, era aproape imposibil să-și dovedească nevinovăția: „A venit unul din spate cu viteză, ori nu ne-a văzut, ori ceva s-a întâmplat, n-a fost atent, a intrat în mine, m-a împins în cel din faţă. Iar eu, dacă nu aveam cameră video faţă-spate, trebuia să dau asigurarea celui pe care l-am lovit, că el nu recunoştea că a fost de vină. El n-a vrut să recunoască vina”, a povestit șoferul, potrivit Observator.

Factura pentru o greșeală pe care n-ai făcut-o

În astfel de cazuri, șoferii pot fi obligați să plătească reparații costisitoare, de mii de euro, și să piardă bonusurile de la asigurarea RCA.

Este provocat din spate un accident rutier la a treia maşină, să spunem, şi noi intrăm într-o maşină din faţă, a cărei valoare depăşeşte 50.000 de euro. Paguba poate fi de 10-15.000 de euro. Ce facem cu acel bonus-malus? Ce facem cu reducerile pe care le avem, noi trebuind să despăgubim până la soluţionarea anchetei pe cel pe care l-am lovit, fără a avea nicio vină. Legislaţia în vigoare este incorectă”, a declarat Sorin Ene, expert în legislația auto.

Stabilirea vinovăției depinde de fiecare caz în parte și de dinamica exactă a accidentului. Dacă mașina din mijloc era complet oprită și a fost proiectată în față, vinovat e șoferul din spate. Însă dacă nu oprise complet, lucrurile se complică.

Soluționarea evenimentului rutier nu se face strict pe declarația șoferului, ci se analizează toate informațiile, se iau probe, se verifică urmele de frânare, pozițiile mașinilor post-eveniment și abia atunci polițistul trage concluzii privitor la vinovăție. Demontăm un mit: ultima maşină nu plăteşte automat pentru toate. Dacă celelalte maşini sunt în mişcare, conform Codului Rutier, trebuie să păstrăm distanţa faţă de maşina din faţă”, a explicat Marius Constantinescu, broker de asigurări.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite